Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Nekem is pont ez volt a gondom , a laser panel nélkülivel , képtelen voltam az ismétlést hullámosodás nélkül produkálni . A projektornál meg nincs mozgó alkatrész , ezért működik jól.

3vv2btrhv

http://imagebank.osa.org/getImage.xqy?img=cCF6ekAubGFyZ2Usb2UtMTktMjQtMjQ2NTctZzAxMg" border=0>
Ha kreatív vagy ezen agyalhatnál egy kicsit  

2vkx6unz

Álatlában a struktúrált fénnyel működő digitalizálók esetében az ábrák Gray kód szerint kódoltak azaz a sötét világos sávok pozíciója nem egy egyszerű síkos maszk. Nyilván egyre finomodik a végén általában szinuszos maszk van és az néhány pixelnyit "mozog" is.
Biztosan lehetne diavetítővel is "csak" néhány apróságot meg kell oldani. pl. a diák pontosan abban a síkban legyenek a vetítéskor, ne csússzanak el, bár az is lehet, hogy ezek nem olyan fontosak.
ami még fontos tud lenni, hogy a projektor és a kamera szinkronban van azaz struktúrált fény esetén akkor exponál amikor kivetítette a megfelelő ábrát. Gyakorlatilag a PC feldolgozó sebességétől függően másodpercenként 2 teljes sorozat le tud futni azaz mogó testet is lehet digitalizálni - ha nem túl gyorsan mozog.

A diavetítős megoldás a #2473 hozzászólásban mutatottal kombinálva lehet jó, csak kell hozzá egy megfelelő minőségű egy darab síkfilmre vagy üvegre készített maszk.

KBalázs

Na figyelmetlen voltam, ezt a  #2473 fotót nem is láttam, akkor ezt már kitalálták [#kuss] Ez a körbefordulós megoldás tök jó, és eléggé megismételhető pontosságú megoldásnak tűnik.

2vkx6unz

Ez nem az a megoldás! Itt a tárcsa folyamatosan forog szinkronizálva a kamerával, nem olyan ábrát vetít mint ami Tibornak kellene.

Viszont valóban lehetne úgy használni, némileg módosítva, hogy nekünk is jó legyen viszont kb 20 centis korong kellene ha normál dia méretben kell 12 kockát vetíteni.

3vv2btrhv

Én erre gondoltam .

Messer

Ezek a gondolatok átfutottak az én agyamon is. Úgy 10-12 évvel ezelőtt. Nem gúnyolódás. Jól gondolkozol, csak program is kell ami feldolgozza a vetített ábrákat. Konyhanyelven- Régebben a David  fekete/fehér vetített csíkokat is fel tudott dolgozni, de közel sem olyan jó eredménnyel mint a mostani átmenetes, szürkeárnyalatos csíkokat. Nem hiába váltottak erre. Azóta sokat fejlődött maga a képfeldolgozó algoritmus is. Ha a régebbi verzió hozná a jobb eredményt, nem váltottak volna. A projektornál szinkronizálni tudják a képváltást a kamerával.
Ezenkívül is sok paramétert tudnak állítani programból. Le is teszteli a szkennelés indításakor a max. fényerőt és a "fekete" képet is. Ha nem csupán fekete fehér csíkokat akarnál filmre vinni, az tovább bonyolítaná a dolgot. Aztán ott van a diák pozícionálásának problémája, meg sorolhatnám... Az elkészült cuccal sem lehetne jobb eredményt elérni, mint egy jó projektorral. A projektor kezelésére van kihegyezve a prg. Próbáltam vékony résen át (0,004mm) fehér fényt vetíteni. Ennek a kontrasztaránya, fényereje,meg sem közelíti a lézerét. Szóval nem érdemes barkácsolgatni. Jó pár órám ráment, mire rájöttem erre. :) Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a projektor amit használok k.b. 20.000 Ft értéket képvisel. Akkoriban a 20 Wattos LED-ért többet fizettem. A hagyományos nagy teljesítményű diavetítő lámpák elolvasztották a levilágított fóliákat. Vettem "gyári" 5 mikronos rést hőálló üvegen. Egy a lényeg, a projektornál kötöttem ki. :) Egy alsó kategóriás összeállítással produkáltam a  #2486-ot. Ezen bőven lehet javítani jobb kamerával, másik optikával,full HD projektorral... Ezt a műfajt nem lehet olcsóból megúszni. :(

Messer

Na ez jó sokáig pötyögtettem. Közben megírták a tutit. :)

3vv2btrhv

Na ez igazi építő hozzászólás !! Nagyon hiányzott ez a hozzáállás . Lásd Tibor45 be írásait ( csicsa világ )

KBalázs

Én nem tervezem most (épp most) hogy ilyen szkennert építsek, csak benéztem a topikba, és nem tudtam megállni szó nélkül. Igazándiból mindenre kíváncsi/nyitott vagyok, valami születési rendellenesség ez nálam. Amit tehetek, inkább a magam erejéből/-módján oldom meg. (Írtam régebben ide (4-5 éve) enkóder (tárcsa/lineár) tervezô programot, saját binary/gray/inkrementális enkóder készítéséhez, pár hete G-kód generátort nyákterv karcoláshoz (voronoi), és még sorolhatnám)  
Szóval, az hogy a "gyári" program/eszköz nem támogat valamit, az szerintem másodlagos, ha elég akarás van akkor meg lehet találni a saját utat.

3vv2btrhv

"gyári" program/eszköz nem támogat valamit, az szerintem másodlagos, ha elég akarás van akkor meg lehet találni a saját utat.
No ez engem viszont érdekel !!  
A gyári David_Laser programozok elhajtottak a RTI PTM BRDF ötletemmel . Te megírnád ezt a programot??

KBalázs

Az egész elméletéről nem tudok semmit, egyelőre.  
Illetve a motivációm is eléggé alacsony (mint írtam nem tervezem hogy ilyesmivel komolyan foglalkozzak).  
De bizonyára aki akarja és érdekli és van is rá szabadideje az megcsinálja, hiszen ember alkotta szerkezetet (általában) meg lehet ismételni.

Szedlay Pál

"A gyári David_Laser programozok elhajtottak a RTI PTM BRDF ötletemmel"
És ezt Te komolyan gondolod?

3vv2btrhv

Mit ? Azt , hogy az elméletet összehozom a strukturált fényű szkenneléssel ?

3vv2btrhv

A 2485 öt olvasd .