Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Most csak 8 db Canon PS. SX 150 IS gépet kellene beszereznem .

3vv2btrhv

Hogyan tudta a háteret kitakarni a bevásárlok szobornál ??
Most fogom letölteni a fogsorodat .

Szedlay Pál

Nem kell kitakarni.
Utólag a 3D-ről levágta a felesleget és ilyen állapotban visszatöltötte. Csak nem látom azt az opciót hogyan kell csinálni.
Ezen jól látszik, hogy vágva van.
Nincs rajta az utcakő, pedig kéne.

3vv2btrhv

hát , akkor jol eldugták .

3vv2btrhv

megnéztem , pedig elméletileg , ha csak a lényeg lenne (fogsor ) számolva jobb eredményt adna .

Szedlay Pál

Ha lesz időm kipróbálom 50mm f1,4 itt kicsi a mélységélessége és a háttér elmosódik így gondolom nem veszi figyelembe. Kíváncsi vagyok ezzel mit csinál.

A bevásárló csajokat 18mm f5,6 1/50s fotózta. Vagy állványról, vagy nagyon biztos keze van.
Ezzel az obival nagyon közel kell állni a tárgyhoz.
Az érdekesség még, hogy alulról felfelé fotózott, nézd meg a háttérben mennyire széttartanak a függőlegesek.

Szedlay Pál

Bocs, ezt az alulról fotózta, ezt valószínű benéztem. Lehet az objektív ennyit torzít.

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/Sztereodigitaliz%e1l%e1s/Agisoft%20Sztereoscan/kovacsmargitultrahaloszem.jpg" border=0>
Pesten a 76-os troli végállomásánál a falom van egy emléktábla , viszonylag magasan és árnyékban .
Meglepöen jol sikerült a digitalizálása .

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/Sztereodigitaliz%e1l%e1s/Agisoft%20Sztereoscan/kovacsmargitultratext.jpg" border=0>
A program textura képe

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/Sztereodigitaliz%e1l%e1s/Agisoft%20Sztereoscan/kovacsmargitultratextura.jpg" border=0>
Davidben

3vv2btrhv

http://www.canon.hu/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX150_IS/" TARGET=_fnew>LEIRÁS
Azért választottam , mert van manuális uzemmodja , és kacsintással lehet vezérelni , hogy exponáljon , igy minden problémám megoldodna .

Szedlay Pál

A művésznő egyik szobrát vettem alanynak, hogy stílszerű legyek, a palántázót.
Sajnos nem sok sikerrel, sajnálom pedig megérdemelte volna, hogy sikerüljön.
Nem foglalkoztam vele sokat automatán körbe " lövöldöztem".
Kíváncsi voltam a felvetésedre miként vágta körbe a bevásárló nőket.
Nem kell körbe vágni, ha alapzaton van akkor a körülötte lévő életlen képrészleteket nem veszi figyelembe.
Valószínű túl kicsi tárgyakat választottam alanynak, ez is probléma. Ha nagyobb lenne a szobor akkor jobban sikerülne.  
Válassz ki egy olyan köztéri szobrot ami alapzaton áll és viszonylag nagy területen nincs semmi a közelben és próbáld meg úgy fotózni, hogy az alapzat még valamennyire benne legyen, de a háttér elmosódott. Ha tudsz válassz kis blendét.
Ennyi tanulság van ebben a kísérletben.

http://www.hypr3d.com/models/4ff496f0e5fe840001000046" TARGET=_fnew>Palántázó

9b6n3fn2n

Üdv Mindenkinek!
Én is letöltöttem az Agisoft stereo scan és a photo scan progikat. Gondoltam megosztom a tapasztalataimat, bár feltehőleg sok fórumtársnak ez már nem újdonság , de mégis lehet valakinek hasznos infókat tartalmaz.  
Mindkét programra jellemző hogy a lehetőségünkhöz képest a legnagyobb felbontású és legkevésbé tömörített képeket kell készítenünk. Tapasztalatom szerint a vaku használata nem befolyásolja hátrányosan az eredményt, sőt kedvezőtlen fényviszonyok melett jótékony is, de vigyázni kell hogy a vaku fénye ne verődjön vissza a felületről mert a program ebben az esetben nem képes a részleteket illeszteni. A szabadban készült felvételeből lehet a legjobb elérni mivel a fény ebben az esetben szórtan érkezik a felületre.  
A stereo scan bár ingyenes de véleményem szerint komolyabb, használható eredményre nem képes. Legalábbis ami a cnc-felhasználást illeti. Pdf-ben látványos, de ha csak a 3d modellt vizsgáljuk akkor sok kívánnivalót hagy maga után.
A photo scan ellentétben az ingyenes szoftverrel az árához képest nagyon jól használható, szépen illeszti a fotókat viszonylag jó felbontást eredményez de természetesen ez sem műszaki célokra való. Nekem nagyon jó eredményt adott ha makro felvételi funkciót használtam, nagyon közeli képeket készítettem. Leghálásabb a szobrok ilyen módon történő digitalizálás. A szobor nem mozog, még önkéntelenűl sem. A felvételek elkészítésén nagyon sok múlik. Érdemes nagyon jó rajzolatú, nagy fényerejű optikát használni( minél nagyobb az optika fényereje, annál gyorsabb lehet adott fényviszony mellett az expozíció, illetve annál szűkebb blendével tudunk fotót készíteni, ami a mélységélleséget befolyásolja.Minél nagyobb a mélységélesség annál részletgazdagabb a felvétel és annál egyszerűbb a progi dolga)
Mozgásra hajlamos (Pl emberek ) fotózása mint ahogy már többen leírták csak több felvétel egyidejű készítésével lenne lehetséges. Sajnos nem lehet  megoldani hogy valaki teljesen mozdulatlan maradjon addig amíg 15-20 felvételt készítünk az arcáról, ez minimum szükséges a nagyon jó eredményhez. Egy félprofil elkészítése is tapasztalataim szerint legalább 6-10  felvételt igényel.

3vv2btrhv

A szabadban készült felvételeből lehet a legjobb elérni mivel a fény ebben az esetben szórtan érkezik a felületre.
De ez csak felhös idöben igaz !! Tiszta idöben amikor süt a nap nem tudodtam megoldani a korrekt 360fokos körbefotozást , mert ugye van amikor a nappal szemben kell fotoznod .

addig amíg 15-20 felvételt készítünk az arcáról, ez minimum szükséges a nagyon jó eredményhez.
Nekem 8 db foto elég volt az oszkáromhoz .
Lásd 2114 2115-ös képeket .  
De ha felraknád a te eredményeidet tudnánk öket összehasonlitani .

3vv2btrhv

Sajnos ma reggel tönkrement a PC-émben a videokártya Geforce Galaxy .Igy most szünet van a fotodigitalizálásban . A Kovács Margitot sem tudom megnézni ( a letöltött Dae ) , Mi lehet a Hypr faktor ami megjelenik a letöltésnél , most neked nagyon alacsony , a fogsornál meg 100 volt !