Épül a gépem ::: pixel66

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

gaben

d30xhrezp

Sziasztok!
Kértem egy topikot ,hogy bemutathassam az épülő gépeimet.
Bár időm lenne rá,mindennel lassan haladok mint a Luca székkel. [#nemtudom]
Ha valakit érdekel,szívesen veszem a hozzászólásokat.
Elsőre egy megkezdett CNC marógép. X tengely már mozog,Y,Z alkatrész hiány miatt várat magára. Remélem elég masszív lesz vas megmunkálásra is szeretném használni.
Köszönöm a lehetőséget!

vyvk7xm7

Jók az arányai és kellően félkész még, hogy bármi lehessen belőle.
Minden eleme csavarkötéssel rögzül?

d30xhrezp

Az alap egy hegesztett és síkba mart váz. Atöbbi része csavakötésü. Az Y tengelyt még nem tudom,hogy egy motorral ,vagy kettővel mozgassam. A hasznos munkaterület 750*800*180mm.

vyvk7xm7

Vasat akarsz megmunkálni és merevség szempontjából a vas gépváz jobb választás az alumíniumnál.

A vas mozgó részeid tömegtehetetlensége is nagyobb lesz, mint alumínium esetén, amiért motor forgatónyomatékkal, vagyis befektetett teljesítménnyel/munkával fizetsz.
A vas mozgórészeid egyes csavarkötései sajnos bevihetik a rendszerbe azt a rugalmasságot, amit a vas anyagválasztással szeretnél elkerülni.
Igy nehezebb is lesz mozgatnod mintha aluból volna, de rugalmas is lesz mintha aluból volna.
Szerintem a kritikus helyeken hegeszteni kéne.

Jó volna tudni, hogy a vas megmunkálásodhoz milyen forgácsolási technológiát és paramétereket fogsz használni.
Milyen szerszám, fordulatszám, forgatónyomaték.
Mert ahhoz tartozó erőknek kéne ellenálljon a vázad, egy elfogadható torzulás mellett.
(Az ,,elfogadható" az elég kicsi érték, mert a kemény szerszámok hamar törnek.)

d30xhrezp

Természetesen csak a próba fogja megmutatni,hogy alkalmas lesz-e vas megmunkálásra. Ha nem,akkor nem erőltetem.
Hegeszteni nem akarom,mert akkor a deformációval lesznek gondjaim. Lehet a kép nem adja vissza, de elég merevnek látom a gépet. És talán kis fogásokkal használható lesz.
Én nem számolgatok egyébként előre semmit.

d30xhrezp

Nem rendeltetés szerű géphasználat.[#vigyor0]
Maró program esztergán ,vésés.
48 fogas tárcsa. Természetesen három negyedénél kék halállal
tönkre ment a pc. De másikkal sikerült rá állni és befejezni.

[yt]VXVTJ6y-g3Y[/yt]

t5jvxzhgc

Te, tudhatsz valamit! [#kacsint]
Állítólag régen a processzorok is így készültek.
A gyártás utáni tesztek döntötték el hogy hogy is fogják hívni...mit is írjon rá a nyomdázógép. :)

2am4nwzib

Maró program a A- tengelyen ami egy eszterga esetünkben , mach3/Wizard-Gearben programozva.

d30xhrezp

Igen,ezzel csináltam. De ez mégis egy 4 tengelyes maró wizard és nem a turn wizardba van benne. Így az esztergát is átnevezhetjük marógépnek. De itt meg kellet oldani a feladatot és így tudtam megoldani .

wvs6cpz09

A csavarkötések "bizonytalanságán" sokat javíthat ha pontos beállítás után a méretre dörzsölt furatokban illesztőcsavarokat használsz. Esetleg "mezei" csavarokat és kellő számú és méretű illesztőszegeket.

Nincs a hegesztésből adódó deformáció, bontható és ha kell korrigálható egy másik helyre fúrt brezonnal...

d30xhrezp

Én is ebben az irányban gondolkozom,hogy megfelelő csavarkötéssel nem lesz sokkal rosszabb a merevség.
Bár illesztőszeget nem terveztem bele, de jó ötlet.

d30xhrezp

Sziasztok!
Elkészült az E1N-es CNC esztergám.
Első próba egy kis átmérőzés és fél gömb esztergálás a végén.
A menetvágást is kipróbáltam és jó. Csak nem készítettem videót róla.Kicsit hangos a váltó.:(
[yt]6jWbawU5C4Y[/yt]

vyvk7xm7

Érdekesen van felszerelve a keresztszán léptetőmotorja. A fenekén rögzítetted melegragasztóval?
Meghagytad kéz lehetőségként a tekerőt, de a nóniuszt nem. Anélkül meddig tekergetnéd?

d30xhrezp

Szia!
Igen,a motort így tudtam a legjobban felfogatni. Csavarral, a meleg ragasztó nem bírta! :)
A hajtókar pedig azért maradt,ha érintőt veszek ne keljen joggolni. Átléptetem a motort erővel! De majd kap egy kapcsolót,hogy a motor ne kapjon áramot ha kézzel akarok érintőt venni. Ha pedig kap egy arduino útmérőt akkor nem kell rá nóniusz.