Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nem a patronra voltam kíváncsi hanem a hollandira. Abban kell hogy legyen egy leegyszerűsített formájú csapágy.
A csapágy külső gyűrűje maga a hollandi teste és van a belső gyűrűje ami meg a patron első, meredek kúpjával érintkezik. Ha nincs benne ez a forgó kúpos alkatrész akkor a húzásra szánt erő nagyon nagy százaléka a súrlódás leküzdésére megy el.

4um5b65d

Dehogy.... A profi patronbefogókban egy csapágy van.

svejk

Láttam már 1-2 fajta ER befogót, a mezei hengeresszárútól az automata cserélős meredekkúposig, kinaitól nevesig,de olyat még nem.
No de hát sok mindent nem láttam még...
Mindenesetre paraszti logikával nem is látom célszerűnek mert annál könnyebben meg is lazulhat, mint amennyivel könnyebb meghúzni..

4um5b65d

Lehet, hogy láttál már csapágyasat is csak nem tudtad hogy az csapágyas. Nem annyira szembetűnő dolog az....

4um5b65d

Logikázni lehet a dolgon, de nekem még meg nem lazult egyszer sem....

ukcge40u

Közben rájöttem, hogy ismerlek... [#integet2]

000000000

A hagyományos körmös kulcsal nehéz igazán jól meghúzni. (mod.)
Ezzel jobb és nem tud kiugrani.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Autotec/er1.jpg" border=0>

svejk

Nekem sem lazult meg csak, nem húztam meg rendesen és a munkadarab "kihuzta" a patronból :)
Kétszer volt, azóta megtépem ..

4um5b65d

Azért ha egyszer olyanod lesz és megkívánsz egy golyókkal szerelt hollandit, ne tétovázz, próbáld ki. Utána térjünk vissza a témára...  [#wave]

svejk

Ezek után tüzetesebben meg fogom őket vizslatni..

KoLa

Én egy t-nút maróval jártam így - szörnyű mert nehéz észrevenni!

4um5b65d

Dehogy nehéz észrevenni.....Ha erőteljes , de rövid , törésszerű hangot ad a maró akkor megforgott..... :)
Ilyenkor ki kell venni és tenni bele egy újat, majd leülni a számítógép elé és megírni a fórumba, hogy mi történt... :)

svejk

Csavart élű újjmaró aluba...mi a szösz van hogy ilyen nehezen megy? hirtelen elkopott? Á, biztos csak itt a végén jobban szorul a prizma...
Aztán kiderült már az asztalban jár 2mm mélyen :(

KoLa

Nem-nem - nem fordul meg hanem egy nagy menetemelkedés mentén csúszik kifelé - ez látszik a száron amikor kiveszem!

4um5b65d

A patron kilépő élétől 5 mm-ert a maró szárán be kell alkoholos filctollal feketíteni, vagy keményfémnél festékbázisú filctollal "citromsárgítani" Akkor van esélyed észrevenni ha megjelenik a szerszám színe a patron kilépő élénél.