Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

keri

Röhögni fogsz, de nekem is volt ilyen érzésem már nem egyszer.

Persze az is lehet hogy ezek olyan ötletek, amik az adott technikai háttér mellet előbb utóbb mindenkinek eszébe jutna :)

Mindenesetre a hidegfúziós generátoromat és a térgörbületi hajtóművemet még nem tudták megcsinálni szóval nagyon amatőrök ezek az agyban turkálók :D

3vv2btrhv

Elkezdtem egy kísérletet . A David proginak szerintem a leggyengébb pontja a kalibrálás .
Nyomtatott ábrát kel felragasztani egy derékszögű alkalmatosságra . Majd ezt a kamerával kalibrálni . Az ötlet az , hogy a projektorral  rávetítem  az ábrát . Igy elméletileg nincs hiba ( nyomtatás ragasztás )  
Tudom lehet más módszert alkalmazni ( CNC marás ), de ha a szoftver írókat sikerül meggyőznöm , hogy a sík lapra vetíttet ábra a jó megoldás ( nem a derékszög ) akkor nagyon pontos kalibrálást lehetne végezni . Várom a segítő beiktatásokat .

3vv2btrhv

http://forum.david-3d.com/download/file.php?id=7636&t=1" border=0>
Az első próbám , amin látszik a kamera képe , maga a kalibrálásnem sikerült .

3vv2btrhv

Szedlay Pál

Semmi értelme projektorral kalibrációs ábrát vetíteni, hisz torz a vetített kép.(objektív torzítások). Tehát, ebből adódóan bukott ez az ötlet.

Más:
Írtad: "Nyomtatott ábrát kel felragasztani egy derékszögű alkalmatosságra . Majd ezt a kamerával kalibrálni ."

Nem az ábrát kell kalibrálni, hanem a kamerát.

3vv2btrhv

Igazad van mint midig .

3vv2btrhv

http://mesh.brown.edu/calibration/software.html" TARGET=_fnew>KALIBRÁLÓ Szoftver
Ha jól értelmezem , nem biztos , de mintha ez megoldotta volna a vetítéses kalibrálást .

Szedlay Pál

Ezt most nincs időm végig olvasni foglalkozni vele.
Igen megoldják a projektor kalibrálást is. Több alternatíva van rá régebben olvasgattam, de rájöttem veszek scannert, mert sokkal olcsóbb mint építeni, legalábbis gyorsabb. És mivel már van 3db több nem is kell. A neten találsz rá sok irodalmat.

3vv2btrhv

Kérhetnék tőled egy alsó felső gipsz fogsort ?  
Tesztelés célból .  

2vkx6unz

Nem jól érted. Itt is egy klasszilus kalibráló ábrát használnak ami egy nyomtatott, sakktábla minta ismert oldalélekkel. Kalibráló ábrát nem vetítenek mert mint Pali is írta, a lencsetorzítást visz bele a projketor is. Szóval a David kalibráló ábrája nem rossz mint ahogy a kalibráló eljárásuk sem. Ha nem ilyet használnál a kalibrálsái folyamat sokkal összetettebb lenne és minde egyes konfiguráció változtatáskor újra meg kell(ene) tenni.

Szedlay Pál

Persze.
Bár nem tudom mit tudsz rajta letesztelni.
12db csavart belehajtasz egy falapba és szkennelgeted. Ez is teszt és ennek se sok értelme van.
Legalább annyit írj meg mire akarod használni és miért akarsz fogakat szkennelni. Ha csak azért, hogy betudod-e, annak nem sok értelme van, mert én látatlanba elmondom, hogy igen. De ha ezt megtudod csinálni úgy, hogy nem telik 2 percnél hosszabb időbe számítással együtt akkor már volt értelme. Viszont ha nem tudod hasznossal eltölteni az idődet és ez egy jó játék, akkor is küldök, mert akkor legalább azzal töltötted az időd amivel szeretnéd. Jó sokat játszol nekem van egy ilyen érzésem.

3vv2btrhv

Kezdem megérteni , de akkor a sík sakktábla azért jobb lehetne , mint a mostani derékszög .

2vkx6unz

Miért lenne jobb? Egy saktábla típusút is egy adott mérethez kell legyártani és azt sem csak egyszer kell használni aztán kalibrált a holmi és hajrá. Amint elcsavartad a fókuszt vagy a zoomot már nem kalibrált a rendszer, Ha máshova helyezed a hátteret amire vetítesz megint nem lesz kalibrált a rendszer. ezen kívül az eredeti ábrák ami a Davihoz készültek úgy vannak kitalálva, hogy a rendszer felismerje, hogy melyik oldal melyik és hol vannak a határok.

Szedlay Pál

A sakktábla típust könnyebb gyártani, mert sík felület. Ennél a kalibrációs ábránál a készítése sokkal nehezebb ha pontos is kell hogy legyen.
a gyakorlatban sokkal több gyártó használja a sakktábla mintázatút.