Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Azt hiszem, nekem maga az ötlet tetszik legjobban, persze a megvalósítás nagyon szép lett! Az nem látszik a képen, hogy ahol a nevek és a szöveg vannak, az sík, vagy ívelt, ahogy a lap hajlik?

Ha szabad még az iniciálékról kérdezni: Ezek Neked egy programmmal jöttek, vagy szorgos gyűjtőmunka eredménye, esetleg vettél egy készletet?

000000000

Nos, nem igazán tudom hova való ez a kérdés, de majd eligazítotok:
Vasba (acélba) miért nem szokás a mi gépeinkkel dolgozni?

tfpk6pks3

Az iniciálék hmmmm... hát, vagy és esetleg.
A lap íve talán jobban láttszik ezen a képen, de egyébként a mappámban van több is.

http://cnctar.hobbycnc.hu/%cdj%e1sz/K%e9pek/K%f6nyv%20vir%e1ggal%20k%e9sz10.JPG" border=0>

000000000

Térbeli betűkompozíciót kellett készíteni. Volt egy alap ötlete, amit közösen tovább gondoltunk.

A forma inventorral készült, a marópályák edgecam-el. Maga a test nem okozott semmilyen problémát... a marás bonyolultabb volt, több fogásból, 3 szerszámpályával martam ki.  

Sokat tanultam belőle, ha újrakezdeném még jobb lenne. Most viszont alut fogok marni, aztán pedig jön az acél:) csak hogy egy későbbi kérdésedre is válaszoljak. Még én sem martam "ilyen keményet", de majd kiderül mi lesz. A gépem nem éppen erre való...

tfpk6pks3

Nos ezen a mi gépeinken gondolom az általában ALU vázas gépekre gondolsz.
A teljesség igénye nélkül megemlítek néhány egyszerű okot:
1. A fa megmunkálásához praktikus a magas fordulatú főorsó (marómotor), de ha ezzel a fordulattal belelógatsz a vasba, gyönyörű szinesfém maróid lesznek. (elég, felizzik stb.)
2. Ha (tegyük fel) le tudod venni a fordulatot, arra a pár százra (esetleg 2000-re) és még ott ereje is van és le sem ég, akkor a kis fordulat miatt berezonál (hiányzik a néhány tonnás öntött vas váz)és ez bizony szépen  meglátszik az anyagban.
3. Tekintve, hogy a vas kicsit keményebb fickó az alunál és a marási ellenállása is "picit" nagyobb a fáénál, meg a fentiek, ezért az egész géped szépen vetemedni, hajlani fog.
Ez persze, marásra vonatkozik. Hogy legyen egy kis jó hírem is, gravírozni tudsz.
[#felkialtas] [#nemtudom]

000000000

Köszönöm a válaszaitokat!
Nem tudom, ki hogy' van vele, de engem a mai napig lenyűgöz, amikor egy számítógépen megtervezett virtuális valamiből egy szép, értékes tárgy lesz! Legyen az egy egyszerű szövegszerkesztés (emlékeztek még a stenciles világra?), egy e-mailben elküldött NYÁK-terv... De egy fából, organikus anyagból 3D megtervezett művészi munka ahogy megszületik, ez csúcs!
Íjász, a könyvet jól gondolom, hogy D** 3D tervezted? (remélem nem kérdeztem indiszkrétet)

A másik: csak kb. 1 tized mélységben akartam feliratot marni acéllemezbe, de a fordulat nálam 10e minimum, úgyhogy Íjász hamar meggyőztél! Tamás, azért majd írhatnál a tapasztalataidról.

ppxgww95

Sok függ az acél minőségétől. Biliacélt (500 N/mm2 szakítószilárdságig) bevonat nélküli keményfémmel 70 m/min vágósebességgel bátran lehet abálni. (10000 1/min esetén 2-es szerszám még jó.) Élráttétre figyelni kell, mert szerszámtörést okozhat!

