Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

Adamf78

Sziasztok!

Most vásároltam ezt az oszlopos fúrógépet, szeretném felújítani, rendbe rakni.

Valaki tudja esetleg, hogy mi a gép pontos típusa ? Esetleg valami alkatrész katalógus, gépkönyv van hozzá?

svejk

Keresek elektromos térképet egy NAPOMAR RPO 320 Román síkköszörűhöz.
Hátha van valakinek a látókörében ilyen masina.

pcs

Üdv Mindenkinek!

Dunavecsei, asztali fúrógéphez keresek fogazott tengelyt, észszerű áron. Örömmel vennék eladási ajánlatokat vagy beszerzési forrást. Jó állapotú használt is érdekel.

Köszönöm előre is a segítséget.

kmil

Idézetet írta: pcs Dátum 2026 június 01, 20:29Üdv Mindenkinek!

Dunavecsei, asztali fúrógéphez keresek fogazott tengelyt, észszerű áron. Örömmel vennék eladási ajánlatokat vagy beszerzési forrást. Jó állapotú használt is érdekel.

Szia,
Egy rajz, és hátha valaki kedvet kap hozzá, hogy legyártsa.

pcs

Idézetet írta: kmil Dátum 2026 június 02, 12:42Szia,
Egy rajz, és hátha valaki kedvet kap hozzá, hogy legyártsa.

Köszönöm a visszajelzést!

Egy darab elkészítése, nagyságrendileg, mekkora összeget jelent?

kmil

Idézetet írta: pcs Dátum 2026 június 02, 14:53Köszönöm a visszajelzést!

Egy darab elkészítése, nagyságrendileg, mekkora összeget jelent?

Rajz nélkül szerintem kevesen tudnak neked pontosabb árat mondani de, ha nem lehet kapni, használtan meg nincs és a géphez kell, akkor biztosan megéri csináltatni. Jól sejtem, hogy ez a fogazott tengely az, amit kézzel forgatsz, és a főorsót mozdítja lefelé?
Kérdés, hogy kell-e, hogy edzett, köszörült legyen (C45, 42CrMo4), vagy mondjuk az S355 is elég? Hossz, átmérő, speciális végek, modul méret, fogszám? Ezért segítene a rajz.
Ha lenne modul maróm, szívesen segítenék, de sajna nincs.  :(
Dobj össze egy rajzot, és biztos lesz jelentkező, aki segít neked legyártani.

pcs

Idézetet írta: kmil Dátum 2026 június 02, 15:06Rajz nélkül szerintem kevesen tudnak neked pontosabb árat mondani de, ha nem lehet kapni, használtan meg nincs és a géphez kell, akkor biztosan megéri csináltatni. Jól sejtem, hogy ez a fogazott tengely az, amit kézzel forgatsz, és a főorsót mozdítja lefelé?
Kérdés, hogy kell-e, hogy edzett, köszörült legyen (C45, 42CrMo4), vagy mondjuk az S355 is elég? Hossz, átmérő, speciális végek, modul méret, fogszám? Ezért segítene a rajz.
Ha lenne modul maróm, szívesen segítenék, de sajna nincs.  :(
Dobj össze egy rajzot, és biztos lesz jelentkező, aki segít neked legyártani.

:St Készítek egy rajzot vagy egy CAD modellt, remélem jó lesz. Készítek róla egy fényképet is, hozzáértőknek valószínűleg többet fog mondani mint az én okoskodásom a felület megmunkálásáról és vagy az anyagról.

sarktibsi

Idézetet írta: pcs Dátum 2026 június 01, 20:29Üdv Mindenkinek!

Én azt szoktam javasolni hobbiba sokszor elég a c45-ös alapanyag is hőkezelés nélkül persze el lehet vinni hőkezeltetni de ugye az már plusz költség inkább a méretekkel szokott probléma lenni tehát hiába veszek én egy új mozgó hüvelyt egy régi kopott fúrógépbe valószínűleg az új is kotyogna benne a legtőbb esetben az öntvény ház már ki van kopva.
Nekem is van egy régi kinai oszloposom (1998) már felújításra szorul szerencsére ezt a típust könnyű javítani az öntvény házat fűrésztárcsával fel szokták sliccelni majd 3db imbuszcsavarral be lehet állítani a holtjátékot.     

