Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

4im2adcie

Ez így igaz. Az Isel is ezt használta a kis asztali gépeinél, egészlépés, féllépés és a kb 2Nm-es motorokat csak úgy repítette. Az utánépítése akár a konyhaasztal sarkán is megoldható, csak a két IC beszerzése lehet nehézkes, bár itt ott még fellelhetők olyan 1500 ft körüli darabáron.

000000000

A HQ vidonál van L297 L298 jó áron.
1.000-1.200Ft

bmejdz9nu

Ez az L297 L298 páros csak bipoláris motorokhoz jók? vagy unipoláris is?

4im2adcie

9v9rb6gau

Az L298-ban 2 db H-híd van, tehát ez bipol. végfok. De minden unipoláris motor egyben bipoláris is, mert ha a tekercsek kézépmegcsapolását szabadon hagyod és csak a 2 - 2 véget kötöd a vezérlőhöz, az szépen fog a bipol. vezérlővel így menni.

9v9rb6gau

kézépmegcsapolás = középmegcsapolás

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Ez tényleg így van... logikus...
De ilyenkor a feszt a duplájára kell növelni?
Ez néha gond lehet...

ncxe0hdha

Hallihó Gépész!
Ez igaz csak ha jól gondolom illetve tudom a nyomaték kissebb lesz.....

bmejdz9nu

szerintem, ha egy 6 kivezetéses motor tekecseinek csak a "végeit" használjuk és a középpkivezetést nem akkor 2x lesz ez ellenállása ... tehát ha 2x feszültséggel hajtjuk pl. bipolásis módban akkor elméletileg nem csökkenik a nyomaték mert minden "tekercsrész" megkapja a saját áramát...
A kérdés az - szerintem - hogy ez megoldahtó e pl. 50V alatti feszültséggel? Mert a vezérlők többségének ez a határ...???

Másik szokszor emlegetett megoldás a motor megbontása és a tekercsek párhuzamostása, de ekkor pont fordított a helyzet... talán???
Tehát az unipolár motor az unipolár marad...
Kacsából nem lesz csirke?

ncxe0hdha

Hallihó Péter!
Biológiai ismereteim szerint NEM....
Nem fordított hiszen elég sok motornak ki van hozva a középont illetve minden vég kintvan, lást az illető Kft..... szerintem Kinai... motorja.
EZ ITT NEM A REKLÁM HELYE....
Hallihó!

3ztiz2p39

Nagyobbik baj az a sorbakötött tekercseknél ,hogy az eredő induktivitás növekszik meg és emiatt nem tudsz nagy sebességet elérni.
Nem véletlen hogy a modern motorok 1-3 V-osak és több amperesek.igy tudják az induktivitást kis értéken tartani.

000000000

Nálam kb. 3000 RPM-el forognak a léptetőmocik, bipoláris meghajtóval, szerintem az azért elég gyors, igaz hogy kicsi a tekercs-ellenállásuk és ehhez képest viszonylag nagy fesz.-en hajtom őket.

000000000

Olvasd el a Profi2A tuningját és a vezérlő leírását! Benne van a kötések közötti külömbségek és hatásuk.

6dvb4peg3

Nagyrabecsült elektronikában jártas urak segítségét szeretném kérni, mivel én sajna nem sokat konyítok ehhez a témához.
Adott egy léptetőmotor hozzá bipoláris L297-298 alapú vezérlő, ehhez szeretnék egy lehetőleg egyszerű kiegészítést amivel számítógép nélkül tudnám mozgásra bírni a motort, és ami még fontos lenne a fordulatszámát lehessen szabályozni, nem baj ha a forgás irányát is lehet változtatni, de nem feltétlenül szükséges. Van-e erre valamilyen egyszerű kapcsolás? Előre is köszönöm a segítséget.