Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

9b6n3fn2n

A gondom az hogy bár van egy régi sony mini dv kamerám amit zeiss optikával van felszerelve, meg nagyon jó minőségű optikával felszerelt digitális fényképezőgépem , azonban hiába kapcsolom össze a számítógéppel, nem látja a David softver csak ezt az egyszerű webkamerát aminek egyrészt kicsi a felbontása, másrészt rosz minőségű a lencséje

9b6n3fn2n

bocs véletlenül rányomtam egy entert
.. harmadrészt a képfrissítés sem az igazi.
Egy általad ajánlott kamera ha jól tévedek 500-100 EUR között mozog, s még nagyon távol állok attól hogy minden megvan. Akkor viszont már lehet költséghatékonyabb a Tibor Gyuriék által értékesített, cnc scannar feltét, amely szoftverrel együtt nettó kb 700 eFt. Igaz ennek is megvannak a maga korlátai.

2vkx6unz

Majdnem annyi a kamera 300-3000EUR ;)
Meg persze az optika.  
Az azért nem mindegy milyen sebességgel tudsz digitalizálni pontonként vagy sávonként.
Egy valóbn jó digitalizáló 10000 EUR környékén van és ehhez még hasonló árú az utófeldolgozó program (persze ez nem hobby kategória).

3vv2btrhv

David Laser csak a Canon fényképezögépeket ismeri fel .  
Kedden felteszem az én kalibrálási megvilágitás megoldásomat , nekem mindig sikerül !!

3vv2btrhv

http://www.david-laserscanner.com/forum/download/file.php?id=4214&t=1" border=0>
Megoldásom lényege , hogy egy áttetszö burában van az energiatakarékés fénycsö , a kalibráló ábra felett !!!

9b6n3fn2n

Van egy Canon A 85-ös régi digitális fényképezőgépem, de nem találok hozzá drivert. Az eredeti drivere nincs meg. Tudok letölteni képeket USB-n, de nem látja a David Laser. Ez pedig klasszisokkal jobb lenne mint a 3e Ft-os webkamerám.

2vkx6unz

Jobb lehet, de csak akkor ha az úgynevezett strukturált fénnyel történő szkennelést választod ahhoz meg kell egy legalább 600x800-as projektor. A digitális fényképezők az eseten nagy részében csak webkamera felbomlásában képesek viedo-t adni mivel a feldolgozó processzor ennyit bír. Strutúrélt vény esetén viszont fényképező módban kell működnie és azért canon géppel megy mert tudomásom szerint csak azoknak van pc-ről vezérelhető kioldója. Ilyen esetben mindössze 12 képet kell készíteni a digitalizáláshoz, viszont a szoftver ezt teljesen más módon dolgozza fel.
Webkamerából is olyan kell ami nagy felbontásban is képes 30fps-re.
A digitalizálandó tárgyat webkamera miatt elég erősen meg kell világítani mert nem lehet (többnyire) a záridőt és az erősítést kézzel szabályozni ennek egyenes következménye. Ez okozza, hogy nem lesz megfelelő a kalibrálás és a nagy záridő miatt a lézer már régen elmozdult a képen ráadásul jó zajos is a kép ezért gyenge az eredmény.

Ez egy majdnem jó kalibráló ábra a gépen nézve:
 http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/abra2.jpghttp://" border=0>
azonban középen a sötét vonal néha megzavarja a kalibrálást, tehát jobb ha az nem látszik.

9b6n3fn2n

Nem egészen világos amit írtál. ( Nem a te fogalmazásmódod miatt, hanem az én felfogóképességem miatt) Azt nem igazán értem hogy miért kell a tárgyat jól bevilágítani. Én úgy csináltam hogy a kalibráláshoz bevilágítottam a hátteret, a scannalést viszont majdnem teljesen sötétben csináltam. Persze messze nem lett jó minőség, de azt annak tudtam be hogy a lézercsík kb 3-4mm vastag volt,  a kamera felbontása és frissitése is gyenge, s kézzel történt a megvilágítás. Ezek szerint teljesen tévúton vagyok?
Amit nem értek hogy ha 12 képet készít csak a digitalizálás során , abból hogyan lesz kész modell?
Egyébként ahogy visszaemlékszem a Canon gép eredeti szoftverével tényleg volt lehetőség a számítógépről exponálni. Megpróbálom valahol előbányászni a neten.

9b6n3fn2n

Most látom hogy videó alapján is lehet digitalizálni. Mi van akkor ha a lézercsíkot egy jó minőségű videókamerával rözítem, s azt olvasom be. De akkor hogyan történik a kalibrálás. Csak hangosan gondolkodom! Lehet nagy hülyeségeket írok.

9b6n3fn2n

Közben rájöttem. Tehát beállítom a kamerát (zeiss optika mini dv.) készítek egy fotót. Letöltöm, azt behívom a david progiba és ehhez kalibrálok. Ezt követően levilágítás, felvétel kamerával, rögzít aviban. Avi behív a progiba és kiment a modell. Dióhéjban. Ha ez így működik akkor már csak a jó minőségű lézernyaláb előállítása a feladat. Persze nem várok profi eredményt, de talán az ár érték arány megfelelő lehet.

