Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

svejk

Igen, van is egy jó adagom, de csak N27-esek.
Mondjuk ide jó lenne.
A kérdés még az ablakkeresztmetszet (bár kevesebb menet kell) és hogy hőleadásilag nem ideális a vastag mag...

svejk

Jut eszembe, ha már ferrit.
Van egy nagy adag gyűrűmagom, bazi nagy Al. értékkel, újak.
Valószínű inkább zavarszűrőnek jók.
Majd ideírom az adatait.

x4rhew5r3

Az jó, mert mindig betervezem a zavarszűrést, aztán átkötöm egy darab dróttal:)

x4rhew5r3

Láttam már 1.5kW-os kapcsolótápot 2x4db E mag egybefogásával. Meg ha indukciós hevítés, az eléggé szakaszos üzem. Ha majd találkozunk, legyen a zsebedben pár darab::))

svejk

Na ha ezt betervezed nem fogod átkötni dróttal mert nagyon hosszú kellene :))

s7manbs8

svejk

Itt van a szóban forgó gyűrűmag.
átmérő: 68/44 mm
szélesség: 13,5 mm
10 menetet feltekerve éppen 1mH az induktivitás, tehát az Al. értéke: 10000

Ez volt a csomagoláson: Schaffner 1112-046

Szerintem nagyáramú zavarszűrőnek jó, de akinek van valami jó ötlete a hasznosításra az kap tőlem 10 db-ot.
Persze azt én döntöm el hogy jó-e az ötlet :))

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ferritgy%fbr%fb.jpg" border=0>

000000000

Szerintem méretileg pont ilyen kéne VBody mostani fojtótekercse helyet. Ugyan légrés kell bele, de vékony sarokköszörűvel mm-es koronggal lehet bele légrést vágni, bár jó kemény anyag...
Ha már így felajánlottad, egy pár darabra én is igényt tartanék Vbody és Sneci után.

me3ua0a6

Két ötletem lenne:
-levélnehezék
-mini csillagkapu

Egyébként nekem pl van egy 12V/40A tápom, valószínűleg ilyesmiknél kezdődne a felhasználása.

svejk

A csillagkapu bejutott az elődöntőbe :)

000000000

Ugyan ezt linkeltem be :)  
Bár mindegyik hasonlít, http://wiki.4hv.org/index.php/Royer_oscillator" TARGET=_fnew>a Royer oszcillátor az alap elvük.  
Közvetlen egyenirányított hálózati feszültségről üzemeltetéshez én a következőt tervezem:  
1) A munkatekercs helyett egy trafó középmegcsapolásos primerét kapcsolgatom az IGBT-kkel. A szekunder tekercs pár menet, mely 1:1-ben csatlakozik a munkatekercshez és a tank kondenzátorhoz. Így a primer tekerccsel nem párhuzamosítok  kondenzátorokat.
2) A bal oldali didódára egy külső segédtápról adok 15V-ot, mivel az előtétellenállás 325V-nál elég sokat disszipálna.
3) A vezérlés jelét pedig nem közvetlen a primer tekercs jobb feléről veszem, hanem egy ugyan abba az irányba tekert segédtekercsről.

Vélemények?

svejk

Gondolod ez járható út?
És az átellenes oldalra tömöríteni a tekercset?

000000000

Nem-nem, rosszul értelmezel!
A primer tekercs (ami Vbody-nál közvetlen a munkatekercs) ugyan úgy szimmetrikusan lenne  elkészítve, persze nyilván nem csak 5-5 menettel, hanem a feszültségre méretezve.  
A középmegcsapolás ugyan úgy lenne elkészítve.  

Kizárólag a vezérlés jelét, ami a lenti rajzon a 4k7-es ellenállásra megy, venném le egy a primer tekercs jobb oldali ágával párhuzamosan tekercselt segéttekercsről (melynek lényegesen kevesebb menetszáma van, mint a fő primer tekercs egyik felének) mely a középmegcsapolásnál van közösítve.

Ha hazaérek, rajzolok, meg mérek.
Amire emlékszem a szimulációból (PSpice ill. Tina), hogy a primer tekercs két vége között 1.61*tápfesz mérhető! Ezt talán VBody tudná igazolni, megmérni. Tényleg, milyen frekire áll be üresjáratban ill. terhelve?

svejk

Én az átfűrészelést kérdeztem, hogy járható-e :))