Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

De a Mach3 játék kategória dinamikusabb szinkron input lekezeléséhez, előbb-utóbb lépést veszítesz vele.

Sz.József

Én is az irányváltásra gyanakodtam és így utólag már le is eset, hogy volt olyan kapcsolás valamelyik topiban
amelyik ezt az átalakítást hivatott megoldani, csak kereső hiányában fogalmam sincsen melyik topikban keressem
a kacsolási rajzot...
Viszont mi a helyzet ha a Mach3-on keresztül próbálom ezt módszert?
Az enkóder MPG-nek konfigurálva...?
Ott is az irányváltás a probléma?

Sz.József

A LinuxCNC-ben ugyan ez lenne a helyzet?

000000000

A Mach lassú nagyon, a Linux CNC az már sokkal jobb, de ott is van egy határ.
A saját programomnál van egy olyan teszt, ahol az adott alaplap I/O képességei kiderülnek, és így bemérhető minden PC, mekkora az a maximális encoder frekvencia, amit még biztonsággal kezel szinkron feladatoknál.

Sz.József

Igen, ok, feldolgozási sebesség... De tegyük fel, ez rendben van...(nem lépjük túl a biztonságos sebességet)
Akkor az MPG-nek konfigurált enkódernél fennáll az irányváltási probléma?
Legyen az akár Mach3, akár Linuxcnc...

000000000

Erre én nem tudom a választ, egyiket se használom, elvagyok a saját DOS-os megoldásommal.
De az biztos, hogy minden ilyen program alapú jelfeldolgozásnál a maximális encoder jel feldolgozási sebesség korlátos, és sajnos van itt még egy nagyobb baj, a gyorsulás. Na ennek a leküzdése és határokon belüli lekezelése a legynagyobb gond az ilyen rendszerekben, és a lépésvesztések zöme innen származik lassabb I/O képességű rendszernél.

Sz.József

D.Laci

fektiforg

Kísérleteztem a LinuxCNC -vel Én is DRO-ként használva, párhuzamos porton az input feldolgozása pár Kilohertz, vagyis siralmas. Biztos , hogy valami támogatott PCI kártyával jobb lenne, de nem próbáltam. A feltűzött encoder sima A B csatornás, a linkelt képed szerinti jeleket ad. A hajtásom valóban egy omron AC servo, de paraméterezni lehet ecoder
jelek fogadására, elektronikus áttételt lehet
megadni  két paraméterben, paraméterek értéke max.65536, úgy kell értelmezni mint Z1/Z2.
Ez az áttétel max. 1/100 - 100/1 lehet.
Az encoder jeleket több száz Kilohertzig képes feldolgozni. Próbaként marógépem főorsójára feltűzve  2000 ford/min- on ( ennyi a max. ) járattam, lépés vesztés nélkül ! Encoder szitén 2000 inp/ford ad.
Előnye még az AC hajtásnak, hogy paramétereket belehet vinni a saját tasztjáról, áttétel módosításhoz elég max. két paramétert módosítani!  

Sz.József

Kösz, megpróbálom.
Viszont még nem tudom a választ arra, hogy MPG-nek konfigurált enkóder
hogyan viselkedik irányváltáskor? (most maradjunk akkor a linuxcnc-nél)
Erre tudnál valami infót mondani?

D.Laci

MPG-nek nem próbáltam Linuxcnc-vel.
Nekem a főorsón van egy 500as encoder, ami ezres fordulat felet kezd téveszteni.
500x4x1000/60=33kHz.
Menetet vágok, vele menetet fúrok akár többször ki és behajtva.
Valszeg MPG-nek konfigolva sem tévesztene.
Ha menetet akarsz vágni, akkor minek MPG?

Sz.József

Én azt az infót kaptam, hogy azért pár khz-től többet tud feldolgozni az LPT.  
Persze mivel Te már kipróbáltad a gyakorlatban is, ez nekem egy újabb infó.
Mivel a hajtásod paraméterezhető enkóder jelek fogadására, akkor ez azt jelenti, hogy Neked nincsen szükség  
az A-B-ről >> step/dir-re történő átalakításra? Jól értelmeztem?
A paraméterezhetőség része az világos és érthető.

Még egy kérdés:
Amikor a linuxcnvel kísérleteztél DRO-ként használva, akkor az LPT portra hogyan csatlakoztál?
Közvetlenül vagy valamilyen illesztő (leválasztó) kártyán keresztül?
Mert ha leválasztókártyán keresztül akkor lehet, hogy nem az LPT feldolgozási sebessége volt a mérvadó... (?)
(csak hangosan gondolkodom... )

Sz.József

Az utóbbit Fektiforgnak akartam címezni...

Sz.József

Ok, rendben, de egy kicsit had értetlenkedjek...
A főorsóra fűzött 500-as enkóder ugyan olyan kivitelben hajtja a vezérorsódat mint Fektiforgnál? (paraméterezett AC szervó?)
Én azért "erőltetem" az MPG-t, mert nálam nálam az lenne a felállás, hogy Linuxcnc > MPG > MSD > léptetőmotor...
Mert egyébként hová kössem a főorsóra felfűzött enkódert ha nincsen AC szervóm amit közvetlenül tudnák vezérelni?

D.Laci

Főorsón encoder AC motor frekiváltóval, X Z tengelyen AC szervó. a Linuxcnc ismeri a g33 kódot ezzel az X Z tengely mintha merev kapcsolatban lenne a főorsóval, pl.: ha előre felé forog a főorsó M3, akkor a Z tengely elmozdul az adott irányban a megadott fordulatonkénti előtolással, adott hosszon, majd ellenkező irányba forog a főorsó akkor a Z az ellenkező irányba mozdul.
Ebből a topikból át kellene menni egy másikba.