Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

xyyid0xxm

Kb a tartó erő 2/3 ával számolhats......de ez csökken a fordulat növekedésével. Keresél rá valamelyik motor adatlapjára

s2ptiv3t

Megkérlek nem tudnál egy olyan adatlapot mutatni, amin ez fel van vázolva.

2dbfy8y

küldök én is valamit mailben, ebben sok mindent látsz.

s2ptiv3t

Akkor a Klaviós görbét nézve, ők a forgató nyomatékot adják meg, vagyis az az ő motorjuk 0-1000-res fordulatig tudja a megadott nyomatékot, jelen esetbe 1Nm-t, és ahogy nő a fordulat, úgy csökken a nyomaték

s2ptiv3t

Na, rossz számadatot mondtam, de végül is értm.

s2ptiv3t

Akkor végül is ha egy motort folyamatosan teljes fordulaton akarok használni, akkor érdemes a legnagyobb fordulathoz tartozó nyomatékkal számolni?

vyvk7xm7

Akkor érdemes nem léptető, hanem valamelyik folyamatos forgásra tervezett motortípust használni, aminek nagyjából állandó a nyomatéka egészen a határ fordulatszámig.
A léptetőmotor legnagyobb fordulatszámhoz tartozó nyomatéka majdnem nulla.

xw705sph

Hello! Nemreg nezegettem en is a motorokat, konkretan nem emlekszem melyik tipus, de 1.3Nm-es tartonyomatekunak volt hirdetve. Annak az adatlapja ugy nezett ki, hogy 300-800 rpm kozott 0.7Nm-t, 1k rpm-nel pedig 0.5Nm-t tudott. Valameilyen szinten ez tipus es adatlap fuggo.

vyvk7xm7

Az egyszerű válasz, hogy nem.
A bonyolultabb meg az, hogy a gyártó által megadott tartónyomatékot és fordulatszám/nyomaték görbét nem is lehet alapul venni.
Mint hogy elektronikusan vezérelt eszközről van szó, a mozgás tulajdonságai az elektronikán is múlnak. Az hozza ki belőle az állatot egy rövid időre, vagy hagyja pihenni, esetleg fűti amikor semmi szükség rá.
Vagyis, hogy menyi nyomatékot használhatsz, mekkora fordulatszámon és mekkora ideig, az nagyon nagy részben az elektronikán, annak fejlettségén múlik.

exvm7f6a

Azért a vas keresztmetszete is korlátozza a nyomatékot. Vezetékbe bele lehet pumpálni tetszőleges áramot rövid ideig, de a nyomaték a vas telítődése után már nem fog növekedni.

exvm7f6a

A léptetőmotorok a lassú, pontos ráállású, nyomatékos mozgásban jók.
Én a tartó nyomaték feléhez tartozó fordulatszámmal szoktam kalkulálni. Felette már sok haszna nincs a gyakorlatban. Persze ez elég alacsony fordulatra adódik.
Persze üresen pörgetve dupláját is ki lehet hajtani.

Ebből következik, hogy elég kicsi az effektív teljesítménye egy léptető motornak.

Ami jó az a szervó motor. A leg egyszerűbb DC szervó is lényegesen nagyobb fordulatszámig használható. Ezeknek az induló nyomatéka jóval alacsonyabb, de azt magasabb fordulatig tartják. Vagyis nagyobb a teljesítménye. Plusz, a visszacsatolás miatt a szinkronból sem fog kiesni, ezért tényleg használható a teljesítmény határának közelében is.
Rövid időre egyébként a szervók is képesek a névleges nyomatékuk többszörösére, szóval megfelelő tervezéssel a szervó jobb, kellemesebb, barátságosabb. Viszont a léptető motor egyszerű, olcsó, ezért népszerű.

4ybj8h3c8

Mielőtt nagyon belemélyedsz a motorválasztás problémáiba, írd fel egy lapra, mit akarsz csinálni a gépeddel.
A választás utána a legkönnyebb.
Ha napi 8 órában sorozatgyártásra használod, akkor hajrá, barátod a szervomotor összes nyűgjével és szabad szemmel jól látható bekerülési költségével együtt. Ha kéthetente egyszer használod hobby-fusi cuccokra, akkor léptető.
Ha jót akarsz, állítsd össze papíron mindkét variációt kompletten, árakkal és hasonlítsd össze a végösszeget. Aztán döntsd el, hogy megéri a kéthetenként egy darab előlap vagy akármi kimarása 3 perc alatt 25 perc helyett, vagy nem.

s2ptiv3t

Mindenképpen sokat fog menni a szerkezet, mivel lézer lesz, és egy gravírozás tudjátok akár 5órát vagy többet is igényel. Ha azt mondjátok hogy akkor szervó legyen, akkor megpróbálok arra ráállni.