Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

Szia,

Vann ott egy fájl .scad kiterjesztéssel az a lényeg neked, leszeded az Openscad-ot: http://www.openscad.org/downloads.html" TARGET=_fnew>letöltés
és megmondod neki a paraméterek alapján mit szeretnél profil, temgely, alsó felső tárcsa rögzítőcsavarok nyakmagasság stb.
Én elég sok tárcsát nyomtattam vele HTD3-8 ,GT2-es szíjakhoz és mind jó lett.
Miután beállítottad a kerék adatait nyomni kell neki egy F6-ot (Design menü - compile and render) ha az megvan akkor design-ban ott vannak az exportok (STL, DXF stb.)
Ha nem menne dobj egy mailt és megoldjuk.  

ANTAL GÁBOR

Keringett itt egy német fószer programja aki fogaskerekeket gyártott cnc vel ( főleg fából ) Akkor is kifogásoltam hogy gagyi a dolog mert nem volt lábhézaga a keréknek . Egy játékhoz OK de ha valaki ezen az alapon gyárt egy lézervágott kereket vagy elkészíti kontúrmarással cnc vel akkor érheti csalódás. Én rendszeresen vágatok ( alárendelt helyekre )ilyen kerekeket ( a vastagságot több egység sorolásával érem el) Készült már 1 modulos Ko lemezből és 12 modulos egy törőgéphez . A módszerem : Acad + fogasléces ( képi ) lefejtés és utána dxf . Korrekt fogaskerék az eredmény  

svejk

Igen, az ilyenekre írtam, hogy némelyik szoft kiábrándító.

Letöltöttem a demóját ennek a Gearotic-nak is és kapásból megrajzolja a 3 fogú HTD3M kereket. :(((

4pmudt7rb

Felületes voltam. Csak a "rengeteg" STL-t vettem észre. Pedig ott a Google fordító... Átolvasva az egészet már gyanús az a másik kettő. :)
Köszi a linket!

5kye5guy9

Az elmetszést hogy tudom megcsinálni? Beparamétereztem a tárcsát, meg is csinálta, dfx-be exportálnám, de panaszkodik, hogy nem 2D...

s7manbs8

Van arra egy parancs, azt kell elé tenni, meg eltolni olyan Z magasságra, hogy ott ha elmetszi, akkor pont a profil legyen benne.  

Most fejből nem tudom, előkeresem neked a példát majd, ha addig nem jössz rá.

s7manbs8

Ezt kell betenni, a difference ... parancs elé:

projection( cut=true )   // ez elvágja
translate( v=[0,0,-14] ) // ez meg eltolja Z irányba

difference()
    {     
      union() ...

5kye5guy9

Köszi előre is. Mivel most látom először az Openscad-ot, így tartok tőle, hogy nem fogok csak úgy rájönni.

s7manbs8

Ide tettem neked egy működő verziót:

http://data.hu/get/8642907/pulley.scad" TARGET=_fnew>pulley.scad

s7manbs8

Megnéztem, generáltam egy profilt, azt töltöttem fel.

5kye5guy9

"Múkodik" :-)
Köszi szépen!!!

s7manbs8

Örvendetes, nincs mit, pár percet vett el az életemből. :)

5kye5guy9

Nagyon hasznos kis progi ez, csak egy bajom van, amire még nem találtam meg a tökéletes megoldást:
Ha az exportált rajzzal még tovább akarok dolgozni/rajzolni más programban, akkor sokszor meg kéne határozni a pontos középpontot.
A középfuratot viszont nem körként készíti, hanem 1 millió db 0,1mm-es egyenesből, ezekből meg lehet gyorsan VAGY pontosan meghatározni. De a kettőt együtt már nem...
Nem lehet beszúrni olyan parancsot az OpenScad-be, ami valami használható középpontot tenne az exportált dxf-be?

s7manbs8

Pl. hirtelen ötlet, beteszel egy kis egyenest a középpont kezdettel, aminek az egyik végpontja a 0,0 ... akkor ott a közepe, valami vonal paranccsal.

Majd később megnézem, ha a gépnél leszek még este valamikor, hogy lenne a legegyszerűbb ezt megoldani.

xfg6v697j

http://data.hu/get/8649423/Kozeppontszamolo.exe" TARGET=_fnew>Amíg nincs jobb,addig ezt használhatod.