Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Bocs, lemaradt, hogy 45-fokos.
A fordulat 23000 1/min.

000000000

Igazi frankó egyélű!
Gratula Sanyi84![#eljen]

gorbi

Tettem fel egy videót a youtube-ra a marásról.
http://www.youtube.com/watch?v=_6xU8qDK1jc" TARGET=_fnew>4 axis marás

000000000

Hú ez frankó!
Figyu,valahogy a 2 gyemekemet nem tudnád így megformázni??

000000000

Háááát, kicsit előbb szólhattál volna neki.[#nevetes1]

Bocs, a hülye humoromért! [#fogmosas]

000000000

gorbi

Hát ha stl formátumban elküldöd a bedigitalizált 3D-s képüket, akkor van rá esély. Valami ilyesmi kellene:
http://cnctar.hobbycnc.hu/gorbi/venus.JPG" border=0>

000000000

sanka74

Huuuuuuuuuuuuuu...azt a...... ez nagyon király....a programot mibe írtad meg?

Sz.József

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem... (cserekerekek kiváltása elektronikus váltóval...)
Egy deszkamodellen kísérletezgetem vele már egy ideje és a jelenség a következő...:
A vezérorsó hajtás nem szervó motoros, hanem léptető motoros MSD meghajtóval.
Az enkódert oda-vissza járatva (forgatva), tehát imitálva a menetvágást, a szinkron mindig egy picit odébb csúszik. (?)
Kétféleképpen is próbáltam:
1- A Mach3-on "keresztül", így a vezérorsó pozíciója (vagy is a Z) a képernyőről le is olvasható.
Remélhetőleg itt a deszkamodellen, terhelés nélkül nincsen lépésvesztés. (?)
2- A Mach3-at kihagytam és követlenül az MSD-re kötöttem az enkódert.
A jelenség ugyan az. Imitálva a menetvágást, lassan "kúszik" odébb a szinkron... (?)
A Mach3-on keresztüli megvalósítás jobb lenne, mert ott akár milyen emelkedésű menet paraméterezhető lenne.
A gyakorlati megvalósítástól egyenlőre ez a jelenség tart vissza.
Hol lehet a bibi?
Esetleg ezzel kapcsolatban van...(lásd kép)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/enkoder3.jpg" border=0>

A Fektiforg tapasztalatára is kíváncsi lennék, habár az a videón látott felhasználási környezetben talán ez a jelenség nem jön elő.
Fektiforg! Egyébként gratulálok a szerkezethez... [#eljen]

Lehet, nem ebben a topikban kellett volna feltenni a kérdést, de egyenlőre itt "adta" magát a kérdés...

fektiforg

Kérdés: MSD meghajtó képes encoder jelek fejdolgozására? Mert ha nem akkor encoder jeleit
átkel alakítani step  dir -re!
A megoldásom, gyári cuccokból épült, nem kellet semmi elektronika, majd részletesen leírom -később, ha lesz időm, nem titok.

gorbi

Lentebb írtam a programokról: #9770

000000000

Így van, ahogyan Fektiforg írja, az A, B encoder jel nem step dir jel, irányváltáskor van gond vele.  
Egyébként a szinkron eszterga vezérlőmnek van egy alapverziója, ami pl. lineáris szorzótényezővel módosítva tud egy vagy több melléktengelyt a mestertengelyhez képest szinkronozni. Ez így lehet pl. a kúpesztergálás (marás) alapesete. Szívesen szinkron próba célra bárkinek megmutatom a saját CNC gépére installálva.

Sz.József

Kössz a visszajelzést.
Igen az egyik probléma valószínűleg az enkóder-step/dir átalakítás lehet, közvetlenül az MSD bemenetét használva...
Viszont ha a Mach3-on keresztül használom, az enkóder MPG-nek van konfigurálva és így az MSD már step/dir jeleket kap... (?)  
Akkor hol van a "kutya elásva"?
A második esetről mi a véleményed? Erről tudnál valami infót mondani?
Egyébként a Te esetedben a meghajtás egy step/dir-es AC szervó? Vagy rosszul emlékszem?
A "felfűzött" enkóder Neked milyen jeleket produkál?
Egyébként közvetlenül az MSD-t egy step/dir-esre alakított enkóderrel meghajtani sem nem az igazi,  
mert nem lehetne bármilyen menet emelkedést praméterezni egy adott felbontású enkóderrel...