Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

AZ, hogy álmodozás helyett építs te is valamit [#vigyor]

3vv2btrhv

Nekem nincs meg a tudásom , hogy építsek , igaz 3tengelyes marógépet csináltam .De most nekem megvásárolható nagy gépre lenne szükségem . Mivel Vjanos és Devecs Miklós sem vállalta , marad a vásárlás .

vjanos

Nekem ez tkp tetszik. Kivéve a nyomtatott alkatrészeket benne...  

DE nem nagyobbat akarnál, mint a 200x300-as asztal?

3vv2btrhv

Megalkuvás , nem találok megfelelőt . lehet rosszul keresem .

3vv2btrhv

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13221701_10101461104457242_1450792932673586550_n.jpg?oh=cf2fa53b988f6e0e5ab66f37d1b7cea6&oe=57E73F08" border=0>
Egyre gyakrabban találkozok ezzel a megoldással , lineáris sin csak !

sastas

Persze. Ha belegondolsz, a 10-es linrudat használják 300mm-ig. A 12-es linsín sokkal merevebb mint egy 12-es rúd. a 15-ös sín simán használható vagy 500 esetleg 600 mm-ig, "önhordó" kivitelben. Szerintem. Én is azt használom a gépemen :)

keri

Csakhogy a sín elvileg nem egyenes, csak akkor ha referencia felülethez húzod. A tengely meg igen.
Meg amúgy is pénzkidobás ide. Legfeljebb ha olcsó bontott sín akad az ember kezébe.

sastas

Erről már én is hallottam, de nem tudom mennyi lehet belőle igaz. Mármint biztos van alapja, de 3D nyomtatóhoz, szerintem lehúzás nélkül is tűréshatáron belül van.

Amugy aki azon a gépen az y-t megcsinálta tuti fejbecsapnám. Nem ilyen igénybevételre tervezték azokat a kocsikat...

rf63unrk7

Függőleges irányban az ébredő erők eredője nagyjából nulla lehet nyomtatáskor. Az a négy tizedes extruder fej pont annyi nyomást igényel a műanyag optimális összehegedéséhez, mint ami a szán (motor) súlyából ered.  
X irányban nincs mivel számolni, a bordás szíj "merevsége" a perdöntő,  
Y-ban meg kettő 12-es linsin veszi fel a dinamikus hatásokból eredő erőket.
Szóval szerintem teljesen elfogadható ez a megoldás.

Ott kell még esetleg odafigyelni, ha beleütközik valamibe a fej.  
De ott meg a léptetőmotorok majd lépést vesztenek, a vízszintes síkban, nem fog a lineár deformálódni.

Z-ben lehet probléma, ha egy darabnak nekimész, ami ott marad az asztalon, és home poziciót vennél épp felette, persze az asztal merevsége is beleszól, mi hajlik/törik, jobb esetben a léptecs kattog párat.

Nálam pl. az asztal merevebb, mivel négy ponton menetes szárral emelem, pár mm rugózás után valami törne, hajolna a nagy áttétel miatt nem a motor állna le... egyszer majdnem sikerült...

3vv2btrhv

Köszönöm mindenkinek az infókat .

Dakota25

Volt már szó róla, de nem találom:
SUN PLA-ról váltottam HERZ-re. A SUN eddig példásan letapadt, a HERZ alig, vagy sehogy.
Paraméterek:
fűtött üveglap 60-65 fokon, hajlakkal
200-210 fokos hotend
Mit "szeret" a HERZ? (Ezt nem.)

vjanos

Picit magasabb hőmérsékletet, nyikorgósra zsírmentesített üveglapot, esetleg kapton szalagot.

ezsolt74

Vagy Tesa sárga maszkoló szalagot is használhatsz.
Nagyon jól letapad rá.
Ha áttörlöd acetonnal akkor viszont már elég nehéz lesz leszedni róla a nyomtatott tárgyat.
Ezt akkor csinálom mikor már jó néhányszor nyomtattam rá,kezd elkoszolódni,és már nem tapad le rendesen.