Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

9b6n3fn2n

Sajnos nem tudom kimenteni, mert csak a próbaverziót töltöttem le, nincs  most rá 40-50 eFt-om. A szabadban készítettem egy szobor fejéről olyan képeket hogy az arc egyik fele árnyékban van a másikra rásüt a nap és mindkét fele elég jó lett. Ha ellenfényben fotózól érdemes a gépen spot, vagy középre súlyozott fénymérést alkalmazni így nem lesznek ellenfényesek a képek. ( Igaz ez nem minden fényképezőgépen lehetséges)  

Másik észrevételedre:  
Az említett fejről én 11 db képet készítettem de az áll alatt és a fejtetőn maradtak hiányosságok. Ha gondolod szívesen átküldöm a készült fotókat hogy kipróbáld.  
Természetesen elég lehet a kevesebb kép is, de minél több fotó készül annál részletgazdagabb, annál élethűbb, annál inkább nagyítható és annál kevesebb utómunkát igényel a modell.

9b6n3fn2n

Még annyi hogy a fotók mérete 2-2,5 MB/db

9b6n3fn2n

Látszik a felhasznált képeken hogy nagyon tág blendenyílást használt a gép, vagy szándékosan használtál ( pl portré üzemmód). Én azt tapasztaltam minél nagyobb a mélységélesség annál jobbb a minőség. Tudom ezzel az a cél hogy a háttér ne látszódjon de azt utólag könnyedén eltávolíthatod vagy az is lehet megoldás ha egy kartont háttérnek mögé teszel( bár ez lehet nem jó ötlet nem próbáltam)
Egy ilyen tág blendénél nagyon kicsi, bizonyos esetekben csak néhány centiméter az éles tartomány. Így hiába a nagy felbontás, a képek összeillesztésénél probléma a proginak. Fontos viszont hogy minél szűkebb a blende annál nagyobb ugyan a mélységélesség, de annál hosszabb a záridő. 1/60 záridőnél hosszabb exponálási időt már nem mindíg lehet "megtartani" ( ha bemozdul szintén használhatatlan a fotó) , ebben az esetben célszerű állványt használni.

3vv2btrhv

Töltsdfel a CNCtár-ba a képeket , és ha lessz videokártyám megnézem .
Ezért szeretném a Canon Powershot gépet .
Valahol ez is pénz kérdése , ha eredményt akarsz  
beruháznod kell .  

9b6n3fn2n

Ha leírod hogyan kell, szívesen feltöltöm

3vv2btrhv

Total Comandert használom a feltöltésre .
FTP kapcsolat menüben kell beirni az adatokat .
Varsányi Pétertöl kérni egy jelszot .
A forumban megtalálod a topikját .

3vv2btrhv

Szedlay Pál

Nagyon kevés időm van.
Csak egy gyors próba volt.
A Nikon D300 gépen nincs portré funkció, ez általában az automata gépeken van.  
Egyszerűen automata üzemmódban ahogy sikerül, nem néztem az adatokat annyira nem volt fontos, volt az egészre 5 percem.
Ezt most egy AF-S DX Nikkor 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR készült 35mm környékén, bekapcsolt VR-rel.

3vv2btrhv

Minden gond nélkül adtak egy csere kártyát , amig nem tudják ugyanazt beszerezni .

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/Sztereodigitaliz%e1l%e1s/!HYPR3D/DAVID-KM.jpg" border=0>

9b6n3fn2n

Azt hiszem elvesztettem a fonalat. Akkor ezt most a Daviddal, vagy az agisoft-al gigitalizáltad?

3vv2btrhv

Nem vesztettél el semmit , csak jo a szemed .
A Davidot arra használom , hogy optimalizálja az agiszoft szkennelést , delanuay optimalizálás a háloszemeket szabájosabbá varázsolja igy a blenderben jobban lehet szobrászkodni .

3vv2btrhv

http://umumble.com/blogs/3d_graphics/387/" TARGET=_fnew>Autodesk 123Cash
Szerintem ezt is kellene tesztelni .
Elönye , hogy szabad szoftver , nem kötött a vashoz , és USA-ban egészen jo eredményeket értek el vele , mármint szobrászkodásban .

z02jab5f7

T Fórumozó Kollegák !
 Örömmel olvastam, hogy milyen élénk és érdemes tapasztalatok kerülnek itt átadásra.
 Mit már régebben jeleztem én is a 3D tárgyfotózás területén, dolgozom, de FOTÓALAPU megoldásokon.
 Ez lényegében sok felvétel lejátszáson alapul, de viszi magával a jó fotó minőséget.
 Sajnos a felhasználók, vagy a lehetséges felhasználók körében nagy bizonytalanság van a minőség és a megjelenítési elvárások között.
 Itt szinte mindenki a MÉRNÖKALAPU szkent késziti, próbálja saját elképzelését megalkotni.  
 Mit olvasgatom, a kollegák is érzik, hogy ez fotós tapasztalat is hiányzik.  
 Már negyedik év és a harmadik generációs gépemet építgetem, de szinte rosszul leszek amikor a vélhető megrendelőm azt kéri, "miért nem láthatja ezt alulról "...Mondom azért mert a tárgy nem tud a levegőben megállni. Csak érzékelni szeretném, hogy a felhasználók milyen zavarban vannak és maguk sem tudják, hogy mit kérjenek. Véleményem szerint egyszerű " saját fejlesztésű" eszközökkel nem lehetséges mérnökalapú 3D szeknt késziteni olyant amely felbontási pontossága megközelíti az ipari szabványt.
 Most májusban a volt kultusz miniszter kért fek két 3D mérnöki szkennben elismert céget / tudom kik, de nem nevezem meg Őket/, hogy készítsenek egy Brüsszeli miniszteri találkozóra képanyagot. A feladat a Keresztény Múzeum anyagából egy áttört arany szentségtartó szerepelt. Mindkét cég felvomult, de értékelhető vetithető, elfogadható fotó minőségű anyagot nem volt képes készíteni. A tárgy csillogott, tele volt üregekkel és finom cizellált művészi munkával, nem beszélve a drága kövekről.
 Vagyis az a magukról való állítás, hogy ezeket a tárgyakat az utókor számára pontosan és mérnökien kell 3D.-be szkennelni...no azt nem tudták.
 Igaz a felkérés szerény személyemhez is eljutott, de mivel az uj gépemet még nem tudtam készre szerelni, juliusra kértem a találkozót.
 Minden fotós, vagy felvételi körülményre szívesen adok választ, és örömmel látok bárkit műtermemben-műhelyemben akit itt az oldalon ilyen elkötelezettnek tartok, olvasok.

Baráti tisztelettel  Basa János fotóművész  www.rotophoto3d.com  
 Röstellem, de weboldalam demó anyagai már két évesek, de hamarosan uj anyagok készülnek.

3vv2btrhv

Csak a magam nevében reagálok a leveledre .
Köszönöm , hogy beirtál és megosztodtad a tapasztalataidat velünk . Én nem mérnöki archiválást akarok , még azt sem , hogy kulturális örökségünk ( a nagyon kemény visszautasitás nagy pofon volt )digitalizálása . Csak ismerkedem a szoftverekkel , mit tudnak , mire képesek , probálom öket összehasonlitani , és ebböl magamnak következtetéseket levonni .
Várom a weboldaladat .