tfpk6pks3

Hát Gábor, nem titok. Én mindent AC-al tervezek, ami nem igényel pontos méretezést.
Vagyis az összes domborművet az első vektortól, az utolsó domborulatig.

tfpk6pks3

Nos azért én nem mondanám ilyen bátran.
Igaz, hogy minél kisebb a szerszám, annál jobban növelhetem a fordulatot, hogy a szerszám kerületi sebessége, vagyis a vágósebesség azonos maradjon, de jelen esetben a legkisebb fordulat a 10000 és fogadni mernék ez valami kis Dremel, vagy hasonló kis motorocska ami 7000-es sebességnél szépen lefullad.
Ebben az esetbe , máris boldog tulajdonosa lehetsz a bevonat nélküli keményfém maró helyett egy bevonat nélküli gravírtű alapanyagnak

000000000

Mi az az 'élráttét'?
Dremel az már rég a múlté, egy Kresst használok, amiben azért van kakaó (és fordulatszámtartó elektronika). Épp 2-essel szeretnék feliratot marni, így lehet hogy mégsem reménytelen a dolog.

Mekkora előtolást, fogásmélységet javasoltok? Mondjuk úgy 0,1 mélységgel és 5mm/sec mozgatással?

tfpk6pks3

Nem számoltam utána, de Alma999 által javasolt 7000mm/perc sebesség az jónak tűnik.
Ha 3000mm/perc-el mész, mint ahogy te írtad, akkor lehet, hogy lesz egy szinesfém maród [#ejnye1]
Az élrátétnél, meg gondolom a maró talpélére gondolt, mikor veszed fel a "Z"-t.
Vagy tegyél egy vékony papírlapot a maró meg az anyag közé, vagy forgó szerszámmal vedd fel 0.01-os lépésekkel

kfhhyweby

Élrátét az forgácsolási alapfogalom.Akkor jelentkezik,mikor rosszul van megválasztva a vágósebesség,vagy előtolás.A szerszám vágóélére "felragad" az anyag,rátét keletkezik.A felületben,valamint a méretben is,sorozatgyártásnál mérettartásban is igen negatív dolog.A forgácsolási alapfogalmat azért írtam ide,mert "fémes"szakmám van.De a faforgácsolásban csak tanulok tőletek [#vigyor3]

tfpk6pks3

000000000

Ez az, egy tanult fémforgácsoló!
Sajnos az olyan jellegű tanácsokkal nehezen tudok mit kezdeni, hogy vegyél két marót, és nyomd neki amíg el nem törik...
Neked mi a véleményed, alumíniumnál (nem tudom a pontos ötvözetet) 2-es egyélű maróval milyen sebességgel kell előtolni, és milyen a jó fordulatszám? hasraütésre persze tudok én is dolgozni, de érdekelne egy képzett ember véleménye.

Van, aki azt mondja, a magas fordulatszám csak koptatja. Van, aki azt tanácsolta, alacsony fordulaton, de jó nagy fogással toljam neki, akkor nem lesz olyan hangos. De Íjász szerint (igaz, acélra írta) és a műanyagos tapasztalataim szerint is az a jó, ha minél előbb elhúz onnan a szerszám, akkor nem annyira melegszik és tapad fel.
Szóval mi lehet az optimális merülési mélység/sebesség, előtolás, fordulatszám?

A mostani kikísérletezett paramétereimmel is nagyon sokáig bírja egy maró, de hátha lehetne ezt még jobban is.

000000000

alluminium esetében a vágosebbeség nem gond, a szerszám élkiképzés a probléma inkább (könnyüfém maro kelenne, mert az igazi veszély a fogak közzé be tappado forgács jelenti, perroleummal. vagy vízben áztatni szappant és azzal hűtenni vagy kenni,
mélység is felmerült kérdésként zárt horonyban a maro átméröjéne a fele maximum, az elötolás foganként 0.002-0.02 lehet. A képlet N=1000*v/d*pi.