Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Hát haladunk a HobbyCnCArt.com -on. :)

Rövid időn belül ilyennel fogjuk szkennelni a reliefnek valót az oldal anyagaihoz:

http://www.4ddynamics.com/3d-scanners/picoscan/" TARGET=_fnew>4D Dynamic Pico Scan

Ahogy elkezdődik a dolog folyamatosan lesz dokumentálva.

000000000

43pbwjg8s

Majd egyszer beszélünk már Bódi!
Régen beszélgettünk és már hiányzol (Te is).
Hozzánk meg ugye nem jársz, de ez megérthető.
Már nem is nagyon lehet tudni mi is van veled mostanában. Remélem egészség béke és nyugalom van körülötted mint mindig volt!

Nem ez a fontos, de az egyik problémámnál (nem probléma hanem megoldandó dolog igazából) mindig a Te ügyességed jut eszembe.  
Egy kis segítség is kellene majd (nagyon majd) egy ici-pici olvasztóban. De ez még nagyon a jövő. De majd kereslek magánban.

000000000

Nálam minden OK! Nagyon jól érzem magam a bőrömben.
Várom már a jó időt,egész télen a műhelyben voltam.
Helizni is csak ott tudtam a kicsivel.
Jöhetne a tavasz, hogy kinn is repülhessek és a rakétákat is szeretném fellőni.
Be szoktam nézni hozzátok, egy pár reliefet le is töltöttem.
Bármikor szívesen segítek Neked Barátom!

Bocs az Off-ért!

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/Sztereodigitaliz%e1l%e1s/!2012.03.21./art-agi-simit.PNG" TARGET=_fnew>Norbi portré
Sikerült megoldanom az ArtCam-ban , hogy a fénykép ráfeszüljön a digitalizálásra és szobrászkodni lehessen vele .  

9b6n3fn2n

Valaki tudna segíteni a david scan kalibrálásával kapcsolatban. Letöltöttem a progit, kinyomtattam a kalibráláshoz szükséges hátteret, beállítottam a méretet, azonban a kalibrálás mégsem sikerül.
Rosz helyre teszem a kamerát? kb milyen távolságban kellene lennie a kamerának a saroktól?

Messer

Legtöbbször a kamera tükörképe okozza a gondot.
Ellenőzizd és ha szükséges tükrözd a képet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Messer/3D%20scan/Dav%20Cam.jpg" border=0>

A GOOGlE és a fordító mellett, a DAVID fóruma is a barátod lehet.  :)

http://www.david-laserscanner.com/forum/" TARGET=_fnew>DAVID fórum

9b6n3fn2n

Én a 3.3.0 verziót tudtam letölteni. Abban az általad is megjelölt kamera beállításai fülön ezt nem is lehet állítani. A letöltött program elvileg tudja kezelni a régi kalibrációs mintát is de csak a V3-as van benne mellékletkét. Több fórumon is írják hogy a v3-as kalibrálása sokkal körülményesebb, régi kalibrációs mitát meg sehol nem találok. Nincs valakinek véletlenül?

9b6n3fn2n

Találtam egy régi mintát. Már odáig eljutottam hogy a program felismeri, és kis x-el jelöli a kalibrációs pontokat , de azt írja hogy nem sikeres a kalibráció. Nem értem!

9b6n3fn2n

sikerült a kalibráció! A scannalés még nem az igazi ( egy lézerpointer és egy üveg rúd segítségével, kézből ) de már látom a fényt az alagút végén!  Messer, köszönöm a segítséget. Az új verziót nem sikerült munkára bírnom, de találtam a neten egy régebbi szoftvert, az működik.

2vkx6unz

Azért nem sikerült mert Messer kollégának nem egy olcsó webkamerája van hanem egy nagyon jó ipari kamerája. Ha jól tudom akkor fekete-fehér.

A kalibrálásnál fontos, hogy megfelelő fényerő mellett történjen. Ha zajos a kép és/vagy még nem is éles akkor nem lesz sikeres a kalibráció.

Szerintem csalóka az a fény még csak most kezdődik az alagút...

Messer

Amikor webkamerát használtam, (akkor is) sokszor megviccelt a kamera tükörképe. Egy mezei Logitech -nél is lehetett állítani. Azért írtam a  #1931 -ben. Igazad van, csalóka az a fény. Lehet középen egy lámpa. Még én is csak azt látom. :)

9b6n3fn2n

Köszönöm mindannyiótok hozzászólását és tanácsit. Látom ti már sokkal nagyobb tapasztalattal bírtok.
Ha már a kameráról is szó esett. Gondolom annál jobb minél nagyobb felbontásra képes ( bár lehet egy bizonyos határon túl ez már hátrány), vagy lehet hogy tévedek? A lézerfény nyaláb meg gondolom akkor ha minél erősebb, vékonyabb és lehetőleg koncentrált fényt ad ami nem szóródik. Jól tévedek?
Ti milyen ledet használtok, tudtok ajánlani ezzel kapcsolatban valamit?

2vkx6unz

A kameránál ha lehet akkor nem CMOS érzékelős legyen. Az ideális a fekete fehér kamera. Színes kamera estén a zöld lézer a jobb mert a színes lkamera érzékelőinak 50% zöld és 25-25%-a a piros illetve kék. Ebből egyértelműen látszik, hogy a fekete fehér az ideális mivel ott 100%-a kihasználható az érzékelőnek. Itt kevésbé számít, hogy piros vagy zöld lézert használsz, de mivel a ff kamerák spektrális ézékenysége is a zöld tartományban nagyobb ezért ilyenkor is érdemes zöldet használni. ennek ellenére nekem piros van ;)
A kameránál sokat számít az optika minősége mivel a műanyag lencsék nem igazán jók, viszont lehet viszonylag jó minőségű üveglencsés optikákat venni panelkamerákhoz maiket általában le lehet cserélni a webkamerán.
Ha igazán jó akarsz akkor érdemes beruházni és venni egy  digitális ipari kamerát C menetzes optikával és természetesen egy megfelelő optikával.

A lézernél én egy "filléres" pointert használok amiben a kollimátor le lett cserélve üveg lenycsére na ez már nem filléres (~20 Eur) és direkt lézerhez gyártott vonallencsére, na ez sem olcsó és mindkettő Bécsben kapható (nem kínai termék), közelebbi forrást nem tudok.

Nekem a lézer vonal vastagséga ha jó beállítás mellett 2-5 pixel széles, a kalibráló ábrán nézve ~0,1-0,2mm