Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

hostya

Bocsánat hogy bele kotyogok...

Azért nem mindegy, hogy egy álló tárgyat egy mozgó kamerával körbe fotózok, ill. egy álló kamera előtt a tárgyat körbe forgatom.

A kettő között az alapvető különbség a tárgyon kialakuló fény-árnyék viszony.
Gondolom ezt használja ki a szoftver is a 3d létrehozásához...

Ha szabadban készíted a felvételeket, akkor egyetlen fényforrásod van,(Nap) aminek a helyzete a tárgyhoz képest -álló tárgy esetén- nem változik, és így ha körbe fotózod, akkor a fény-árnyék viszonyok a tárgyon nem változnak.

Ha viszont a tárgyat forgatod, -miközben a fényforrás + a kamera áll- akkor a tárgyon a fény-árnyék viszonyok állandóan változnak.

A háttér kimaszkolásával csak a szoftver dolgát könnyíted. (nem kell bajlódnia vele)  

RogerCo

Okés, Így már világos, mi a különbség.

3vv2btrhv

Sajnos vitázom veled ! Nem a megvilágitás a lényeg , hanem a szoftver algoritmusa . Két lényeges elvi külömbség van a szoftverek között , és pont a kamera és a tárgy viszonya közti összefüggésben .
Amikor a tárgy forog ott a (visual hull ) matematikát használják .

3vv2btrhv

Nekem most csak 2Gb RAM van a gépembe és rögtön a memoria hiányra panaszkodik ha felemelem a háloszemeket , vagy a felbontást , igy csak nagyon alacsony értékekkel számolja végig .

hostya

Én ezeket a szoftvereket nem ismerem.
Csupán a két fotózási eljárás közötti eredmény különbséget próbáltam érzékeltetni.

RogerCo

No, akkor egy kis szám adat:

Kint az udvaron asszonyt körbefotóztam, közelről (de legyen benne derékig) macro-val. készült 19 db álló fénykép.
Ezeket mindenféle körül maszkolás nélkül betettem a programba, a képek illesztés 8 perc volt, a 3D létrehozása fél óra, a textura elkészítése pár másodperc.

http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2012_06_22/eredmeny.jpg" border=0>

3vv2btrhv

hunka.tibor51@gmail.com
Légyszíves ide irj egy emailt nekem , küldenék valamit .

RogerCo

Küldtem emailt, kíváncsian várom, mit küldesz:)

x4rhew5r3

Ez melyik program?
Nekem is kellene hirtelen egy nem műszaki alkalmazáshoz 3d modell.  

http://www.hypr3d.com/" TARGET=_fnew>Ezt a webes cuccot találtam. Képsorozatról a videóról készít STL-ben letölthető modellt.

Béni

http://www.3dsom.com/" TARGET=_fnew>Ebben esetleg tudok segíteni. De csodákat ne várj!
(Tibor ennél már jobb eredményeket ér el a módszerével.)

RogerCo

x4rhew5r3

Köszi, megnézem.
Természetesen buliról van szó:)
Egy barátunk házavatójára akarok csinálni egy bizonyos köztéri szoborról kicsinyített modellt, amit kissé átfaragunk.

x4rhew5r3

3vv2btrhv

Kedves sneci !!
Köszönöm ezt a linket , ebböl következik , hogy ez a társaság nagyon nagy ÉRTÉK !!
Ezzel a témával foglalkozom és most az a véleményem , hogy a legkulturáltabb megoldás ez .
Leteszteltem 5 Db fényképpel ami nem a legideálisabb elrendezésü ( nem fedi le a 360 fokot ) , az eredmény MEGDÖBBENTÖ , részletes éles konturral rendelkezik a végeredmény .
A kérdés most az , meddig marad ingyenes ??
Ha adhatok tanácsot : nekem a felhös idöben készült szabadtéri felvételek sikerültek a legjobban ( 3D digitalizáláshoz ) .Ekkor nincs éles árnyék !!! ami csunyán bezavarhat .
Csak azt kérem , hogy tegyél fel képeket a projektröl , okulásunkért!!

3vv2btrhv