Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Pontosítok, mert a gogle mást ad.
MSZ 499/1-72 és MSZ 499/2-78 , amiből van kivonat az ajánlott könyvben.

4um5b65d

Mondjuk úgy, hogy jó reklám.
Bár érdekes mód egyáltalán nem annak szántam.
Eleinte arra gondoltam, hogy maradjon utánam is valami az utókornak, meg hát annyi infót kapok innen a fórumról cserébe, hogy gondolom ennyi jár vissza is. A visszatérő munkáimat is vissza tudom nézni, hogy előtte milyen technológiát választottam. Az ember nem mindig ugyanazzal a felszereltséggel, nem ugyanabban a sorrendben készíti el a munkát.  
Amire nem gondoltam eleinte, hogy a sok szöveg miatt a Google rengeteg kulcsszót indexel és ezeket jó arányban ki is ajánlja az éppen infót keresőknek. Na és itt jön be a reklám ereje.
Több visszajelzést is kaptam, hogy nincs az oldalamon elérhetőség, illetve csak egy eldugott helyen egy e-mail cím. Hát persze hogy nincs, mivel nem a vállalkozás reklámoldalának szántam, de pótolnom kell ezt a hiányosságot, mert innen is keresnek a polgárok.
Az , hogy teszek bele poénokat csak jó lehet. Szürke leírásokat sokat lehet találni a neten. A színesebb az figyelemfelkeltőbb.
A szakmai gyűjtőoldalakon ahol reklám célzattal regisztráltam , ott is próbáltam kitűnni a többiek közül, egészen eltérve a hagyományos bemutatkozó formuláktól. Lett is eredménye....

000000000

Ok, köszönöm.

Ha neked megvan, esetleg be tudnád scannelni a vonatkozó részt? Ez a könyv se itthon, se benn a munkahelyemen nincs meg...

4um5b65d

Ha tudod az acél gyártóját akkor utána tudsz nézni a neten, de az a baj, hogy míg a rendszerváltás előtti időben a Magyar szabványokban foglalt színeket használták , utána már boldog boldogtalan árusít acélokat aztán mindnek megvan a saját házi szabványa. Szóval a MÉH telepről kiguberált vasnak a típusát a színek alapján megmondani eléggé bajos. Ellenben ha vannak biztosan ismert acéljaid akkor összehasonlító forgácsolással már sok dolgot meg lehet állapítani.

Vetesi75

Nincs szkennerem, de megoldható a dolog.

Vetesi75

Jól írod. Ezen a téren elég nagy a kavalkád.

000000000

No igen, mi is 4-5 helyről vesszük az alapanyagot és én sem vagyok biztos benne, hogy a cégeknél ugyan az a szín ugyan azt az anyagot jelöli:-)

4um5b65d

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20%28%20Eszterg%e1l%e1s%20%29/ac%e9lok_sz%ednjelei/" TARGET=_fnew>ITT van két kép. Valaki ügyes ember grafikailag fésülje össze 1 képpé az egészet és tegye közkinccsé. Kb 10 éves táblázat. Ez volt az utolsó amihez hozzájutottam.

nvnshmpmn

Vetesi75

Köszönjük! Csinálok belőle egy nyomtatható "műhely-plakát" verziót. Ha kész, közzé teszem.

sasi

Az EU-ban nem írje elő szabvány az acélok színjelöléseit, ezért az MSZ 499-1, -2 szabványokat 2002-ben visszavonta a Szabványügyi Testület, így nincs egységes, minden gyártó állttal alkalmazott jelölési rendszer.

mxjj54gxi

Pár hete jutottam hozzá a Múzeum körúton, 100 forintért.
Még örültem is, hogy meglesznek a színek.
Erre most lelomboztok....

4um5b65d

Gondolom ez azért van, mert leltárkor mire kész voltak a zöld , a kék, és a lila színű vasak ellenőrzésével addigra a zöld és a kék vasakat átfestették sárgára és feketére.
Így kevés készlettel is megvolt mindegyik vas a leltárban.
Aztán a festő kollégát épp kirúgták, a vasak meg maguktól nem színeződtek vissza.
Januárban meg repülőgép szárnyakat gyártottak a sárga és a fekete vasból, mivel azok a legjobbak, majd Februárban letörtek a gép szárnyai.
Jött a bizottság, hogy milyen vasakból gyártottátok Ti hülyék ?
Mire a Józsi : hát a feketéből meg a sárgából, hisz ezt küldte az alapanyaggyártó.
Majd ment a bizottság az alapanyaggyártóhoz, hogy milyen vasakat küldtetek Ti a Józsiéknak ?

Hát Zöldet és Kéket.  

Aztán a bizottság megállapította:  Nem állapítható meg, hogy melyik cég hibázott.
Erre most azt csinálják, hogy beleütik betűkkel és számokkal, hogy melyik a kék vas és melyik a zöld.
Igen ám, de Józsinak ismét leltárhiánya lesz év végén.
Ekkor már csak két dolgot tehet:
1 - Mivel a számbeütés csak a nyersanyag az egyik végén képződik, így átmegy a másik végéhez és ráüti a zöld vasra, hogy ez fekete.
2 - Levág fél métert a fekete vasból , majd levág fél métert a zöld vasból. A zöld vasat kiadja a Pistinek aki épp hurkatöltőt szeretne gyártani a zöld vasból, majd a fekete vasat beilleszti a polcon a zöld vas elé, így az szakasztott fekete vasnak látszik.
Mivel Józsi már kissé feledékeny így a fekete vas előke ott marad a jelöletlen zöld vas előtt, vagyis ha Feri odamegy és azt látja, hogy ez egy fekete vas, majd elkezdi levenni a polcról csak annyit fog tapasztalni, hogy valamelyik hülye kolléga szétvágta a fekete vasat két darabra. Egy hosszúra meg egy fél méteresre.
Sebaj , most úgy is épp rövidebb szárnyú repülőgépre van megrendelésük, majd kiadja a vasat további megmunkálásra.....

:)

000000000

:)
 A régi szép idők, amikor még elég volt pár szín... ma meg ember legyen a talpán, aki eligazodik az ilyen-olyan ötvözetek között.

000000000

De a ritka és drága anyaggal dolgozó gyárak már akkor sem a sarki vastelepen vették az anyagot, ahol színre választottak:-)