pcs

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2026 június 03, 09:50Én azt szoktam javasolni hobbiba sokszor elég a c45-ös alapanyag is hőkezelés nélkül persze el lehet vinni hőkezeltetni de ugye az már plusz költség inkább a méretekkel szokott probléma lenni tehát hiába veszek én egy új mozgó hüvelyt egy régi kopott fúrógépbe valószínűleg az új is kotyogna benne a legtőbb esetben az öntvény ház már ki van kopva.
Nekem is van egy régi kinai oszloposom (1998) már felújításra szorul szerencsére ezt a típust könnyű javítani az öntvény házat fűrésztárcsával fel szokták sliccelni majd 3db imbuszcsavarral be lehet állítani a holtjátékot.     
Ez a jószág inkább a 80-as évek vagy korábbi időszak terméke, tetszik az erős és tartós felépítése. Bőven a hobbi kategória nálam, de ha rendbe teszem, igyekszem az észszerűség határain belül a legjobb állapotba hozni. Mennyire kopott? Keveset tudok ahhoz e téren, hogy helyesen ítéljem meg. Nekem, kibicnek ez a tengely látszik a fájó pontnak. Nem csodálom, acélforgáccsal volt tele a "fészek" ahol forgolódott. A szerkezeti kialakítás miatt úgy vélem, ezekben lehetett világítás, és a hiányzó lámpa helyén jutott be a sok forgács. Tokmányból ultrahangos mosóval elég sok szutykot mostam ki, a teflonos, száraz kenőanyag tetszik neki.

Ilyen állapotú a tengely:

Ilyen modellt készítettem róla:

Minden ötletet, véleményt, ajánlatot örömmel fogadok.

kisssandor

Idézetet írta: pcs Dátum 2026 június 03, 18:46Ez a jószág inkább a 80-as évek vagy korábbi időszak terméke, tetszik az erős és tartós felépítése. Bőven a hobbi kategória nálam, de ha rendbe teszem, igyekszem az észszerűség határain belül a legjobb állapotba hozni. Mennyire kopott? Keveset tudok ahhoz e téren, hogy helyesen ítéljem meg. Nekem, kibicnek ez a tengely látszik a fájó pontnak. Nem csodálom, acélforgáccsal volt tele a "fészek" ahol forgolódott. A szerkezeti kialakítás miatt úgy vélem, ezekben lehetett világítás, és a hiányzó lámpa helyén jutott be a sok forgács. Tokmányból ultrahangos mosóval elég sok szutykot mostam ki, a teflonos, száraz kenőanyag tetszik neki.

Ilyen állapotú a tengely:

Ilyen modellt készítettem róla:

Minden ötletet, véleményt, ajánlatot örömmel fogadok.
Ha nincs lehetőséged fogazást készíteni, akkor vegyél ilyen modulú és fogszámú fogaskereket és csinálj hozzá tengelyt. a f.kerék szélessége 20mm, ha hosszabb kell akkor 2db-ból. Csapágyboltokban vagy pl. Powerbeltnél rendelhetők ezek a fogaskerekek (SATI olasz).

pcs

Idézetet írta: kisssandor Dátum 2026 június 04, 15:07Ha nincs lehetőséged fogazást készíteni, akkor vegyél ilyen modulú és fogszámú fogaskereket és csinálj hozzá tengelyt. a f.kerék szélessége 20mm, ha hosszabb kell akkor 2db-ból. Csapágyboltokban vagy pl. Powerbeltnél rendelhetők ezek a fogaskerekek (SATI olasz).
Köszönöm az ötletet!
Lehet ez a darab is alapanyag a tengelynek, talán így lesz a legegyszerűbb tengelyt készíteni a fogaskerekekhez.

ab

Van egy régi esztergapadom, aminek a siklócsapágy olajzásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Az első-hátsó siklócsapágynál egyaránt van egy-egy zárt üreg szerűség. Az üregek felett a fedlapon van egy-egy menetes dugóval záródó furat. Feltöltő-, ellenőrző nyílás lehet. Az üregek külső homlokfelületén van egy kis furat ami kivezeti az olajat a siklócsapágyak külső szorító anyáinak a "peremébe". A külső szorító anyákban van egy homlokbeszúrás. Ezen beszúrás és a perem között sugárirányú átömlő furatok vannak. Az egyik képen ezek egyikébe dugtam egy kis zománcozott drót darabot. Az orsóház oldalán szokásosan van egy olajszint ellenőrző ablak. Ez azonban lényegesen alacsonyabban van a zárt üregekhez képest. A hátsó siklócsapágyak kitoltam a helyéről. A közepén található excentrikus beszúrásban/ablakban összeszerelt állapotban egy fém gyűrű van. Ennek mi szerepe lehet? Kihúzni nem tudtam, mert nagyobb az átmérője, mint a siklócsapágy furatának.
Van-e valaki aki ismeri ezt a fajta megoldást? Milyen olajjal kellene feltöltenem az üregeket?
Próba jelleggel sima 15W40 olajjal megnéztem mi történik - egyszerűen elapadt az üreg olajszintje. Kifolyt a szorító anya és az orsó közötti résen, az orsóházon kívülre. Milyen viszkozitású olaj kellene ide? Hiányzik-e "alkatrész" a rendszerből?

Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

ab

Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.