Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Ő... Nincs valakinek valami ötlete arra, hogy M12-es, 38cm hosszú menetesszálat hogyan tudnék hosszában kifúrni úgy, hogy ne jöjjön ki az oldalán a 4-es csigafúró? Már kettőt elcsesztem, most ott tartok, hogy elfogyott az alapanyag...  A két vége felöl próbálkozok. Egyébként a furat tök mindegy milyen, csak hosszában szeleljen. (Keresztben ne!  :) ) Esetleg érdekelne Békés megyében beszerzési forrása átmérő 12x4-es (vagy kb. hasonló méretű) varratnélküli csőnek.

000000000

Próbáldd meg Csabán a Ferropontnál!

Vetesi75

Ha most hétvégén nem tudom megoldani a problémát, akkor megkeresem őket. Közben azon gondolkozok, kellene valahol itthon lennie 12-es ólmozott automatának. Talán abban kevésbé megy el a furat, a külső menet meg nem gond - a közepére nem is kellene. Amúgy morse3-as főorsóba lenne behúzószár.

279nwbpsa

Miért kell ahhoz végig kifúrni?
(Csak kíváncsiságból,nem kötözködésből kérdezem.)

4um5b65d

Behúzószár ólmos automatából ???
"nem látod, de most ingattam a fejem"

Fogj egy 20-as hengerelt anyagot, esztergáld végig tisztára, majd tedd bábba, fúrd át, aztán esztergáld le a külsőt méretre.
Az átfúrást központfúrással kezdd, majd egy 15mm élhosszú fúróval, majd normál hosszú fúróval, majd mehet a hosszabbított szárú.

Vetesi75

"Behúzószár ólmos automatából ???  
"nem látod, de most ingattam a fejem" "
Tudom...  Elképzeltem. :) De nem is az 50-es marófejet akarom forgatni vele, hanem kisebb csigafúrókat, újjmarókat. Azt ki fogja bírni, bár tény hogy nem tartós és nem is szánom végleges megoldásnak. (Magyarázat a köv. hsz.-ban.)

Vetesi75

Az a helyzet, tele van a hócipőm az esőcsatorna, veder, tálca, virágcserép, stb. alkotta emulzió terelő-felfogó-csepegésgátló berendezésből, ezért merőben más szerszámhűtéssel próbálkoznék. Hűtött sűrítettlevegő, némi porlasztott üregelőfolyadék és hűtőcsatornás szerszám kombinációjával. Azért gondoltam a behúzószáron keresztül eljuttatni az anyagot a szerszámig, mert szerintem nem egészséges drasztikusan hűteni egy üzemelő főorsót, így a szár valamint az orsó közti légréteg valamelyest gátolná a hőátadást. A gyárikhoz hasonló alsó adapteren is tőprengtem, de az nagyon megnövelné - ennél az amúgy is merevségi gondokkal küszködő pici gépnél - a szerszámkinyúlást. (ProMac FX381)

279nwbpsa

Hát,nem jöttem volna rá magamtól,hogy ez az oka a furatnak,de így már érthető.

4um5b65d

Egyébként miért kell végig 4-es furatnak lennie ?
Összehegesztheted 3 db-ból is.
Középen egy valamilyen cső, a két végére pedig tömör anyag amit átfúrsz.

KoLa

Ez lesz a jó megoldás!
A menetes szár átfúrása elég 'nonszensz' tele van feszültséggel a mángorlás miatt!
Egyébként a megoldásod figyelemreméltó a bábbal!
Mivel 'micsinál az ecceri esztergájos', nem nagyon lógatja ki az anyagot a tokmányból, hogy központosan kezdje! bingó! de aztán hogy tokmányon belül mennyire kóvályog az anyag arról nincs input! és a fúró ha feltételezzük hogy jól van megélezve próbál egyenesen haladni a forgó anyagban ha üt ha nem!
Én szűkítő gyűrűt teszek a főorsó kúpjába egy ilyen fúráshoz hogy belül ne kóvályogjon!
Ez a bábos megoldás nagyon jó mert látható tokmányon kívül az anyag ütése ami ebben az esetben is minimális, ám a bábbal nagyon el lehet tévedni ha kopott a szegnyereg pálya,és először próbálkozik valaki, hiába áll be a tokmánynál, esztergálással kell ellenőrizni a bábot! de hát ez a szép benne![#eljen]

KoLa

Ha van 200mm hosszú 4-s fúród az jó!
Han incs akkor csinálni kell! összehegeszted a 4-s csigafúrót egy 4-s húzott anyaggal, lemunkálod és a fúrót visszafogod a tokmányba és a kilógó részt egyengeted hogy fusson, ha szépen fut akkor jó lesz! ha, az előző hozzászólásomat figyelembe veszed!

Gyárfás Attila

Üdv
A fotókon látható alu alkatrész elkészítésében tudna valaki segíteni? Átmérője kb. 60mm,3db kellene, műszakirajz van.
http://www.psharing.com/pic.php?id=547888" TARGET=_fnew>Kép1
http://www.psharing.com/pic.php?id=547889" TARGET=_fnew>Kép2
http://www.psharing.com/pic.php?id=547890" TARGET=_fnew>Kép3

KoLa

Alakul a weboldal![#eljen]
Ez az 5-s sorszámú volt a többit hogyan lehet megnézni?

s7manbs8

t004.html stb...