Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

svejk

50-es évekbeli marógép.
A motorra bazi nagy lendkerék, hogy az utolsó kikapcsolás után még forogjon két percig. :)

Minden más csak álom lehet.

vjanos

Csak annyit írt, hogy szeretne egy ilyent tervezni.

Nekem is van egy valag vázlatom, amiből anyagi vagy racionális okok miatt soha nem lesz semmi... [#vigyor2]

000000000

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, de nem lettem még okosabb.
Igazából a lineáris rendszer és a csapágy relációjában volt a kérdésem.
Egy nagyon precíz és időt álló kis marógépet akarok építeni, de olyat amin nem kell a kopás miatt félévente cserélni a mozgókopó alkatrészeket.
 Egy példa csak. Anno anyagtovábbításra speciális bevonatú bordásszíjakat vásroltam kb havonta a powerbelttől, mire ajánlottak egy olasz céget négyszeres áron. Megvettem próbára és közel egy évig tudta ellátni a feladatot.
Ezért keresem a minőséget, mert inkább megveszem drágább az olyat amire sokan esküsznek mint bezaladni két noname kínaiért és utána csak bosszankodok.

Alapvető emberi hozzáállás, hogy magunkon nem spórolunk. Az más kérdés hogy üzleti szempontból az ügyfélen sem, de ezt már sajnos sokan vitatják.

Az a baj újabban a régi neves márkákat is FAG, SKF, INA márkákat is fikázták néhányan más fórumban, így ezért tettem fel itt a kérdést. Melyik a legeslegeslegeslegmegbízhatóbb.
Köszönöm.

Motoros

"az utolsó kikapcsolás után még forogjon két percig"

Erre rá tudok licitálni.
Valamikor kb 30 éve excenter présgépet kerestem.
Egy érdekesnek tűnő ujság hirdetésre  elautóztam egy kis faluba.
 A gép az udvaron letakartva  pihent használaton kivül.
Mikor a gazda leleplezte én csak lestem.
Vitathatatlanul gyári valami volt.
Kb 1.5 méter magas kétoszlopos öntvény szerkezet aminek a jobb oldalán egy kb 1.3 méteres lendkerék, de olyan aminek a palástja egyben fogaskerék is, tehát akarom mondani egy fogas lendkerék.
A fogak részben acélöntések, részben pedig kb a fog fele börből készült betét.
A hatalmas kereken oldalt ott volt egy kétkezes kézi hajtókar is szépen fa fogantyúval ahogyan kell.
A többi része valamelyest hasonlított egy fix nagylöketes présgépre.
 A gazda mikor elárulta hogy mi is ez eredetileg akkor ugyancsak elcsodálkoztam:
Sárgaréz lemezből készült hüvelyek mélyhúzására alkalmas kétemberes szerkezet, háborús időben áramszünet esetére is.
A bőrbetétek biztosították a tökéletesen hangtalan járást.
Talán a németek készíthették a harmincas években, vagy ki tudja kik és mikor. Kár, hogy nem vettem meg mert a hadtörténeti múzeumot biztos érdekelte volna.
Itt kezdődik az üzembiztonság [#hehe]

svejk

Nincs legeslegmegbízhatóbb...
Minden gyártó a temékeibe épp annyit rak bele amennyit muszáj.
így van neves gyártónak is vacak és prémium minősége, pontossága.

De ugye van sejtésed, hogy egy valamire való köszörült 1 m alatti golyósrsó 7-800 ezer pénz és ez még nem is biztos, hogy dupla anyás.

Az elektronikát és főleg a szoftvert most ne is firtassuk.

ra8nsmk6w

"Tervezni szeretnék egy gépet ahol nem kell kompromisszumot kötni" Ezt a mondatodat még néhányszor mormold el És mérd a hangerőt. Hacsak nem tömködöd a lyukakat pénzel és mégtöbb pénzel egyre csendesebb leszel.
Egyébként meg lehet nagyon is jó kompromisszumot kötni akár sorozatban is akár a komolyabb cél érdekében is.

3ihs2v23

Sziasztok!

T5-ös vagy XL-es fogasszíjat szeretnék venni 25mm szélességgel, folyóméterben (30 métert).
Eddig legolcsóbban 2950 Ft+Áfa méterárat tudok a Bánki-Sós nál. Ettől olcsóbb beszerzést nem tud véletlenül valaki? Vagy nincs valakinek eladó?

sunraw

Sziasztok!
Lenne egy cambam mintám, ezt kellene kivágni/kimarni, 2 oldalas NYÁK lemezből. Legnagyobb átmérő 196mm.

Előre is köszi a megkeresést!
üdv.arni

s7manbs8

Van hozzá nyákod is ? Ki lehet vágni a gépemmel elvileg.

Rabb Ferenc

Az ívek és és egyenesek csatlakozása legalább hat helyen elég csúnya. Igazíts egy kicsit még rajta, ha látható helyen lesz. Biztosan van lehetőség érintőt húzni a körívhez (tangencial)

svejk

Keresek 100 kOhm-1MOhm közti "C"-s (exponenciális) forgó potenciómétert.
Régen az ezermester zsákbamacska csomagok tele voltak ilyenekkel, ma meg nem látok egyik boltban sem. :(
Ma már minden műszer digitásisan állítható. :(
Hátha valaki őrizget még ilyet és eladna egyet.

(a logaritmusossal való megoldást, a mechanikus forgásirányváltást el szeretném kerülni)

svejk

Hmm... úgy nézem a 6 mm-es műanyagtengelyes Pihert meg lehet hátulról is hajtani némi barkácsolással.
No de biztos akad valakinek origi C-s..

g89ketty

Itt van elöttem két marék Tesla poti, de én nem tudom azonosítani öket. Van közte egy-kéttengelyü, kapcsolós szimpla, dupla. 10k/G 10k/GV : 10k/N 10k/FX :10k/G 10k/G-EC : 1M/G-UL stb. Nézegesd, ha kell felírom mindet. Nem tudom mennyire sűrgős, ha lessz időm megmérem őket. Van köztük sok szembeszerelt panelu és cserélgetéssel változtatható a karakterisztika.[#integet2]

svejk

Köszönöm, ezen típusok alapján én sem ismerem fel, no meg már meg is barkácsoltam egy 100k B piher stereó  és egy régi remixes házból.
(a sztereó első része átmenőtengelyes volt és a hátsó rész helyére felkerült egy remix-es ház.
kicsit hülyén néz ki, de nem fog látszani.
Nekem nagyon sok ilyen C-sem volt, az említett csomagokból de nem emlékszem, hogy odaadtam valakinek, vagy kidobáltam volna őket, no majd meglesz ha nem keresem.

g89ketty

Nálam is sok mindennel így van, hogy mikor kéne nem találom, vennem kell újat. Többször megfogadom ha a kezembe kerül kihajítom. Egyszer-kétszer megtettem.[#integet2]