Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ez csak azért van, mert a te fogaskerekedből építik majd az autópályát, fizetik a minisztereket, meg az összes többit, fel se lehetne sorolni, és az árnak csak 1 %-a  a tényleges munka.... :)

5kfiyrw95

Tisztelt fórumozók! Megosztom veletek a korábban általam említett E1N esztergám főorsó rezgés problémájának okát ,hátha tanulságos lesz számotokra is.
Mint említettem nem csak leszúráskor hanem úgy általában mindig ha támasztócsúcs nélkül használtam a gépet erős rezonancia keletkezett nagyobb fogásvételkor.
A bronz főorsócsapágy kopására gyanakodtam,ami részben igaznak is bizonyult.Egy szaki segítségét kértem akivel közösen szétszedtűk a gépet.Majd elvitte magával hogy megmérje mind az orsó  és a perselyek kopását is.
Kiderült röntgen alá téve ,hogy korábban törött volt az orsó ,és meghegesztették ami ránézésre elég jól sikerült,csakhogy belülről nem tudtak varratot készíteni.De az is lehet hogy két darabból egymásba süllyesztve oldották meg.
Az orsó furata a gépkönyv szerint 20-as átmérőjű ,de egy ilyen vastagságú anyagot csak a 3/4 részéig tudok beletolni,egyébként csak 18-as megy rajt keresztül.Így hát maradt minden a régiben ,a perselyek tusírozása hántolása után is.Igaz a mondás hogy olcsó húsnak híg a leve.Igaz hogy ezt a hibát leszámítva ,szinte tökéletesen fel van újítva a gép. Ha esetleg lenne valakinek korrekt áron egy ilyen főorsója a hozzá tartozó csapágyakkal,érdekelne a dolog

besirkyjh

Szia  

Ilyet még nem halottam , eszterga föorso eltörik .Inkább az érdekelne a volt tulajtol hogy mitöl tört el ?

E1N föorsot a Vaterán láttam már de ezekszerint lehet cseberböl vederbe kerülsz vele .

Talán legyártatni lenne a jobb , vagy tényleg valami komoly helyröl venni ami nem lutri .

Sajnálom , a géped pedig sokkal jobbat érdemelt mint egy olyan embert aki töri a föorsot .
Máshol nem látszik rajta sérülés ?

PSoft

Az E1N-nél ékszíj viszi föl a hajtást a váltóról a főorsóra.

Ha jól emlékszem,a főorsó közepe táján van a szíjtárcsa,a perselyek(csapágyak)meg ugye a két végén.

El tudok képzelni olyan helyzetet,hogy túl van feszítve a szíj,és ehhez még hozzáadódik egy balul sikerült leszúrási művelet.

Lehet,hogy ez így nem fordulhat elő soha,de ha hüleséget írtam,majd a hozzáértők úgy is megcáfolják.:))

5kfiyrw95

Semmi sérülést nem lehet rajta látni küllemre.A szaki állítja hogy a röntgen megmutatta a törés vagy összeillesztés helyét.Én abból következtetem hogy ez igaz lehet hogy a közepén elakad benne a 20 átmérőjű anyag.Fel akarta "rakatni" hegesztetni az orsót mivel azon is van némi kopás, de így nem vállalta,csak a perselyeket hántolta meg egy kicsit . Az előző tulaj állítja hogy nála nem törött el semmi rajta.De miért is mondaná meg az igazat?

5kfiyrw95

Az ékszíj feszítése semmilyen hatással nincs a főorsóra ,mivel az teljesen külön csapágyazáson fut,nem gyakorol oldalirányú feszítést a tengelyre.Tehát emiatt nem törhetett az el.

Robika37

Nem akarok szkeptikus lenni, de röngenes anyagvizsgáló labor nem túl sok helyen van...ott meg barátságból nem vizsgálnak ,de sohasem lehet tudni.
Nem tudom milyen hosszú a főorsó, de meg kellene próbálni azért valamiféle tükörrel és egy erős fényű lámpával megkeresni azt a törés helyet belülről. Biztos ami biztos alapon...
Robika

Robika37

Enyémből biztos nem [#gonosz2]

xfg6v697j

a szembeszomszédomnál láttam egy hónapja egy E1N-t az udvaron ette a rozsda, azt mondta leadja a méhbe. szfváron van, esetleg megkérdezhetem tőle a főorsót, de annyira rozsdás vol, hogy nem mozgott rajta a szán.

5kfiyrw95

Hát elég messze lakom székesfehérvártól elmenni semmiképp nem tudok.De megköszönném ha megkérdeznéd nekem hogy hajlandó lenne e kibányászni nekem.Persze tudom hogy ez zsákba macska.Ha Méh-be akarja adni biztos hogy megvan az oka.Esetleg érdekelne még a kereszt szán része is ha méltányos áron odaadja

xfg6v697j

rendben rákérdezek, és jelentkezem magánban, feltéve,hogy még megvan neki.

5kfiyrw95

Ok köszönöm.Várom a válaszod

mxjj54gxi

Bocs, hogy belevau, de arra a szakira ne bízzátok a főorsókiépítést, akinél az udvaron rozsdásodik a masina.
El fogja barosszintani azt is. Ha itt-ott szorul, elő fog kerülni a kalapács, pajszer, és a többi cucc.

5kfiyrw95

Hát most nagyon elvetted a kedvemet rferi.Lehet hogy már végleg lemondott a gépről és eldöntötte hogy a MÉH-be megy ,csak azépt tartja az udvaron

mxjj54gxi

Nem azt mondom, hogy ne szedjétek el tőle, csak azt, hogy szedjétek ki ti!
Vagy ne is szedjétek ki, hanem akasszátok le a komplett főorsószekrényt. Most nincs előttem a masina, le lehet szedni a főorsószekrényét? Ha igen, az csak pár csavar szokott lenni, mégiscsak egyszerűbb, mint egy főorsót kiépíteni.
A másik fórumon volt valaki, akinek a telepen két "szaki" vette ki a főorsót, másfél millis kanyart tettek bele, de büszkén mutatták, hogy amíg  fizetett, kiszedték neki.