Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Most nagyobb tárgyat nyomok, nem is fogom hűteni se, mert mire odaér kihűl, megint.

keri

Igen, PLA, így érzi jól magát :) és néztem infrás hőmérővel, valójában magasabb a hőmérséklet :)
Nem folyik szét, ez nem lesz sokkal hígabb, mint pl. a fehér, na az tényleg hamar elcsöppen.
Hűtést viszont kapcsold be nyugodtan a második rétegtől, szebb lesz a felület.
Nincs nálam amit le tudnék fotózni, de jó az anyag. Legutóbb egy telefonomhoz illeszkedő tartót nyomtattam a kocsiba, mert amiket a boltban lehet kapni azok iszonyat vackok :)

s7manbs8

Most járok 2mm  magasságnál, jó ez most ahogy megy, nincs hűtés, 220 fok, asztal 40 fok, fej 220, nyomtatási sebesség 50/25. Ettől gyorsabban nem nyomok, nincs értelme.

keri

Kisebb tárgynál jó a 40 fok de nagyobbnál neked nem húzza fel?

Persze én üvegre nyomtatok, te meg mintha maszkoló szalagra nyomtatnál.

Közben rájöttem hogy feleségemnek nyomtattam egy pecsétnyomót. 0,1mm-es rétegekkel, ezért a fedő réteg nem is lett az igazi, mert túl kevés anyagot nyomott, de a felülete nagyon szép.

keri

Nekem 72/30 a sebesség. 30 Jerk. Gép bírná a dupláját is, de ennél nagyobb sebességnél már kezd szétrázódni a tesztek alapján, így még szépen nyomtat ha nincs erős túlhajlás. Azt 15-re visszaveszem, akkor egész jó, de még nem az igazi a hűtésem.

s7manbs8

Nálam a kapton szal abs feloldva nitróban, az a menő és az tökéletes. Arról semmi se akart feljönni eddig.

keri

Miután kitapasztaltam, nekem a tiszta zsírmentesített üveg vált be a legjobban.
Tesa szalagra is jó volt, csak macerás meg ronda, meg próbáltam az ABSel lekenni. ABS alá jó is, de PLA-val nem jött be, arra a tiszta üveg meg 10mm szoknya. Amíg le nem hűl 40 fok alá, le sem tudom feszegetni.

Kaptont nem próbáltam de miután az üveg működik szerintem nem is fogom erőltetni, mert drága volt a szalag :D

vjanos

Ez a katedrális... retraction teszt :)

s7manbs8

Lehet majd megnézem megint tiszta üveggel, de nekem azon nem akart menni, de ha mondod lehet csak meg úgy is.

vjanos

Álom... Hát, igazából nemtom eldönteni, hogy haragszok-e a Herz-es PLA-ra vagy nem.
És az E3D V6 fejjel is így vagyok.

Nálam valahogy ezt a kettő nem szereti egymást...
Ha gyakori a szálvisszahúzás, jó eséllyel elakad a szál a fejben :S
Többször pucultam, majd végül cseréltem az alkatrészeket, retractot visszavettem 2-3mm-ra, illetve a sebességét is 30-ra

Arra tippelek, hogy  
- mivel ez nem olyen "cseppenős", egyrészt visszatorlódik a heatbreakerbe
- emiatt, vagy ettől függetlenül, de jóval több hőt vezet felfelé mint másik gyártó terméke, elmelegszenek a hűtőbordák. Se a a gyári 30 se egy 40mm-es venti nem bír vele. Most építem át egy radálisra... aztán meg vízhűtésesere. Vagy kihajítom :)

Egyébként ha olyan a modell, és eltalálja az ember, télleg lehet vele szépet csinálni.
Ezt a macskát ma olvasztottam:

https://lh3.googleusercontent.com/-VaOuGQGB6tM/VetChw4V6EI/AAAAAAAAFAw/BY73R9cC2E0/s800-Ic42/20150905_210517.jpg" border=0>

vjanos

Ha nem számít a kinézet, akkor mindegy, de egyébként tényleg szereti a hűtést.

Itt az előző macskából egy részlet.
Az alapja és a sonkája alsó harmada hűtés nélkül ment - látszik is.

https://lh3.googleusercontent.com/-j8lyHE4a86w/VetChylNHTI/AAAAAAAAFAw/CCz5Ytjx1dI/s800-Ic42/20150905_210604.jpg" border=0>

vjanos

Kínából olcsó a kapton is :)
Tapadásra jó, szintén lefeszegetős... viszont sérülékeny.

Én most megpróbálok üvegre áttérni, ragasztó stifttel előkezelve.

s7manbs8

Amit viszont hűtünk, az hamarabb is szétesik.

keri

Erről majd a katedrális nyomtatás után nyilatkozok :D
De nyilván más beállítások kellenek.

Lehet kellene egy második hőmérő a heatbreak fölé, és visszavenni a fűtést amikor ott elkezd növekedeni a hőmérséklet.