Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

f35ezvjs

Ezen neked nem kell lovagolnod,tovább fujtatnod a kohót, okosabb lettél volna ha nem szólsz bele. Inkább alkoss valamit.

000000000

Tudod mit? Az enyém sincs vidéken.

000000000

Béni

Nem negatív kritikának szánom, a véleményem. Ha annak gondolod, hagyd figyelmen kívül!

Nem tudom milyen CAM-el generált program alapján készült a marás, de vagy nem volt felhúzás az éles sarkokban, vagy a gravírtű szöge nem volt helyesen beállítva. Két helyen jelöltem a sarkoknál a rádiuszt, aminek nem szabadna ott lenni. Lehetne még gondolni nem megfelelő merevségre (szerszám - befogó - gép), de azt a leírás kizárja.
Egyébként műmárvány volt az alapanyag?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Beni/Pict/marvany.jpg" border=0>

279nwbpsa

Ha volt is felhúzás a sarkoknál,illetve a gravírtű szöge megfelelő,akkor is lehet ilyen hiba,ha nincsen a gépen felületkövető.
Mert pl. megméred a lap négy sarkát,hogy egy magasságban legyen,de ez kevés,mert a kövek csak elméletileg egyenesek. :(
Ezért is lettem volna kíváncsi,hogy milyen módon munkálta meg az anyagot...

may47wb

Szerintem v-bit carving-al lett csinálva a marópálya, de gömbfejű szerszám volt használva.

Béni

A leírásban 90 fokos gravírtű, 3 mm mélység szerepel.

f35ezvjs

Béni és VTamás!

Nem negativként veszem sőt örülök írásotoknak. Szeretem ha megkritizálnak de azt csak normális körülményekben tudom elfogadni. Utálom ha valaki irígy, vagy tudálékosan próbál magyarázni. Az ilyen embereket nem veszem semmibe. Sajnos van itt a fórumon egy pár ilyen emberke.    
Szivesen megosztom veletek a tapasztalatot.
ez volt a második marás. az alapanyag sírkövestől vett fehérmárvány, szürkés rajzolatokkal telített nyers nem polírozott. Szerencsére méretre csizsolta így egy tizeden belül volt az eltérés a sarkok viszonylatában.
A program az ARTCam és egy régi betűtípus aminek mintázata az amit bejelöltél. A programba felvettem a szerszámot majd generálta a szerszám pályát Köszörültem hozzá egy 90 fokos gravírtűt ami 2 századokkal és 10fokonként volt aláköszörűlve.
Majd felfogtam a gépre excenteres szorítokkal.
A gép sebességét levettem igen alqacsonyra majd szerszámbeállítás. A nagy izgalomba elfelejtettem beállítani a többmenetes marást és így egyben 3 mm mélyen indult el a marás. A lényeg a hűtés ami egy komoly fülmosó fecskendő volt de nem sok víz kell rá. igen meglepődtem mikor a gépem minden mellékzörejnélkül vitte ezt a mélységet nagyon finom szemcsék szinte mondható por és víz keveréke teljesen oldódva lehetett érezni.
Tudni kell azért azt is ez a gépem egy kicsit túl van méretezve, az anyagvastagságra gondolok meg természetesen az orsók és a hiwin sín is vastagabb rajta a megszokottnál Tibor 45 biztos mondaná ez anyagpocséklás mert nem lettek kiszámolva az erőviszonyok. Na lényeg az ,hogy úgy vitte ez a maró mint éles kés a vajat. még egy lényeges a maró fordulata 5000.  

f35ezvjs

Még annyit abban lehet igazad van, hogy a maró nem jó szögben volt köszörülve. Majd rájövök hogyan is kellene beállítani a szöget természetesen párosítva a betűtípushoz, de ha majd a századikat csinálom már lehet rájövök a titkokra.

f35ezvjs

VTamás még annyit volt egy darab márványlapom ami nem egyformára volt csiszolva, itt csak a betű szélessége lett keskenyebb ugye a maró szögén mivel ahol vékonyabb ott nem ment be olyan mélyre mert nincs felület követő. Most elgondolkoztam írásodon és kezdek tervezni egy felület követőt amit rálehet szerelni majd a Z tengelyre.

Béni

Ha egyenes a vágóél, akkor a szöget szögmérővel meg lehet mérni elég pontosan. (Esetleg egy darab bükkbe teljes mélységben egyik oldalára merőleges irányban egy bemarást csinálni és azt megmérni.)
 A szerszámdefiníciónál bármilyen érték megadható nyílásszögnek (0-180 fokig), így a szerszámgeometria valósághűen leírható.
Keskenyebb részletekhez 90 fok körüli Vbit-et használok, 8-10 mm szélesség felett 120 fokost. (Így kevésbé kell mélyre marni.)
A szerszámválasztás eszerint nálam nem betűtipus, hanem inkább méret kérdése.

c2nsu773m

Szerintem inkább egy szintezhető aztalféleséget kellene csinálni.

c2nsu773m

Mi volt a kés anyaga, a munka végén megvolt még az éle?

279nwbpsa

Hát igen,ilyen "görbeség" előfordulhat az ilyen lapoknál sajnos...Jól jöhet a felületkövető.Ha megépíted,kérlek mutasd be,kíváncsi vagyok rá.
Próbáld ki ilyen anyagnál a kétélű keményfémlapkás marót is esetleg.Úgy még hűtés sem kell és még kisebb a kipattogzás kockázata.Pláne,ha nem márványt,hanem valamilyen mészkőlapot munkálsz meg.