Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Csevegő

Indította gaben, 2025 március 17, 22:07

Előző téma - Következő téma

gaben

Idézetet írta: kgl Dátum 2026 augusztus 22, 16:46Gratulálok, jól néz ki, bár szerintem kicsit világos és így minden azonnal látszani fog rajta. Én szórtam volna az utolsó rétegre még frissiben egy sötétebb pigmentet ez nagyon el tudja takarni a szennyeződéseket, port.

Nekem tetszik, illetve nálam a műhely mindig rendben van.
Amúgy ide ősztől a kocsi áll be, egy kis kosz nem zavar senkit.
Viszont most már legalább rendesen fel tudom mosni, ami havas idő esetén gyakran szükséges is.

OlyFlyer

Idézetet írta: gaben Dátum 2026 augusztus 22, 19:05Nekem tetszik, illetve nálam a műhely mindig rendben van.
Amúgy ide ősztől a kocsi áll be, egy kis kosz nem zavar senkit.
Viszont most már legalább rendesen fel tudom mosni, ami havas idő esetén gyakran szükséges is.

Nekem is tetszik. Könnyebb is takarítani mint a nyers beton padlót. Nem tudom hogy a garázs hogy van építve, de én egy lefolyó csatornát raktam volna közepére, mert ha bemész kocsival sok víz fog csöpögni, pláne havas időbe. 

OlyFlyer

Lehet kérni egy új téma címet? Van "Hagyományos forgácsológépek" téma, de nincs "Hagyományos (nem CNC) maró és fúrógép" téma.

Tudom hogy ennek a fórumnak a neve "Hobbi CNC fórum" de mivel más témák, nem csak CNC témák is vannak, nem lehetne indítani egy újat, aminek a neve lehetne "Hagyományos (nem CNC) maró és fúrógépek"? Vagy ezt a témát rajtam kívül senkit nem érdekel?

kmil

Idézetet írta: OlyFlyer Dátum 2026 szeptember 08, 11:05Lehet kérni egy új téma címet? Van "Hagyományos forgácsológépek" téma, de nincs "Hagyományos (nem CNC) maró és fúrógép" téma.

Tudom hogy ennek a fórumnak a neve "Hobbi CNC fórum" de mivel más témák, nem csak CNC témák is vannak, nem lehetne indítani egy újat, aminek a neve lehetne "Hagyományos (nem CNC) maró és fúrógépek"? Vagy ezt a témát rajtam kívül senkit nem érdekel?
Mi a baj a "Hagyományos forgácsológép" témával? Szerintem egyértelműen utal a "nem CNC" mivoltára. A fúrógép simán belefér abba a kategóriába, a marógép meg kifejezetten.
Bombázd meg a témát a projekteddel!  :D

OlyFlyer

Idézetet írta: kmil Dátum 2026 szeptember 08, 11:23Mi a baj a "Hagyományos forgácsológép" témával? Szerintem egyértelműen utal a "nem CNC" mivoltára. A fúrógép simán belefér abba a kategóriába, a marógép meg kifejezetten.
Bombázd meg a témát a projekteddel!  :D
A forgácsoló és a marógép között sok a különbség szerintem. Az egyikbe forgatod a szerszámot, a másikba forgatod a megmunkált anyagot. A marógép és a fúrógép hasonló, de a marógép és a forgácsoló szerintem nem. A különbség szerintem több mint a különbség egy CNC marógép és egy 3D nyomtató között.

kmil

Idézetet írta: OlyFlyer Dátum 2026 szeptember 08, 11:31A forgácsoló és a marógép között sok a különbség szerintem. Az egyikbe forgatod a szerszámot, a másikba forgatod a megmunkált anyagot. A marógép és a fúrógép hasonló, de a marógép és a forgácsoló szerintem nem. A különbség szerintem több mint a különbség egy CNC marógép és egy 3D nyomtató között.

Te jó ég.... Úgy látom belenyúltam...
Olyannal nem állok le vitázni, aki a marógépre azt mondja, hogy nem forgácsológép, és a többibe bele sem megyek, hogy épp a szerszám, vagy a munkadarab forog, mozog, stb... Javaslom nézz utána a definíciónak a szakirodalomban.
De szurkolok az új témádhoz! Remélem sikerül elérned, hogy nyissanak neked egyet.  :rohog

D.Laci

Ha nem CNC és forgács keletkezik az ép bele illik a "Hagyományos forgácsológépek" kategóriába.

