Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Pedig Misi tűi a legjobbak! Ez a bolti fa szerintem valami gyorsszárított holmi lehet, ha más miatt nem, legalább higiéniai okok miatt biztosan kezelték valamivel. Igazi bükköt még nem martam.

000000000

Én reliefeket (órákat, kereteket) gőzölt-vákuum szárított bükkből, kőrisből,gyertyánból  csinálom.
Egyélű marókból (vég marók) csinálok gömbmarót (gyémánt tárcsán köszörülöm negyed körívvé).
Könnyű utánélezni is.
300 mm-nél nagyobbaknál 3 mm-es maró 0,2 mm átfedéssel. 300 mm alatt 2 mm-es maró 0,15 mm átfedés.
Sokszor nagyolok is 6 mm es maróval is, ilyenkor a legszebb, mivel csak 0,5 mm visz már csak a pl. 2-es maró végmegmunkálásnál.

Rabb Ferenc

Én is lenagyoltam 6-os egyenes végűvel, 0,5 ráhagyással. Nem maradt sok a gravírtűnek. De valami elvi hiba lehet a dologban: 20 fokos, 0,2-es végű a szerszám. Erre az AC 0,22 Stepovert ad - mondván a 0,2 a félátmérő. A teljes 0,4 és így az átfedés 55%. Ami akár jó is lehetne.  
Mikroszkóppal mérve viszont 0,44 mm-ként vannak az "árkok". A pereme pedig mindegyiknek szálkás... Most akkor mennyi az annyi???

000000000

Azt, hogy mit ad a szerszámnál nem annyira lényeges.
Amikor behívtad a marót ott hagyd jóvá vagy módosítsd a kívánt átfedésre. Nagyon sok a 0,44 mm. És persze az előtolással is legyen arányos a maró fordulat (soknak tűnik a 30e fordulat).

Rabb Ferenc

Az AC 45 ezres fordulatot ajánl fel. De a szomszédom szerint is sok a 30e :-) Köszi a tanácsokat, holnap majd nappali háttérzaj mellett folytatom a fanyűvést.

000000000

Még annyit! A nagyolást is az egyenes végűből átalakítottal (gömb maróvá) csinálom, mert jobban (egyenletesebben) leköveti a felületet.
Nekem nem kell soha a kész marást csiszolni, brozkefélni mióta ezt alkalmazom.

yb8iik8sz

robroy007

raszterban csináltad?

mert ha igen akkor lehet kicsit megtréfál a fényjáték és azt látod, hogy egy oda vissza úton mennyit vitt a maró, ha ofszetben is ez a jelenség akkor tényleg hiba van a készülékben

raszternél 90% is lehet a step over  
ofszetben max 50% (ekkor biztos mindenhol jár a szerszám a csúcsos alakzatoknál is)

Motoros

Hali Feri! Az AC -nál a Flat (F) értéknek az én általam megadott F felét kell beírni, ezt mutatja is a kis sematikus szerszámrajzon. Tehát a 0.4 az sok a 0.2 F értékű tűhöz, ide 0.1 körüli érték járna.
Sajna ez az F érték megadás nem egységes mert a Vcarve a teljes F -et kéri...azaz annyit amennyit a tű hegye valójában visz.  Tehát én amit a gravírtűre megadok értéket F-nek az az a szélesség mm-ben amit a tű hegye a valóságban mar!

Rabb Ferenc

Megvilágosodtam! Az AC által felajánlott gravírtűnél (ott a rajza az EDIT-ben) az "F" érték a működő rész fele. A megmunkált ennek a kétszerese. Ezért adott nekem F=0,2 re 0,24 stepovert (55%). Misi maróinál viszot a 0,2 mm az a munkaszélesség. Tehát ahhoz max 0,11 stepover tartozik. Ezt azóta vele is megbeszéltem. Csak meg kellet volna néznem a tudós írásokat.  
Azóta olyan szépeket gyalulok, mint a kinderpopó! Ja és persze "M" azóta készített szélesebb élletörésűt. És persze máshonnan is kaptam néhány megszívlelendő jó tanácsot  [#worship]

Rabb Ferenc

Beelőztél, sokáig javítottam a helyesírási hibákat. Köszi!

Motoros

Hali Rc!A gömbölyített végű, fához való gravírtűnek van még egy nagy előnye az általad elmondottakon kívül. Sokkal kevésbé sérülékeny kipattanásra mint a síkba lapolt társa. Mikroszkópon látható sokszor csak, hogy a tű leges-leg hegye kipattan akár egy óvatlan koccanástól is. Itt a keményfének szinte semmi hátsó megtámasztása nincsen. Ez a kipattanás szabad szemmel láthatatlan, persze a marásnál megmutatja magát a hiba.Gömbvégűnél a hegy élviszonyai kedvezőbbek, a dinamikusabb fogásvételt is eltűri.

Motoros

Akkor megnyugodtam, hogy nem a készülékemben a hiba. Még annyit hogy AC -nál a kúpszögnél is a félkúpszöget kéri, VC-nél az egészet.

7kcyndjdg

Sziasztok,
ma ezt készítettem a CNC gépemmel "Z tool height senzor". 15mm aluból martam a házát a mérő gomb rozsdamentes acélból van. Így sikerült:

http://www.ecomedia.sk/obr/z.jpg" border=0>

s7manbs8

Az elején egy komplett tömb volt ? Nem semmi, valami kézi tekerő, forgató lesz ?