Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

xmkwac9

Nekem is megszakadt korábban az USB kapcsolat a PC-vel (RAMPS+Arduino Mega2560, Marlin FW). Általában a nagyobb induktív fogyasztók kapcsolására volt érzékeny (erősítő, asztali fúrógép, lámpák). Teljesen megszűnt ez a hiba, amikor a PC felől érkező 5V-t tápot kiiktattam az USB kábelből.

ezsolt74

Sajnos a csatlakozók sem a 11A-hez vannak méretezve, és egy kisebb kontakt hiba elég hogy leolvadjon az egész csatlakozó.
A szilárdtest relével biztonságosabb is.
Ha meg nagyobb fűtött asztalt akar valaki használni akkor nincs is nagyon más megoldás.
Nekem 300W-os asztalom van.

9ah5mpgwm

ki vállalna egy kissebb kísésleti 3d nyomtatást??5x100x30mm??És mennyiért??

s7manbs8

gg58bmmp2

Ki venné meg az autómat??
4mx1,5mx1,5m
És mennyiért?

keri

És ezért te vettél egy több ezer forintos szilárdtest relét?
Tudod hogy hány csatlakozót kapsz ennyiért? Vagy simán a csatlakozó után a szilárdtest relé helyére is biggyesztheted a fetet.

Amúgy a szilárdtest relé is FET, csak elé raktak egy optocsatolót. Galvanikus leválasztásra jó használni, de itt nincs ilyenre szükség.

220-ra meg szintén pár száz forintos Triakot lehet kapni. Ez is töredékébe kerül mint bármi más, és közben ugyan azt tudja.

ezsolt74

Én nem igazán fogom a RAMPS-ot elkezdeni forrasztgatni, ha egy szilárdtest relével,és 4 vezeték becsavarozásával ezt meg tudom oldani.
Az emberek többségének szerintem fogalma sincs hogy miként kéne egy Triak-ot vagy egy FET-et bekötni.
Egy ugyanolyan tokozott Triak vagy FET kéne mint amilyen egy szilárdtest relé, hogy csak csavarozni kelljen.
Esetleg meg tudnád osztani velünk a tudásodat,hogy miként kell bekötni ezeket :-)
Köszi.

KBalázs

Ja, lehet hogy Kerinek, meg néhányunknak evidens. Ha neked nem az, akkor csak emiatt ne tanulj bele az elektronikába.

vjanos

Hadd védjem meg Zsoltot :)

Az talán nem hangzott el, de nála is 220V asztal fűtés üzemel, ahogy nálam is, szóval a leválasztás is szempont.  
Pl én sem értek annyira az elektronikához, hogy egy _megfelelő_ triakot vagy fetet válasszak. Nemtom kell-e ezeket illeszteni valahogy a meglevőhöz? Viszont valami kis panelka, próbanyák, sorkapocs, csatlakozó, akármi kellhet hozzá.

Ezzel szemben kínából az ssr bekopogtat a postaládába már 1000 ft alatt, komplett, konyhakész megoldás, bekötöm a négy vezetéket, azt megy... :)

KBalázs

Ebben is van igazság.

Van akinek helyzeti elônye is van, pl. két saroknyira van az IC-bolt, és van akinek fél napnyira és amúgy sem jártas benne.

Hálózatra kell illeszteni, de az egyetlen 6lábú alkatrész (opto triak), (van ami induktív terhelésekre is jó, mert nullátmenetkor kapcsol csak be). Ez ~150Ft nagyságrendileg, és a teljesítmény-triak szintén ennyi. Kell még néhány passzív alkatrész, de ohmos terhelésre ezek filléresek.

(kb. tíz éve készítettem megrendelésre ilyeneket, jópárat, egy panelen 4 vagy 24 csatorna volt)

keri

Nem szükséges a RAMPS-ot forrasztgatni, bár ha épp egyenáram és FET akkor annak cseréje nem nagy dolog, de akár kívülről is rá lehet kötni.

http://elektrotanya.com/files/forum/2010/11/Solid%20state%20relay2.jpg" TARGET=_fnew>Ez van kb. a szilárdtest relében.

Egy optocsatoló és egy triak, meg egy kondi.  
Azoknak akiknek egy blokk kell amiben mindez megvan, azok meg fizethetik a szilárdtest relé eltúlzott árát :)

keri

De most már emlékszem hogy egyszer már tárgyaltuk ezt :) szóval most már békénhagylak, csak arra kaptam fel a fejem, hogy azt javasoltad a FET-csatlakozó terhelésének kiváltására, hogy vegyen egy szilárdtest relét.

keri

Google a barátod.
Én sem fogok sokat gondolkodni rajta. Rákeresek, kidobja, megcsinálom :)
Leválasztást az optocsatoló biztosítja.

keri

http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=24869" TARGET=_fnew>Itt egy még egyszerűbb "szilárdtest" relé.

keri

Belegondoltam.
Bocsánatot kérek Ezsolt74-től a hangnemért.

Nekem tényleg evidens, ezért megdöbbentő ha valaki egy halom pénzt kiad ugyan ezért, meg sokszor hiszem , hogy ez tök egyszerű, de igaza van Kbalázsnak ism hogy ez nem mindenkinek van így.