Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

crgs7u9wg

ha lehet hinni a scanneremnek, 0.30mm a kis pontok atmeroje, merjetek meg ti is, kivancsi vagyok, rendesen hogyan oldjak meg ezt a dolgot, de meg mielott valaki felreertene nem 3d ben kell, persze lehet :)

2vkx6unz

Igen. elsősorban profibb kamera lehetőleg CCD-s és nem CMOS, lehetőleg minél nagyobb érzékelő elemmel (nagyobb érzékelő>> nagyobb érzékenység, kisebb zaj, ezért van a profi tükörreflexes gépekben teljes méretű (35x28 mm-es érzékelő).
CSAK a feket-fehér kamera jó! Pali precíziós gépében is ilyen van.
Fontos még az optikai is. HA nem kó helyre van fókuszálva jelen esetben mondjuk a kalibráló ábrára és nem az érmére akkor elmosódottság rontja az eredményt. Olyan objektív kell aminek nagy a gyújtótávolsága (Webkamera általában 2,8 azaz nagylátószögű szerintem egy 6,6 vagy 8 mm jobb eredményt ad). persze ha lehet akkor nem panelkamera objetív bár esetleg az is jobb mint az eredeti - ha ki lehet cserélni.  
Ide inkább C/CS menetű objektív kellene.
Pl. itt találtok adatokat www.unibrain.com

2vkx6unz

Nem tudom milyen szkennered van, de nekem is ,293 mm jött ki.

crgs7u9wg

hp scanjet 4370, egy alapvetoen "jatek" dolog aztan latod ilyen idoket elunk, milyen jol lehet mereses dologra hasznalni, plane ha meg valahogy tudnek pontos negyzethalot maratni az uvegere :)

2vkx6unz

Jelen esetben én úgy mértem, hogy a 100-as mellé tettem egy tolómérőt, lefotóztam makró módban, majd Gimppel nagyítottam majd lemértem pixelben a pontot és a tolómérőn egy mm-t a innen már alap matematika.

crgs7u9wg

cseles modszer :) na majd holnap en is probalok tolomero, merohasab jelenleteben scannelni...

2vkx6unz

Igen, ez is jobb mint azok a webkamerák amiket használunk. Természetesen van egy csomó más gyártó is. Van olyan gyártó is aki a fejlesztőkörnyezetet ingyen adja így mondjuk a kalibrálásra, fényerő kontraszt stb. beállításra lehet saját programot írni.

3vv2btrhv

és mi az ára mert azt nem találom

3vv2btrhv

2vkx6unz

a 910 mono netto 1690 Euro objektív nélkül +szállítás +vám + objektív min. 150 Euro. Mire kézbeveszed azámíthatsz 2200-2300 Eurora.

Kísérletezéshez egy ilyet megvenni luxus.
A legolcsóbb fekete-fehér ~280 euro objektív nélkül, igaz az csak 640x480-as 30 fps sebességgel. Nagyobb felbontások miatt csökken a képfrissítés 15 illetve 7,5 fps-re javítani csak úgy tudsz ha 800Mb/s Firewire eszközt választasz, de az még drágább.  

3vv2btrhv

svejk

Nem foglalkoztam még a témával, és tudom hogy azt írjátok hogy csak FF kamera jó, de a digit fényképezőgépek nem illeszthetők progihoz?
Azokban CCD van, jó lencsék, és már 10 megapixelnél nagyobb is kapható.
USB-n "online" kameraként is működnek. Vagy olyenkor csak kisebb felbontást nyom ki az USB-n?

3vv2btrhv

Sanyi lenne egy kérésem : légyszives mond el hogyan lehetne a david -nál a kamera bmp képét öszehozni az elmentett OBJ kiterjesztéssel ??
Mert ezt lenne egy megoldás a problémára .