Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Frankó, csak nem aktuális mert hiányzik a hó ! [#idiota]

2dbfy8y

"csak nem aktuális mert hiányzik a hó "

Azért van pocsolya alatta, itt épp elolvad, esik az eső egész nap! [#nevetes1][#nevetes2]

000000000

Itt fent északon még mindig megmaradt a hó.
Tudnék feltenni képeket a délutáni állapotról, de nem igazán ide való lenne.   [#wave]
A tócsa lehet hogy az inkontinencia miatt van ? [#hehe]

bznc93pf5

Motoros

Ezt jó tudni. A sósav hozzáférhetőbb mint a krómsav.  Viszont arra is figyelni kell hogy a rezet (nem az oxidot) milyen gyorsan marja, és időben kivenni ... nehogy a méretek elmenjenek.
Jártam így vas oxidmentesítésével. Huzalszikra után közönséges bolti rozsdaoldóba bedobtam az alkatrészeket majd benne felejtettem és kb 10 óra után tapasztaltam hogy a vasat is elmarta. Ment a kukába az összes 20 e. huf bánta a feledékenységemet.

svejk

Szerintem ha tiszta réz akkor nem bántja, viszont amint kiveszed a sósavból, rögtön le kell mosni és szárazra törölni.

ebalint

A kiindulás sárgaréz volt. /ötvözet

A "koszt" gondolom el lehet távolítani, úgy ahogyan írtad, de utána le kell öblíteni, semlegesíteni minél előbb.

Majd a felületet megvédeni vmivel.

svejk

svejk

Ja.. tényleg... ráadásul a sárgaréz réz-cink ötvözet. A cinket meg marja a sósav. vagy ez nem ilyen egyszerű?

svejk

Akkor a bronznál sem működik jól?
Abban ugye javarészt ón az ötvöző, a sósav meg az ónt oxidálja.

Akkor ez egy hülye tanács volt részemről :(.

PSoft

Te vegyész vagy,majd pontosítod,amiről beszélek...:)

A nitrocellulóz gyártásnál használt savak(talán,..kénsav,és salétromsav??)nagyszerűen alkalmazhatóak voltak a vörös/sárgaréz,és ötvözeteik "tisztítására".
A cellulóz nitrálásakor keletkező nitrózusgázokat egy rasing gyűrűs toronyban csapatták le,vizes mosással.
A torony alján a tartályban összegyűlt híg kén/salétrom??(toronysav) volt a legalkalmasabb erre a feladatra.

Egyszerűen ,belemártottuk a cuccot,néhány tíz másodperc,és ragyogóan tiszta lett.
Persze,utána azonnal bő vizes lemosással el kellett távolítani a felületről a savmaradékokat,mert hamar "befoltosodott" a felület.
Rengeteg,a szakmában használatos réz,és bronz alkatrészt tisztítottunk így annak idején.

Ezt a sárgaréz öntvény "cuccot" ,közel harminc éve kezeltem az említett "toronysavval".
Utólagos felületkezelés nincs rajta,és még mindíg nem oxidos a felülete.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/S%e1rgar%e9z_savas%20kezel%e9s/IMG_7078.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/S%e1rgar%e9z_savas%20kezel%e9s/IMG_7082.JPG" border=0>

ebalint

Nem hülyeség, mert az oxidált részt eltávolítja.

A savmaradékot meg el kell távolítani.

A réztárgyakat régebben szidolozták, ha azt akarták, hogy fényes legyen.

ebalint

A "nitrálósav" csak a "kiváltságosoknak" áll(t) rendelkezésre. / tömény salétrom- + kénsav elegye /

Bronzba még olyan 45 évvel ezelőtt marattunk otthon egy figurát.
A felületet bevontuk viasszal, ezután bele lett karcolva a minta, majd megkapta a tömény salétromsavat. A végén öblít, viasz le, kész.

Már régen volt fényes. Úgymond "antik".  

ebalint

Volt egy igen sajnálatos esemény is nitráláskor visszamaradt/gyűjtött "fáradtsav" ürügyén...

Évszámra nem emlékszem, de nov. 30. volt.

Előtte pár hónappal, a  nyáron a nitroglicerin üzem...

bznc93pf5

na akkor jól van, megyek lemosom a kocsimat