Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

gg58bmmp2

Van a Cura-ban egy Plugin, ami 5 mm-enként megszakítja a nyomtatást.
Hogy kapcsoljam ki, úgy hogy ha majd később kell ez ne tűnjön el végleg?

vvvsmkgjx

Megtaláltam és letöltöttem a szükséges programokat és szimulátort is. A nagy kijelző lehet hogy annyiban melléfogás, ahogy írtátok is jobban terheli a procit és így gondolom jobban melegszik is a cucc. De legalább már értem mi az Arduino, mi a Marlin és mi a Firmware :)A napokban megpróbálom megcsinálni a hot end-et ha jól sikerül csinálok párat tartaléknak :)Ahogy néztem a fej az bronzból kell olyan D12x16-20mm teljes hosszal a végén M6-os menet. A fűtött rész ~20x20x30-as alu lesz benne a furatok a termisztornak illetve a fűtőszálnak. Apropó a fűtőszál átmérője milyen szokott lenni?  
Ezt követi a hűtőborda. Ennek ~D30x80-as alurudat szánok, benne a beszúrásos rész ~60mm (a venti mérete 60x60) és kell még egy befogó rész amivel rögzítem magát az egészet. Én valahogy így képzelem a dolgot, de szóljatok ha valamit kihagytam. :)

s7manbs8

USB kábelről is táplálhatod a panelt, 5V-tal, hogy ne melegedjen túl a stabil IC-je.

jexz0yez

Sziasztok! Pár napig pihent a nyomtatóm mert nem volt időm vele foglalkozni. Mikor utoljára nyomtattam akkor minden rendben működött. De mikor valamelyik nap akartam nyomtatni, akkor jött egy kis meglepi. Nem akar működni az extruder motorom :( Áramot kap, mert "zúg". Viszont nem megy se előre se hátra. Tartani tart, mert ilyenkor kézzel sem lehet megmozdítani. Kontakt hibára gondoltam, ezért elkezdtem kicsit megmozgatni a rampson a csatlakozót és olyankor néha picit más hangot ad ki, de sehova nem mozdul. Egyébként kicsit hangos is a zúgása, de semmilyen hibát nem találok. Tudnátok tanácsot adni, hogy mit lehetne még megnézni vagy van ötletetek mi okozhatja a hibát? Motoráramot mértem a vezérlőn ill. picit állítani is próbáltam, de az is úgy tűnik, hogy rendben van és nem segített az állítás.

gg58bmmp2

A szál nem ragadt be, azt nézted?

jexz0yez

Néztem igen. Ha felfűtöm a fejet és még nem adok áramot a motorra, akkor kézzel tudom tolni bele a szálat.

s7manbs8

Step jelet megkapja ?

jexz0yez

Bocs a tudatlanságomért, de ezt hogy tudom ellenőrizni?

Devecz Miklós

Hibaokok:

1. Meglazult a recés kerék rögzítő csavarja.
2. Elállítódott a motorvezérlő potmétere. Szemre állítani nem érdemes, csak müszerrel. Nagyon kicsi elmozdulással, nagyon el lehet állítani az áramot.
3. megadta magát a motorvezérlő. Meg kell próbálni egy másik vezérlővel.
4. Esetleg a motor adta meg magát. OPróba másik motorral.

jexz0yez

1. Lapolva van a motor tengelye + tartott a motor, tehát ha kapott áramot, akkor kézzel sem tudtam tekerni a recés kereket.
2. Áramot multiméterrel mértem és állítottam most is
3. Ez nyert! kicseréltem a motorvezértlőt (szerencsére volt még egy DRV-m) és most működik!
4. Szerencsére nem...ez lett volna a szívás mert nincs másik.

Megoldódott, köszönöm szépen!

Egyébként mitől tud álló helyzetben tönkre menni egy motorvezérlő?

gg58bmmp2

Már a múltkor amikor én kérdeztem, gondolkodtam rajta, hogy a 3D nyomtató kisokost ki lehetne egészíteni, egy hibák - lehetséges hibaokok táblázattal, így nem kellene mindig ugyanazokat a köröket futni.
Szerintem közösen gyorsan összehoznánk.

Devecz Miklós

Elkezdtem, de nem biztos, hogy folytatom.

Közben rájöttem, hogy hiába gyüjtöm össze egy csokorba azt amire az építések közben rájöttem,
az emberek nem szeretnek olvasni. Nagyon sok hiba leírás megtalálható itt a fórumon, legtöbb esetben a a javításra is van okos ötlet.
Ennek ellenére újra és újra előjönnek úgyan azok a kérdések.

Devecz Miklós

Ha nyitott a vezérlőd (nincs dobozolva), könnyen zárlatosra mehet.
Okozhatta egy túlterhelés is, túlmelegedett.

gg58bmmp2

Azért jönnek elő újra a kérdések, mert lehet, hogy 50 oldalt is vissza kell olvasni, és még sincs válasz a kérdésre, mert közben más téma ment.
Egy táblázatot egyszerűbb megnézni.
Most én is keresem a megoldást a nagyon enyhe hullámosodásra, de nem értem még el odáig a visszaolvasásban. (Talán szíjfeszesség???)
(Csak bizonyos fényviszonyok között, bizonyos szögben látszik.)

jexz0yez

Én azért szeretek utána járni a dolgoknak és gondolkozni mielőtt kérdezek. Hatalmas mennyiségű értékes tudás van ezen a fórumon, és én is azzal kezdtem kb egy éve mikor elkezdtem a 3D nyomtatással foglalkozni, hogy az elejétől végig olvastam ezt a topikot. De ennyi mindent megjegyezni minden téren azért nem tudtam. Illetve tegyük hozzá, hogy ezen a fúrumon keresni halál :)
Most ez a motorvezérlő dolog eszembe juthatott volna magamtól is, sőt hogy őszinte legyek meg is fordult a fejemben, de nem gondoltam, hogy ez lehet a hiba, mert mikor utoljára ment a gép, akkor nem volt baja.
De jó, hogy van egy tapasztalt csapat itt akihez lehet fordulni ha megrekedt az ember! És még segítenek is! Köszönöm még egyszer!