Épül a gépem ::: Nemes János

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

mutz8958e

Szia!

Irigylésre méltóan szép az egész technika!

Üdv, ebalint

ukcge40u

Azokat a négypólusú csatikat hol lehet venni normális áron? Mert én csak a Conradban láttam, de azok nem normálisak... :)
Kéne vagy 4-5 pár jóárasítva, bipoláris motordugónak pont jó lenne...

43pbwjg8s

Ejj de szép!!!!

Nekem itt van már mindenem egy H2 kompletthez és egy meg nem nevezhető kompletthez, (még C simek, vezetékrendezők, C simre való kismegszakítók, bábelátvezetők, de minden egyéb elektronikai cucc isa mi csak kell hozzá....) és nincs hozzá semmi érzékem, hogy össze tudjam rakni ilyen szépen mint ahogy pl Te. Nem is nagyon merek hozzá kezdeni.

43pbwjg8s

...és ahogy a nyákot nézem, Te sem az ingedet vasaltad a hétvégén. :)

000000000

Ezek mikrofon csatlakozók, és mivel audióra lettek kifejlesztve, nem igazán nagy áramú célokra valók. Csak jól néz ki (mert vastag) és olcsó, azért alkalmazzák sokan. Van egy forrasztóállomásom, amin ugyen ilyet használt a gyártó!

Én motorokhoz krimpelhető tápcsatlakozókat használok. Lehet kapni a 4-től akárhány (több tíz) csatlakozós műanyag házat, és a hüvelyeket/stifteket. Rákrimpeli (jó szaki forrasztja is) a vezetékeket, és bedugja a házba a stifteket és anyákat. Egy hely, a sok közül: Lomex kft, Csatlakozók kategória -> Tápcsatlakozók

000000000

A tévedés jogát persze fenntartom, de a képekről ítélve én ezeket annak nézem.

ukcge40u

Köszi.
A vastag az jó a nagy áramerősséghez, nem?
Ha befogadja a 1,5-es drótot, akkor ok, szerintem.
A krimpelős dolgokat meg majd megnézem, annyira nem sürgős, de mint mindenki, én is vadászok állandóan. :)

279nwbpsa

Amiről Te beszélsz az pl. az Amphenol(vagy Ampenol?) csati?
Hol lehet ahhoz elfogadható áron  hüvelyeket venni?

000000000

Hát a csatlakozók egy külön fejezetet érdemelne, de nem akarom itt Nemes úr témáját "beszennyezni", úgyhogy nagyon röviden, egyszerűsítve:
Minél jobb vezetőképességű, és nem oxidálódó anyagból van egy csatlakozó (az ezüst a legjobb vezető, de az arany a legNemesebb) és persze minél nagyobb felületen oszlik meg az áram annál kevesebb veszteség lép fel.  
A tápcsatlakozókat egyenáramra tervezik (váltóáramra is jók, csak tudni kell, hogy nem adatvezetékekhez, meg nagyfrekvenciás alkalmazásokra) és átalában meg is vannak jelölve, hogy max. 10A/25A/100A...

s5f8tmfv3

Igen, remélem jó hasznát veszed.

2vkx6unz

Helyesbítek a  
" Rákrimpeli (jó szaki forrasztja is) a vezetékeket" csak a rossz szaki forrasztja. A forrasztás több szempontból is rossz.
1 romlik az érinkező rugalmassága
2 a vezetékbe felkúszó ón merevvé és törésre hajlamosabbá teszi a vezetéket.

Szóval a jó szaki nem forrszat csak krimpel.
Ennek ellenére be kell vallanom én is forrasztom mert nincs krimpelő fogóm, de azért tudom, hogy hibát vétek...
Mellesleg én is ilyen csatlekozókat használok a léptetó motoros gépemhez max 2A áramra, mert olcsó (dugó, aljzat sum. 290HUF ha jól elmékszem) és jól beépíthető.  

ukcge40u

Nálam azért talán lesz 8A, maximálisan, meg 90V.
De ez már tényleg nem ide tartozik. [#falbav]

s5f8tmfv3

Náluk a cégnél csak az automatákon évente kb. 12 millió krimpelés megy le, szigorú minőségellenőrzés mellett, forrasztás szóba sem jön. A jó krimpelés "túléli" a készüléket amibe szánják. Forrasztani otthon kell, ha nincs profi eszköz a krimpeléshez.

may47wb

A csatikat a http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=csatlakoz%F3&sm=2&ls=20&lp=26&ag=86000#list" TARGET=_fnew>HQVideo
kft-nél vettem. Mikrofon csati, de kis motorokhoz tökéletes választás.  

000000000

Teljesen igazad van, hogy ha a licnis huzal teljes lecsupaszított végét leforrasztja az ember, akkor a kapillári hatás következtében "felcsúszik" az ón, ami merevvé teszi azt.
Viszont hogy a vezeték végét a lemezhez forrassza az ember, az ellen nem szól semmi. Persze ha a kombinált fogón kívül professzionális szerszám is rendelkezésre áll, akkor felesleges a forrasztás.