Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

ukcge40u

Ezek, amiket leírtatok, nos, ez a tanulópénz.
Én ezt már több, mint 10 éve kifizettem...

Az ilyen trükköket muszály volt alakalmazni a maszeknál, ahol volt 10db maró (összesen), és dolgozzál.

Itt a német nem érti, hogy én miért vigyázok annyira a szerszámra (van másik), nem túrom neki katalógus szerint, meg megtiltottam(!) a főnöknek/tulajdonosnak, hogy a hosszú(90-120mm) hosszú szerszámaimat használja. Az csak aluhoz van, hiába keményfém, és nyolcélű. És csak én használhatom,másnak nem adom a kezébe.

Felfogta, bár nehezen.

A válság óta könnyebben megy neki is, a felfogás mert egy ilyen maró 2-3-400€.
Azóta hisz nekem, és ha fusizik, akkor megkérdezi, hogy esetleg ezzel lehet-e? Röhej.

Nálam úgy lemegy a 2-500db-os széria, hogy nem kell korrekciózni, mert úgy lövöm be a progit, hogy bírja nélkülem is (ti. néha nem én rakom a gépet)

Most megint jól kifényeztem magam, a fenébe is, azért sem törlöm vissza. Itt tényleg ez van.
Majd fényképelek a használatos szerszámaimról.[#kuss][#banplz]

ukcge40u

ukcge40u

Hülyén is nézne ki, hogy beváltom a befogót,és teszek bele szerszámot.
Sajnos, a jó marós mellet a fain marógép mellett ott van egy állvány is, befogókkal teli, mindegyik bemért szerszámmal.
Berakod, beírod, hogy ez hányas szerszám, és GO.

Azért sajnos, mert a profizmus ebben az esetben is sokba kerül, ha a befogók árát nézem.
A tapasztalatom az, hogy 10-12 befogott szerszám nagyjából jó, ha van, kell belőle 2-3 fúrófej a fontosabb fúrókkal.
Szériánál kell a 15-20  készreszerelt befogó melótól függően, de például a 16-os nagyoló-simító, a 6-os nagyoló-simító mindig be van fogva, ez kapásból 4 db fix befogó.

A nagygépen nálam 10 állandó szerszámom van, amit soha nem veszek ki, csak cserélek, ha megrogyott. 42-es tárban elférnek.
De otthoni szintre is ajánlott a fontos szerszámokat befogóban tárolni(is). Ez minimum 4-5 db.

HJózsi

Amíg nem volt ez a "mester" villás :) , nem tudtam mivel lefogni az orsót, ER anya lazításkor, hát ráfogtam a behúzószár anyára ... na akkor a behúzószár lazult, nem az ER anya ...

HJózsi

Egész olcsó ... [#idiota]  igen, hasonlóról én is hallottam, a HÓD-nál is kapható pl., hasonló áron, de valahogy ez kicsit macerásnak tűnik... A fúrótokmányt sem szerelem ki fúrócserekor alapon, csak patront akarok cserélni... amíg ilyen szerelő bakom nincs addig nem is marhatok ? ...  
A nívódíjas villás megoldja! :)

HJózsi

Na akkor a 4eHuf-ért még ne is sírjak ... Péter 20eHuf...
Várjuk a képeket!  
Ja,... na persze, ...Übung macht den Meister... ;)

HJózsi

A mi masináink (még) kézihajtányosak, cnc-nél OK a szerelő bak...

ukcge40u

A képek meglesznek, meglátjuk mit tud a telefon makróban, mert az asszony lenyúlta a kedvenc családi gépem...

Meister meg akkor leszek, ha...
Bazz, erre most mit írjak?

A mestervizsgát már rég megcsinálhattam volna, csak az üzletvezetési dolgok nem mennek.

Tényleg, mikor leszek én igazi mester?
Mert van még mit tanulnom, az tény.
Nem körülöttem forog a világ, ezt nagyon sokszor hajlamos vagyok elfeledni, de ez is tény.
Az utóbbi 5 évben nem úgy váltottam munkahelyet, hogy kirúgtak, hanem én mentem el.
Egy satuval, meg egy lepukkant osztófejjel megcsinálok olyanokat, amit itt nem szokás, csak elkapattam a svábokat, és most már az.

Mitől lesz valaki Meister?
Szeretnék Meister lenni, ha már itt alapesetben kápó vagyok, auslander létemre..

Hilfe, bitte informacion.... :)

ukcge40u

Jah, csk eszembe jutott.
Mekkora kulcsnyílás is kell nektek, és milyen hosszú?
A talin megkapjátok. :)

4um5b65d

Ja, hogy ezeket a gépeket nem lehet olyan kis áttételbe tenni, hogy ellentartson az anya lazításnak-húzásnak ?

HJózsi

Hát ezaz ... :(  A legkisebb fordulat 75, ezen kipróbálom ...

HJózsi

HJózsi

Működik! 75-ös fordulatba kapcsolva, sebváltó L1, már fékez annyit a motor az áttételen keresztül, hogy kis rántással a végén meg lehet húzni és lazítani is ...

ukcge40u

Há' mondtam én...  [#nyes][#nevetes2][#vigyor2][#vigyor2]