2vkx6unz

Megpróbálom kicsit precízebben.
Ha sötétben digitalizálsz akkor a webkamerában levő automatikai amit a legtöbb esetben nem lehet kikapcsolni lecsökkenti a zársebességet azért hogy elegendő fény érkezzen a kamerába. Ennek a gyakorlatban az az eredménye, hogy pl fényképezés esetén a tárgy elmosódott lesz. pl vízesés kis zársebességgel fotózva egy fehér ködszerű képződmény míg nagy zársebességgel akár a vízcseppek is leszámolhatók és "élesek".  
további romlást okoz, hogy a CMOS érzékelő erősítője meg a maximumra van állítva, emiatt zaj lesz a képen. Mivel az első ok miatt a lézer csík nem csak olyan széles lesz mint ahogy te látod - a szem nagyobb dinamikával bír mint a legtöbb webkamera - hanem jóval szélesebb a és elmosódott ezért az eredmény nem lesz jó.
Érdemes addig játszani egy fókuszálható kamerával míg ilyen eredmény nem lesz:
 http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/digitalizalas/l%e9zer.jpg" border=0>
Sajnos itt nem látszik, de a kamera programján beállítható, hogy mutassa a szaturációba vezérelt pixeleket és ezen a képen még van ilyen.
Egyébként ez a kép ~30 centiről egy 20W-os halogénnel van megvilágítva! Ennek megfelelően a zársebesség is meg van növelve valamint a rekeszt is csökkentettem. mindez automatikus beállítással így néz ki:
http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/digitalizalas/l%e9zer_automatikus.jpg" border=0>

olyan mintha vastagabb lenne a vonal és teljesen szaturációba van vezérelve a kamera. Ha ez egy webkamerával történik akkor ott tuti elmosódott exponálás lesz.

2vkx6unz

Kísérletezni, tapasztalatot gyűjteni jó lesz, de csalódást fog okozni hacsak nem olyan a kamerád. hogy minden paraméter állítható manuálisan (nem jellemző). Az avis digitalizálást azért találták ki mert aviba összefűzhető egy csomó állókép azaz csináltak egy precízen mozgatható lézerállványt és egy DSLR kamerával csináltak 6-10 Mpixeles képeket miket összefűztek egy AVI-ba vagy a gép maximális felbontása mellett (full HD mód) vették fel a videót és azt etették meg a programmal. Ennek az egésznek a célja az hogy "olcsón" növeljék a felbontást.

A struktúrált fénnyel történő digitalizálásnál egy gray kódolással kódolt ábrasort vetítenek a a céltárgyra (ott vannak a program mellett az ábrák tif.ként vagy letölthető a david webhelyéről). Ezeket egyesével lefényképezik szintén egy DSLR géppel 10Mpixel vagy nagyobb felbontásban és ezt dolgozza fel a program. ez gyorsabb eredményt ad és elég jó felbontást ad.

Amit az előbb nem írtam: a lézer ~40 centire van a tolómérőtől még vékonyabbra lehet húzni ha közelebb viszem. A kamera egy AVT Marlin fekete fehér 640x480 pixel felbontású fekete-fehér firewire.  
A második képen több pici pontszrű csillanás is van azt zajként digitalizálja a david és szintén ront a minőségen. Célszerű valamilyen matt felületen használni akkor kevésbé jelentkezik.

Szedlay Pál

Az istenért sem akarja felismerni a F-033B Merlint.
Te hogy etetted meg a Daviddel.
A kamera jó, mert a legújabb driver van fenn ami letölthető. A saját kezelő felületén minden OK.
Már mindent megpróbáltunk, de nem megy.
Egyébként ez a kamera ide nem a legjobb választás mert nem global shutter hanem progressiv ( rolling) shutter technológiával dolgozik. Problémák jelentkezhetnek a projektor és a kamera szinkronizálásánál. A szürke, bináris vagy szinuszos vetített mintákhoz CCD és globál shutter ajánlott.

http://www.ptgrey.com/support/kb/index.asp?a=4&q=115" TARGET=_fnew>Link.

9b6n3fn2n

Megint sokat tanultam! Egyébként a kamerán manuálisan állítható az expozíció . A fényképezőgépem ugyan nem slr de 4Mpixeles,  tif-es rögzítési lehetőséggel és szintén manuálisan állítható az expozíció , s manuális fókuszálási lehetőség is van.
Lehet ez esetben nekem jobb lenne a strukturált fénnyel való próbálkozás, igaz akkor egy projektorra is szükségem lenne.  
Nagyon köszönöm hogy megosztod a  tapasztalataidat, nagyon rendes tőled, ezáltal amellett hogy sokat tanulok, sok kudarctól is "megszabadítottál".

2vkx6unz

Amikor még használtam egy régebbi driver volt fent a gépen azzal ment normálisan. Azt tudom, hogy kétféle driver van a kamerához és csak az egyikkel ment. este megnézem, hogy mi a helyzet.

A rolling hutterből eredő problémát szerintem csökkenteni lehet ha a zársebesség nagy, bár projektorral én még nem használtam.

A kamera meg azért ilyen mert ez volt olcsón ;) vettem is belőle mindjárt hármat ;) ebből még kettő megvan...
Szerintem bármilyen webkameránál jobb, csak felbontásban lenne nagyobb.