Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

Motoros

Igen a vonatok tengelyei régebben ebben futottak, ma nem tudom, lehet hogy csapágyban.

Rabb Ferenc

Ha már a vasútnál tartunk: régen a kocsik és a mozdonyok csapágyai is siklócsapágyak voltak. Ma már mind gördülőcsapágy. Ha van némi vasutas nexusod akkor ott érdeklődj ahol még van gőzmozdony. Annak a konstrukciójából adódóan biztosan siklócsaágyai vannak a mai napig is.

Esetleg ócskatelepen guberálhatsz motorok hajtórúdjaiból vagy főtengelycsapágyaiból.
 De félő, hogy az erre szakosodott "szinesfémgyőjtők" már beelőztek, vagy meg fognak verni :-))

besirkyjh

Szia  

Tudnám még javasolni az erömüveket ( szerviz ) azok a hatalmas forgorészek szintén fehérfémen forognak .Pontosan nem tudom de 400 fok alatt kicsivel olvad .
Nem lessz az oda puha? Akár bicskával is faraghato .

000000000

Még egy kérdésem lenne. Van egy asztali mellszobrom, nem nagy csak 15 cm magas. Ezt kísérletképpen megpróbálnám reprodukálni, de azt vettem észre, hogy a belseje üreges. Kiszámoltam, lemértem, hogy a szobor 175 cm3 térfogatú, ezt tiszta fémből öntve tömören kb. 1,5 kg lenne. Üregesen redukálható 0,6 kg-ra. Hogyan kell egy szoborba üreget önteni? Arra gondoltam, hogy gipszből megmintázom az üreget, aztán belelógatom az öntőmintába középen és körbeöntöm. A gondom csak az, hogy hogyan vegyem ki a gipszet belőle? Vízzel ki tudom mosni? Vagy valami spéci vegyszer kell?

robroy007

jól az elgondolásod vagy kikalapálod belőle vagy kimosod vagy egyszerűen bármilyen savas cuccal kioldod ha az előbbi kettő nem sikerülne
ecet citromlé sósav például

Rabb Ferenc

A belelógatást felejtsd el. (Ez másutt sem nyerő megoldás) Minden fém sűrűsége sokkal nagyobb, mint a gipszé, ezért ha csak belelógatod, simán felúszik a tetejére. Keményen rögzíteni kell. És ezzel megoldódott a problémád is, mert a rögzítőt eltávolítva a gipsz is eltávolítható. Aztán befenekeled. A bronz szobrokat is utólag hegesztéssel javítják és zárják le.

000000000

Ón-ólom öntvényt hogyan lehet a festésen kívül bronzírozni? Lehet egyáltalán?

000000000

lehet,  mind kettöt!rezezni,bronzirozni!:)

000000000

Ez így van, előbb fejre kell állítani, hogy bele tudjad lógatni.Ez az öregkor szisztemája.[#eplus2]

KoLa

A fő probléma a gipsz és a hőállósága valamint a víztartalma!
Használj hőálló gipszet, és kemencében lassan száritsd ki majd emeld a hőmérsékletét minél közelebb az olvadt fémhez!
Ha nedves a gipsz balesetveszélyes!

000000000

Érdeklödni szeretnék hogy dirib-darab alubol, kitudna önteni valaki 20, 30mm vastagságú lapot?
Mennyibe kerülne pl 20kg-os lap?
Milyen minőségű lenne? (zárványos?)
Az alapanyagot én küldeném.

j99i206if

Ez így ebben a formában nem igaz. A v43-sor. villanymozdonyok közül még elég sok fut siklócsapággyal, de ezen kívül a marokcsapágyas motorfelfüggesztésű mozdonyok közül az összes marokágya sikló kivitelű (m44, m62, v46, v63)

3vv2btrhv

http://www.krikawa.com/FLiP!/index.htm" TARGET=_fnew>Gitár pengetö - Nagyon szép !!

robroy007

szép szép, de mekkora lehet rá itthon a kereslet?

KoLa

Nem igazán lehet nagy mert az a Divat hogy a mikrofon állványra kifeszítenek egy szigszalagot kifeléfordítva és abba van beleragasztva vagy tíz pengető