Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bundyland

Egyébként nálam is ez volt a baj, homorú volt az oldalazás és keresztszán nem volt tökéletesen merőleges a hosszánra.

jani300

Kicsit több infó nem ártana erről az oldalazási hibáról . Cseréljen mindjárt gépet ! :)))
Hátha ír még több infót ...

000000000

Igen, sajnos ezek összefüggő dolgok, mert lehet olyan verzió, hogy a hosszszán se fut, a keresztszán meg pont annyival nem merőleges a hosszánra, így az eredmény mégis egy sík oldalazás, hiszen ebben az esetben a két szöghiba eredője nulla.

000000000

Arra is lehet gondolni hogy van egy keményebb rész az anyag külsején és emiatt fog beljebb jobban a kés.Nálam volt ilyen amikor a 125-ös tokmány felfogatótárcsát csináltam,kb 25-30 mm-ig alig vitte a kés utána meg mintha vajba ért volna.

svejk

Esetleg mondanál egy esztergagép típust, aminél el tud állítódni, vagy egyáltalán állítható a hosszán és a keresztszán merőlegessége?
Én sajnos még nem láttam ilyet, de majd akkor legközelebb figyelni fogok rá.

svejk

Különben sem kritika volt, csak figyelemfelkeltés. :)

svejk

Egyébként most megint ott tartunk, hogy valaki beköp egy olyan hiányos kérdést, aminek a korrekt megválaszolásához legalább ötször vissza kellene kérdezni, mi meg itt már 15 poston keresztül nyomjuk a találom válaszokat, meg még majd hajba is kapunk mindjárt. :(

000000000

Persze, hiszen ez minden olyan típusra igaz, amikor csavarkötéssel szerelik fel a keresztszánt. Ebből pedig jó sok van, azokról nem is beszélve, amiket itt a Hobbysták építenek.
Mellesleg ha pedig netán nem tud elállítódni, ezzel pont magadat cáfolod a #29695-re, hiszen ekkor depláne igaza van Bundylandnak.

jani300

Mondjuk azért én nem arra gondoltam ,hogy elállítódik , hanem arra hogy nincsen rögzítve az alapszán , és a forgácsolóerő eltolja a szeg nyereg felé .

svejk

Típust kérnék mert én nem ismerek ilyet, jó lenne tanulni belőle.

Vegyünk egy 500-as padot, tételezzük fel, hogy kúpoz a hosszán 2-3 századot.
Ilyen kis padon, jó ha elforog a 10-150-es átmérő, ez esetben a keresztszán jóval kisebbet "kúpoz" oldalazáskor.

Ha meg több mm-van a hosszán és az orsó közt, azt majd csak észrevette volna már a dolgozó, és nem azon filózna, hogy ugyan miért kúpoz oldalazáskor.

Írásom a saját tapasztalatomon alapult, a lustaság miatti hosszán rögzítésének elmaradása tipikus ilyen eset ahogy Jani300 is írta.

De tovább kár ragozni, majd jön a kérdező és helyére teszi a dolgokat.

svejk

10-150 helyett természetesen 100-150, mielőtt valaki belekötne.

000000000

A Te felvetésed korrekt, és nagy valószínűséggel ez lesz a hiba oka.
Én pusztán Svejk felvetését nem értettem miért kritizálta ok nélkül Bundylandot, hiszen mint kiderült, a hosszszán párhuzam hibája is okozhat oldalazási hibát.

000000000

Te abból tanuljál, hogy amit írtál Bundylandnak, az nem volt műszakilag jogos kritika. Tévedtél. Ez mindenkivel előfordulhat, velem is. Itt a történet véget is érhetett volna.
Azt meg Rád bízom, hogy amikor rákeresel a keresztszán kifejezésre a több százezer képtalálat közül rendelj hozzá olyan géptíusokat is, ahol nem úgy jöttek azok a földre, hogy Svejk kevéért nulla merőlegességi hibával, megbonthatatlanul egyszercsak a semmiből megszülettek. Így aztán amit ember alkotott, az el is tud állítódni, netán eleve rosszul lett legyártva.

Sz.József

Igen, ez sokszor előforduló jelenség...
Pl. én nem láttam megemlítve, milyen gépről van szó, csak azt tudjuk eszterga...
Ha a hosszán rögzíthető és a kés tuti jó még is kúpos lesz, akkor
nagy valószínűséggel  merőlegességi (ill. párhuzam) gondok vannak.
Állítható vagy nem állítható ez a hiba akkor is fenn állhat.
Az én c.hegyezőmön hántolással "állítottam" helyre, mivel más lehetőség nem volt.