Idézetet írta: OlyFlyer Dátum 2026 szeptember 08, 11:05Lehet kérni egy új téma címet? Van "Hagyományos forgácsológépek" téma, de nincs "Hagyományos (nem CNC) maró és fúrógép" téma.

OlyFlyer

Idézetet írta: kmil Dátum 2026 szeptember 08, 12:39Te jó ég.... Úgy látom belenyúltam...
Olyannal nem állok le vitázni, aki a marógépre azt mondja, hogy nem forgácsológép, és a többibe bele sem megyek, hogy épp a szerszám, vagy a munkadarab forog, mozog, stb... Javaslom nézz utána a definíciónak a szakirodalomban.
De szurkolok az új témádhoz! Remélem sikerül elérned, hogy nyissanak neked egyet.  :rohog
Nem tudom mi a problémád, de mindegy. Nekem a forgácsológép = eszterga. Lehet hogy te nem így tanultad, az is lehet hogy nem így van írva a szakirodalomba, de azt nem olvastam mert más kiképzésem van. Annak ellenére én így értem és így látom. Nem értem ez téged miért sértett meg, vagy az a problémád hogy nem értek veled egyet?

OlyFlyer

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2026 szeptember 08, 15:08Ha nem CNC és forgács keletkezik az ép bele illik a "Hagyományos forgácsológépek" kategóriába.
Értem. Szerintem tisztább lenne ha külön lenne, de mindegy.

D.Laci

"A hagyományos forgácsoló gépek kézi vezérlésű, nem számítógéppel (CNC) irányított szerszámgépek, amelyek a mai napig fontos szerepet töltenek be az egyedi alkatrészgyártásban és a kis sorozatú karbantartási feladatoknál.

Főbb típusai
Esztergák: Forgástestek (hengeres felületek, menetek) külső és belső megmunkálására szolgálnak.
Marógépek: Síkok, hornyok és bonyolultabb kontúrok kimarására használatosak forgó marószerszám segítségével.
Fúrógépek: Furatok készítésére, süllyesztésére és menetfúrásra alkalmas gépek.
Köszörűk: (hengerfurat- és élköszörűk): Nagy pontosságú simító megmunkálást, felületkezelést biztosítanak.
Fűrészgépek: Alapanyagok darabolására, méretre vágására szolgáló gépek

Jellemzőik
Kézi kezelés: A mozgásokat és az előtolást a gépkezelő (esztergályos, marós) kézzel vagy mechanikus váltókarokkal irányítja.
Rugalmasság: Gyorsan átállíthatók egyedi munkákra, mert nem igényelnek külön programozást.
Szakértelemmel működnek: Használatuk nagyfokú kezelői rutint, figyelmet és rajzolvasási ismeretet igényel"

Idézetet írta: OlyFlyer Dátum 2026 szeptember 08, 15:14Értem. Szerintem tisztább lenne ha külön lenne, de mindegy.

kmil

Idézetet írta: OlyFlyer Dátum 2026 szeptember 08, 15:08Nem tudom mi a problémád, de mindegy. Nekem a forgácsológép = eszterga. Lehet hogy te nem így tanultad, az is lehet hogy nem így van írva a szakirodalomba, de azt nem olvastam mert más kiképzésem van. Annak ellenére én így értem és így látom. Nem értem ez téged miért sértett meg, vagy az a problémád hogy nem értek veled egyet?

Nem sértődtem meg és nem is bántottál meg. Csak hátralépek, amikor látom, hogy valaki milyen határozottsággal állít téves információt a téma ismerete nélkül. Egy előnye volt viszont. Feléledt a fórum az adok-veszek-en kívül.
Szerintem ne azzal foglalkozz, hogy van-e külön témája annak amit épp fel akarsz vetni. Nagyon sok segítő szándékú ember van itt. Dobd be a gondodat, kérdésedet, észrevételedet, projektedet, és hidd el, ha segítségre van szükséged, jó eséllyel megkapod. Ha meg csak valami érdekességet osztanál meg, kíváncsian várjuk. Vagy legalább is én biztosan.  ;D

Miki2

Idézetet írta: OlyFlyer Dátum 2026 szeptember 08, 11:31A forgácsoló és a marógép között sok a különbség szerintem. Az egyikbe forgatod a szerszámot, a másikba forgatod a megmunkált anyagot. A marógép és a fúrógép hasonló, de a marógép és a forgácsoló szerintem nem. A különbség szerintem több mint a különbség egy CNC marógép és egy 3D nyomtató között.

A gyalu gépnél pedig áll a szerszám és a munkadarab is.
Jó az a hagyományos forgácsoló gépek topik.....szerintem.