Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

Hali skacok!  
Valaki tudna nekem segíteni, hogy honnan lehetne mac3 esztergához magyar kezelőfelületet letölteni?

Miki2

Nézd meg a könyvtáramban.
Ha tudod, használd egészséggel.
Én ezt használom.

000000000

Most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történt azzal az öntvénykarral, amit hegesztés után nem vitt a reszelő. A furatot ma megprobáltuk marógépen felfúrni, pontosabban megigazítani a hegesztés során befolyt varratot.
A gyorsacél marót pillanatok alatt tönkrevágta.Létezik ez, vagy a maró lehetett már életlen, csorba? Határozottan emélékszem, hogy ezzel a pálcálval készült varratot máskor reszelni tudtam. Végül egy mini köszörűkövel nagynehezen lecsiszoltam a felesleget a furatban.

Révész Richárd

Szerintem az öntvény és a pálca anyaga újabb ötvözetet hozott létre,és ezért lett olyan kemény.Pont így jártam egy satuval.

3m9kaxws5

Üdv mindenkinek csiszoló papirért cserébe érdekelne esztergához tokmány 160-as 3-4 pofás, furatkés, lapkák ,akármik . Ha valakit érdekel irjon. A papir 60-as 120-ashttp://kepfeltoltes.hu/101006/00040_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Szalai György

Megtörten rágom magam előre ebben a topicban, az idők kezdetétől már egészen a 108. oldalig, minden remény nélkül, hogy valaha végzek vele. Rengeteg információ van benne, időnként felbukkan esztergálással kapcsolatos is, de sok az ocsú. Míg nem olvasom, nem tudom melyik mi.

Közben próbálom kialakítani a kis esztergám helyét. Képtelen vagyok túllépni egy „alap” kérdésen.
Milyen legyen az alap? Kreáltam egy zártszelvény asztalt, ami a téglafalhoz van csavarozva. Lapja egy 20mm vastag rétegelt lemez. Erre készítettem egy tepsit alumínium lemezből, ami majd felfogja a lecsurgó hűtő kenő emulziót. (Lesz elhúzható polikarbonát tető-előke is.)
Most jön a baj.
A tepsinek lejtenie kéne az egyik sarka felé, ahová majd a szivattyú csatlakozik. Csakhogy az esztergának meg az előírás szerint, pont vízszintesen kellene állnia a tepsi közepén. Hogy ezt korrektül megoldjam, ahhoz a tepsi alá és bele, egymást kiegyenlítő (komplementer) fadarabokat kéne fabrikolnom. Nem könnyű eset.

Ebből adódik a kérdés: Mi a jelentősége az eszterga vízszintesbe állításának? Van egyáltalán? Nem lehet ettől eltekinteni? Vagy nem éremes?

4um5b65d

Állhat 1 fokban is vagy akár 10 fokban.
A lényeg az, hogy minden része ugyanolyan fokban álljon. A vízszintezés igazából a nagy gépeknél lényeges jobban ahol képes vagy a menetes lábakkal elcsavarni, domborítani,homorítani az egész ágyat. A vízszinteset a legkönnyebb mérni, ezért állítják be így. Illetve ott van még jelentősége ahol a gép belső rendszereiben olaj van és a nagyobb dőlés rossz helyre terelné az olajat. Ha kevés olaj van a gépben akkor valami akár szárazon is maradhat. Bár ez olyan mint a fehér holló.
Ne foglalkozz a dőléssel egy ilyen kis gépnél.

000000000

Azért tartassz itt, mert nem kezdted el időben olvasni és nagy a restanciád. Pedig ezt nem lehet kihagyni, sok a tanulnivaló!

4um5b65d

Nincs értelme egy szuszra végig olvasni a topicot.
El kell kezdeni kaparni a vasat aztán jön majd szép lassan a sikerélmény.

mg6pj03ss

Szia  Leslie! Most készültem el a Tos eszterga fel teljes felújításával. Azt szeretném még tudni, hogy milyen olaj kell  a fő csapágyak kenéséhez? Előre is köszi!

4um5b65d

MOL Spinol 15-öt tegyél bele, aztán az jó is lesz.
10L-esben árulják, de ami nem fogy el az jó lesz szánkenésre. Amúgy más orsóolaj is jó.

000000000

mennyi petróleumot adsz 1l olajhoz?

000000000

Az E400 nortonszekrényéből visszacsepegő olajat keveslem. Csepegni kell, vagy folyamatosan folyni az olajtartályba? Ösrosszakásban eljutottam addig, hogy ellenőríztem az olajzást. Az orsóház és a cserekerékház visszafolyóin ömlik az olaj, a nortonszekrényből meg épp hogy csöpög. A nortonszekrénybe vezető olajcsövet le is cseréltem, mert szerintem nem volt gyári, de az új csővel sem lett jobb.  Lehet, hogy csak annyi a gond, hogy túl sűrű az olaj? A nortonszekrénybe egy külső átm. 5-ös acél cső szállítja az olajat az olaj elosztóból, legalábbis ilyen cső volt rajta, ez a gyári méret?

KoLa

Hú alig találtam meg a 11204-et!
Igen ezen az 5-ös csövön érkezik a norton szekrény tetején lévő részbe ahonnan aztán több furaton csöpög tovább a fokozatok kapcsolataira!
Elegendő ez a csöpögő olajozás mivel kis fordulatú áttételek vannak itt és a sok fogaskerék még tárolja is némileg a kenőanyagot két indítás között!
E 400-ba nem tennék sűrű olajat ! az a John Deer olaj az EU Cnc-m be van ott meg egy fogaskerékszivattyú keringeti a főorsóházban lévő olajat többszörös teljesítménnyel mint amire szükség van!

000000000

Az olaj viszkozitás bizonyára fontos, elsősorban a főorsó siklócsapágya miatt, hiszen annak a megfelelő kenéséhez nem jó a túl sűrű és a túl híg olaj sem. A nortonszekrény tetején lévő számos furaton akkor tud lefolyni(lecsepegni ) olaj, ha legalább a furatok száma szor 1 csepp olaj érkezik az 5-os csövön. Kb 15 furat van a nortonszekrény tetején, és csak akkor jut el az összes furathoz olaj, ha a "kis teknőben" van egy 2-3 mm-es olajszint. Ezt az olajszintet a csepegő olajzás nem biztosítja, mert a becseppenési ponthoz legközelebb eső furaton (vagy 2-3 furaton) le is csepeg, bolond lenne az olaj elmenni a tőle távolabb eső furatig, hogy ott cseppenhessen le. A tesz során több furat környékére sem jutott el az olaj, így azokon a pontokon nincs kenés. Ha a nortonszekrény tetejére annyi olaj jutna, hogy a furatok azonnal nem tudnák elnyelni, akkor lenne megfelelő a mennyiség. Aránytalan, hogy a cserekerékházba kb. hússzorszor annyi olaj folyik, mint a nortonszekrénybe.A hígabb olaj lehet, hogy javítana a helyzeten, de az arányok nem hiszem, hogy megváltoznának jelentősen, hiszen a híg olaj a cserekerékházba is könnyebben eljutna és az orsőszekrénybe is tkönnyebben kifolyhatna. Megpróbálom az 5-ös csövet vastagabbra cserélni.