Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Megfejtve a váltókerék-táblázatot, bizony elég sok váltókerék hiányzik.
Megvan: 32, 113
Hiányzik: 24, 48, 54, 64, 71, 80, 95, 113, 120, 127
Ezeket bizony pótolni kell!

3m9kaxws5

Majd csak télen . addig nincs rávalóm, még egy két keritést össze kell heggesztenem maszekba. Menetet meg ugysem tudok még vágni úgy hogy nem hiányzik. Tervezetemben január tájékán szétszedem felújitom mármint csapágy, szimering olaj, festés, meg stb . Az ágy jó álapotu azt  nem bántom.

skwby94ub

Ha a mellékelt -másik géphez való- váltókerekeket fel lehet használni a pótlás legyártásához, akkor szerintem nem kerül sokba.

3m9kaxws5

Ezt úgy gondolod hogy átmarni a fogakat?

skwby94ub

Igen. Meg kell mérni, hogy melyiket lehet felhasználni: kiadja-e a meglévő fogaskerék lábkör átmérője a szükséges váltókerék fejkör átmérőjét.
Persze, a furatnak is egyezni kell, vagy kialakíthatónak kell lenni.
Ezután minimális esztergálás, majd fogmarás,
Így féláron meg tudod úszni a gyártást.

3m9kaxws5

Na ez jó hir a furat megegyezik a fogaskerék még szélessebb is kicsit mind az eredeti . lepucolom őket hétvégén aztán meglátjuk. ja és akkor most mekkora az előtolásom ?

skwby94ub

A legegyszerűbb, ha próbaesztergálást végzel, és megmérsz 10 "barázdát" tolómérővel, majd a mért értéket elosztod 10-el. Így viszonylag gyorsan megtudod az előtolás értékét.

3m9kaxws5

Oké ez egyszerünek hangzik holnap kiprobálom .

KoLa

Sajnos késik a forgató beüzemeleés, a galvanizálára többet kell várni mint gondoltam, viszont "Misi" barátom időben előrukkolt az új, megnövekedett igényeknek is megfelelő Smith Trigger-rel - mint látható 'hozzám van igazítva a bekötések ismerete!:)))
Timing,C home,és két MPG, és tartalék arra az esetre ha még valami eszembe jutna később :)
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/StepDir-f%f5ors%f3hajt%e1s/%daj%20SmithTrigger.jpg" border=0>

KoLa

Mellette a régi amivel eddig a menetet vágtam!

skwby94ub

Ha 0,1-0,25 mm közötti értéket kapsz, akkor azzal nyugodtan esztergálhatsz.
Egyébként nagyon jó a kezdő gyorsacél-készleted!
Állványos köszörűd van az élezéshez?

4um5b65d

Jóska, Te kiismered magad ezen a táblázaton, mert nekem ez Kínai. [#fejvakaras]
Vagy csak én vagyok ennyire hülye ?
Az első függőleges oszlopban levő szövegek egy részét el sem tudom olvasni... :(

skwby94ub

Hát igen, nem volt könnyű megfejteni.Ez is olyan mint a nő: életben jobb...

000000000

Na, nem mindegyik ........!

4um5b65d

Valami kezd derengeni.....
Mivel a Norton szekrénynek két "bemenete" van , így jó alaposan meg van keverve az egész.
A táblázati adatokat ezekből a kerekekből nem is lehet összerakni.
Ha feltételezem, hogy a főorsón a 32-es van , illetve a Norton szekrényen a 113-as, akkor kell még valami ugyanilyen modulú kerék ami átadja a hajtást egyikről a másikra, amit ugye az ollóra teszünk, az pedig nincs.
Ezzel a felállással lesz valami ismeretlen előtolás aztán ezt kell szeretni.
Persze kiszámolni ki lehet, de így nincs értelme, mert a pontos cserekerék áttétel nem az előtoláshoz kell, hanem a menetvágáshoz, ahhoz meg úgysem jók ezek a kerekek.