Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

f35ezvjs

Te hírdetéseidet is elég sűrűn rakod be remélem azért ez sem baj ...ugye danibá...
mondtam már neked ne írígykedj. és nezavarjon az én jelenlétem. engem sem zavar senki jelenléte.

43pbwjg8s

Én ugy szoktam antikolni, hogy a felvitt fapácot vagy kezelőanyagot távolról hőlégfúvóval szárítom. Ha ügyeen csinálod finoman megpörkölt részeket kapsz imitt amott.

Csak módjával szabad persze, mert egyébként egy rakás szén lesz belőle. :)

000000000

Én antikolni úgy szoktam, hogy fehérrel aláfestek, majd rárakom a pácot, vagy az egyéb festéket, és visszacsiszolom óvatosan durva csiszolóval. Lehet, hogy ezt nem is antikolásnak hívják, én így nevezem. De a lényeg, hogy a végeredmény szép lesz.

SquirrelTech

Ráadásul a fa is jobban ill. gyorsabban beissza. A legtöbb bevonatnak, kezelőanyagnak (olajok, gyanták, festékek) csökken a viszkozitása a hőmérséklet növekedésével. :)

7vpav5d32

Először rendszerezni kellene, hogy mi mit csinál.  
 Pác- A pác gyakorlatilag festi és átfordítja a fa eredeti erezet mintáját. Vagyis ami a nyers fán világos volt az sötété válik ami sötét volt az szinte ugyanolyan marad vagy kicsit szineződik ( ez persze pác  tipusa és a töménység fügvénye). Sok fajta pác kapható és készíthető is házilag. Leggyakoribb manapság a szeszpác. Millió szinben kapható, nagyon gyorsan szárad, keverhető, stb. Ami az antikoláshoz fontos, hogy visszamosható. Por pácok, földpácok már elég divatja multak, de nem temetni őket. Vízzel hígithatóak (általában). viszonylag gyorsan szárad, kevésbé visszamosható, nem bűdös:-). A víz tartalom miatt képes a fát erősen felszálazni ami negyon elkeserítő tud lenni. Ez kis trükkökkel elkerülhető.
 Lazúrok- Vékony és vastag lazúrokat ezen belül oldószeres vagy vizes lazurokat használunk . A lazúr nem fordítja át a fa eredeti szinét csak megszínezi azt. Úgy kell elképzelni mint nagyon hígitott festéket ami nem takar rendesen csak szinez. Egyre jobbak a vékony lazúrok. Több rétegben kell felhordani. Nagyon jól beszívja magát a fába és kitűnő viztaszító és konzerváló hatása van. a rétegek számával sötétíthető a felület. A vastag lazúrok nem ivódnak annyira a fa szerkezetébe és sokkal kevésbé uv és időjárás állok. Általában évente frissítést igényelnek a gyártók szerint is.
 Hirtelen ennyi! :-)

7vpav5d32

Ja és a pácolt felületet még lakkozni vagy más módon le kell kötni.

kfhhyweby

Szia!
Csináltam egy próbamarást,belinka vastag lazúr-23-as volt itthon,azzal bekentem,meglátjuk,milyen lesz.Melegében majdnem rozsdavörösnek látszik.Van mézgyantám,meg van viaszsprém.Kipróbálom majd mindkettőt,az eredményre kiváncsi leszek.Utána megy a kész relief-re csak.Kefélni mikor kell,kezelés előtt,vagy után,mit tanácsoltok.Csak 1-2 helyen látszik szőrösnek egy kicsit.

kfhhyweby

Köszönöm,kipróbálom majd a vékony lazúrt is!

43pbwjg8s

Cső csajos!
A festéken fenn marad a pác rendesen?
Nem "csúszik le" róla hosszú távon sem?

000000000

Te már egy fórum virtuóz vagy:))  

Vagy egyszerre 2 topikba írsz, vagy egy topikba kettessével.  
Persze hogy gyüllik a beírásaid száma.  
Ebbe is jó vagy:)))

43pbwjg8s

Épp néztem....
Véletlenül dupplát kattintottam és tényleg dupplán is vette a rendszer. :)

A felesleges dumában pedig tuti jó vagyok! :) :)

000000000

Másik két topikba meg, ugyanabba a percbe egyszerre:))

43pbwjg8s

Amíg regenerál a szoftver nálam addig csak belefér három topic. :)

7vpav5d32

Folyt. #4837 -Viaszolás Többféle viasz használatos, de leggyakoribb a méhviasz. Elkészítése és használata marha egyszerű. A méhviaszt apró darabokra szoktam vágni, morzsolni és terpentin olajat melegítve kevergetés közben beleszórni. 50-60 fok körül olvad és zselészerű anyag lesz belőle. Nem kell túl sűrűre keverni mert mikorra kihül még sűrűsödik. A natúr vagy pácolt (nyitott pólusú) anyagot bekennyük és 15-20 perc száradás után átkeféljük. 2-3-4 rétegben is amig nem éri el a kívánt vastagságot és fényt. Pácolt, és visszamosott anyagon az antik hatás fokozható, ha az utólsó réteget a kefe után puha rongyal fényezzük. A fa eredeti csak öregíti, egy kicsit mattítja, és nem emeli ki a mintázatot. Kicsit elasztikus jellegű. Nagyon jó víz lepergető és kellemes tapitású.

hduf42fua

Akkor Én lehet elkeféltem a méhviaszos dolog észítését, mert csak egyszerű terpentinben oldottam fel a méhviaszt. Egy üvegben szépen lassan eloldódott,semmi melegítés csak időnként keverés. Na akkor ez kuka!!