Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na jó... :)

Van a két ferde hatásvonalú csapágy...
A csapágyfészket a házban kimarja az ember... kicsit fel méretesre... (J hibás gépek előnyben :)
Az alsó felfekvő felület végig a referencia felület... Ez nagyon fontos!
Az alsó csapágy beragaszt pontosan az alapfelfogatáshoz képest derékszögre - ez nem gond...
Aztán rendel csapágyhoz való kalibrált, pontos 0.5mm-es hézagoló "alátétet" (így hívják?) 100 db alatt nem is lehet kapni :)

Azt beteszi a két csapágy közé... egy lehelet Loctite 638-al rögzíti... a bentlévőhöz - kis nehezékkel :) Ezek a folyamatok 2-2 nap eltéréssel...

Aztán a jön a második csapágy...
Na ennek kell teljesen azaz minden golyónak a már bent lévőhöz fel feküdnie...
Csapágyfészek mélység adott azaz tesztelt...(9mm + 9mm + 0,5mm +++)
+++ jön a 30mm-es külső kerületes rugós hullámos "alátét"...
A második csapágy szintén kívül "úszik" a Loctite 638-ban :) és a ház fala is... behelyez.. elülső zárólemez négy csavar full meghúz...
Egy hét vár.. biztos ami biztos... :) Akár le is veheti a 4 csavaros zárólemezt... mert melegítés nélkül (kb. 150 fok) kalapáccsal sem lehet kiverni a csapágyakat...:)  
Persze a rugós alátét is beköt a "játékba" az is fogja az egészet össze.
Elő feszítés = 100% persze a rugós, hullámos alátét ezt előfeszítette... a ragasztás pedig fixálta...

Nade a csapágyakat előtte por szárazra kell csinálni... benzinbe full zsírtalanítani... De a végén a csapágyak közé még zsírt is kellett tenni ... mert kell a kenés...
Ezt egy kicsi és vékony "valamivel" pontosan... oda a golyók közé... de nem is spórolósan...

Aztán vár egy hét... minden csapágyház kissé bejárat esztergapadon... zsír eloszlat belül... stb.

Persze a 10mm-es köszörült anyag közbe mindig kell... az a ref. ... Lehet, hogy valamit kihagytam a leírásból :)

bmejdz9nu

Erre mondják ez megfizethetetlen de minden másra ott a MasterCard :)

Piaci alapokon... szerintem... mert ugye minden annyit ér amennyit adnak érte...
Egy kínai hasonló BK/BF10 pár... amelyik nem ennyire univerzális... nem ilyen pontosan kottyanásmentesített... 100 USD körül van... (száll. és egyebekkel Európába)

Tehát... 12.000Ft/hajtott és szabad oldali csapágyház pár... pl. Hármat csinálni "házilag" nem lehet ezzel a módszerrel... azaz iszonyat meló...  

Hogy ez sok vagy kevés... a két német 7200-as ferde hatásvonalú csapágy kb. 4000Ft magában... (persze 200 db-ot olcsóbban vettem :)
A szabad oldali 608-as csapágyak fillérek... azaz pár száz forint... nincs is jelentősége... csak a tartás magassága, pontossága...
Egy "nagy" 50ml csomag Loctite 638 12.000 Ft...  kalibrált 0,5-ös hézagoló egyesével szinte megvehetetlen...

A 6mm-es motortartó aluk amiket oldalt lehet felszerelni... ha kell... szerintem jó... 1000/db.

Hát ennyi az árvetés... kb. 40 Euro/szet...

jv7pu3a5p

Nyomtam egy F5öt és más lett a szöveg. :))
Szerintem nem rossz ár. Érdekelni is fog belőle, 1 pár tuti a Zhez még nem tudom jó lesz-e. MAjd Debrecenbe megvizslatom. Hozol eladni is vagy csak mutatóba?
Jaa meg marókat szeretnék tőled, írjam meg miket vagy amúgy is hozod őket a talira?

svejk

Ha van egy hullámos alátét ami adja az előfeszítést, akkor miért kell a "kalibrált" 0,5 mm-es hézagolólemez?
Nem lehetne inkább rajzban?
A Leslie féle skiccel érthetőbb lenne.
Nem bonyolítottad meg egy kicsit?

bmejdz9nu

Valamennyit persze viszek... De azt nem hiszem, hogy idehaza még ennyiért sem nagyon lesz piaca a dolognak :)
De aki még nem csinált golyósorsó csapágyházat... az az szerintem azt gondolja .... Ó ugyan már mi ez nekem:) Pedig ez egy nagyon "cikis" dolog...

Azt hiszem elviszem a szerszámos "kincsesládámat" :) aztán ott lesz minden szerszámom a debreceni talin..

F5... hát igen néha még editálok a szövegemen... mivel "sajnos" megtehetem :) mindig valamit kihagyok... de próbálok perceken belül és utána már nem.

bmejdz9nu

A csapágy hézagoló lemeznek (távtartás) nagyon pontosnak kel lennie... valamennyi kell ...0.4mm minimum... mert lógna... nem érnek össze mint a kontakt párok!
Az előfeszítést a "rugós" biztosítja a ragasztás kötéséig...  
Ennek az erő mértékét a teljes csapágyfészek mélység adja... (7200: 9+9mm + hézagoló + rugós fesz erő)

Szerintem nem...  
Nem tudok egyszerűbb és biztos megoldást... hogy tuti biztosan az összes golyó felfeküdjön azaz fusson a csapágyak hornyaiban... ez fontos a max. terhelési erő miatt.

Nem rajzolok... ) Legalábbis most nem...:)

svejk

Jól van, holnap is rajzolhatsz...
Vagy lehet védett lesz? :))

Motoros

Hali Péter!
OFF bocs hogy itt kérdem de itt találtalak: egyszer fúrtál egy acélgolyóba lyukat , mivel és hogyan. (töröld innen ha gondolod)

Motoros

Most látom csak hogy milyen pöpec csapágyházakat készítettél. A rugózó alátétes feszítés és fixálás nagyon ötletes, de egyben kritikus is nehogy túlfeszítse, azaz a csapágyfészek hosszát nagyon tartani kell.

ra8nsmk6w

Gratulálok! Mindezt egy alúl, felűl méretezett tohonya géppel

bmejdz9nu

Keményfém fúró és erős hűtéssel volt...

bmejdz9nu

Ahogy írod... a csapágyfészek mélysége a meghatározó... ezért a CNC gép "fejezte be" ezeket... (A Kamival előtte kinagyoltam)
Talán egy kicsit túl is feszítettem őket... biztos ami biztos alapon...  
De a csapágyak nem fognak ettől melegedni mert az üzemi fordulat úgyis kisebb egy golyósorsónál mint pl. egy főorsónál...

bmejdz9nu

may47wb

Ez megvan nekem is, jólnéz ki ez a rozetta így kimarva! Holnapra kimarom gyorsan...

may47wb

Na kész is lett! Nem lett olyan profi, de antiknak simán el tudnám sózni. Élőben holnap megtekinthető, megtapogatható.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/Munk%e1im/100_6276_resize.JPG" border=0>