Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

A korrekcióval van a gond,de nem a mach a hibás.
Kellett volna minden nyílásnál ráfutást  és lefutást hagyni a megfelelő irányba.

2dbfy8y

Szia!

Az lesz a gond, hogy minden ív végénél lekéne járni g40-el, a korrekciót kikapcsolni!
Mert nincs fojtatás utána, és így nem tudja, hogy merre járjon le róla, és a szerszám sugarával túlfut! Próbáld ki, hogy a g1 x25 y45 elé írj egy g40-et,talán az megoldja a gondot, vagy a szerszám sugarát vond ki az y45-ből és addig küld! Mert a szerszám közepével fut a végpontig!

9pk59nuy

Köszönöm! Kiprobáltam, és tökjó.

xkbv3nx0d

ma végre sikerült összejátszani a kínai invertes marómotort a mach3-al, igy már hibátlanul vezérli, indítja, leállítja, állatja a fordulatot (vissza is jelzi)... ha valaki hasonlóban gondolkodik szóljon, kb 2000Ft és működik...

000000000

Kipróbáltam Pablo g40-t,már az előnézetben is eltűnt az ív felső részén a túlfutás
g1 x25 y45 g40
g0 z2 ;ív vége  

Béni

Kialakul itt a profi CNC programozói gárda. [#eljen]
(D.Laci, csewe, Pabló)

2dbfy8y

Hát aki mer szívott ezzel a kontúrkövetéssel eleget, az rájött! [#nevetes1]
Mire a golyó simítását megoldottam kontúrkövetéssel esztergán, a tököm ki volt vele!
De azért összejött! Igaz pár fogba, és pár liter vérbe került![#nevetes1] De nem adtam fel!

Béni

Valamikor a nyolcvanas évek végén én is úgy kezdtem a CNC-s pályafutásom, hogy mindent kontúrkövetéssel akartam megoldani.
Ma már alig használom. [#wink]

2dbfy8y

Hát ja, egy cam progi a legegyszerűbb, az tuti![#nevetes1]
Meg az ember idővel megtanul mindent!

NickE

Olyat lehet csinálni, hogy pl. Delphiben fejlesztek egy programot, és az a Mach3-nak küld G-kód parancsokat?

Tudom, hogy az egyszerűbb az lenne fájlba menteni a gkódot, aztán megnyitni a Mach3-al, de azért volna jobb így, mert lenne egy USB-s eszköz is, amit közben vezérelni kell...

Tehát nekem az volna jó, hogy elindítom a Mach3-at és a saját progit, a saját progi pedig passzolja át az G-kód parancsokat.

xfg6v697j

A mach-nak eléggé kérdéses,hogy tudsz e üzeneteket kőldeni.
Wines alkalmazásoknak simán lehet olyan utasításokat adni amiket végre is hajt.
A machnál azt tudnám elképzelni,hogy készíteszz egy képernyőt,amin a G utasításoknak megfelelő gombokat helyezel el,és néhány dro-t.
Elképzelhetpnek tartom a dro-ba írást,és a rákattintást a megfelelő G utasítást végrehajtó gombra.
A gombokban makrót helyezel el,ami kiolvassa a dró értékét,és végre hajtja a megfelelő G utasítást.

Másik lehetőség egy gomb amiben egy olyan makro van,ami egy bizonyos nevű g kos file-t nyit meg ha ráklikkelsz.
Delphis progi elmenti ezen a néven a g kodot,majd rákattint a machbam a makrót tartalmaó gombra.

Mégegy lehetőség az előzőhőz hasonló,de nem a delphi kattint a makrót tartalmazó gombra,hanem makropump-pal hajtatod vágra a machban.
Ha a makropumpban elhelyezett makró észleli, a G kod  file frissülését,akkor végrehajtja,egyébként meg nyugton marad.

NickE

Legegyszerűbben úgy tudnám megoldani, hogy az MDI ablakban az INPUT sorba lehet gépelni kézzel az utasításokat, a billentyűleütéseket lehet generálni másik programból is.  

Viszont jobban átgondolva ez nagy tákolás, nincs visszajelzés, mikor végzett, persze meg lehet oldani ezt is sokféleképpen, de ez a módszer nem túl elegáns. Egyébként nem ragaszkodok a Mach3-hoz, csak annyi a lényeg, hogy step/dir vezérlős CNC-m van, jó volna saját programból is tudnám hajtani egyszerűen. Tudnám írni közvetlenül a portot is, a precíz időzítések miatt ez nem egyszerű, ezt szerettem volna a Mach3-ra vagy vagy hasonlóra bízni.

Egyújabbgépépítő

Szerintem neked például a KFLOP USB-s vezérlő lenne megfelelő.
Adnak hozzá könyvtárat saját vezérlő program írásához.
A vezérlőben lehet c-t feltölteni ami az alapbeállításokat elvégzi.
http://www.dynomotion.com/" TARGET=_fnew>A cég honlapja.

xfg6v697j

Sajnos az időzítés kemény dió ezen a szinten,
Már többször is nézegettem a win api-kat,de igazán jót nem lehet köztük találni.
Nem tudom hogy oldották meg a machban.
Már delphi komponenseket is nézegettem,amik mikroszekre időzítenek,de eddig még nem próbáltam ki.

NickE