Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

pistikeid

Sziasztok
Segitséget ill. ötletet szeretnék kérni tőletek.
A következő feladatra,adott egy szerszámgép aminek az X elmozdulása 1100mm az Y elmozdulása 15mm.
Az X kocsit szeretném elküldeni adott feedrate-el 0-1100mm-ig
miközben az Y kocsit szeretném mozgatni 0-15mm között oda vissza de eltérő feedrate-el mint az X tengely miközben az X tengely tartaná a neki beállított előtolást.Tehát a lényeg az hogy mind két tengelyt külön előtolási sebeséggel szeretném egyszerre mozgatni.
Üdv

vadember

Ez gyakorlatilag egy cikk-cakk mozgás. Ha CNC-vezérlést akarsz azt egy vezérlővel nemigen lehet megoldani mert ott a szerszám mozgásának a sebességét lehet programozni. A tengelyek mozgatási sebességét pedig a vezérlő számítja ki.
Ha jól értelmezem neked a cikkcakkok sűrűségének a változtatása az elsődleges akár menet közben is anélkül, hogy az X tengely sebessége változna. Ezt pedig csak új szerszámpálya generálással lehetmegoldani.
Egyszerűbb lenne egy-egy steppermotort a tengelyekre rakni és motoronként egy filléres stepgenerátorral szabályoznhatod a sebességet.

vadember

Az irányváltást pedig impulzusszámlálóval lehet megoldani.

3kvyw653f

Sziasztok! segítséget szeretnék kérni!sajnos,én nem tudok rajzolni,de szükségem lenne pár darab dxf ben megrajzolt fogaskerékre.bicikli lánchoz kellene. aki tud,és hajlandó segíteni,az írjon ! nem kérem ingyen.

2rjw3gfi5

Szia!
Szerintem ezzel meg tudod rajzolni...

fogaskerék tervező

000000000

Azért nem olyan egyszerű ez. Mi a helyzet ugyanis az irányváltási gyorsulásokkal egy léptecsnél? Van az a fordulszám, ahol ez lépésvesztés, leállás nélkül már nem fog menni. Így aztán az ilyen durva (kétszeres) egységugrásokkal óvatosan kell bánni, szigorú hajtástechnikai méretezési feltételei vannak annak nyílthurkú vezérlésnél.

pistikeid

Sziasztok
A pont sajnos Robsy-nak jár.
Azért érdekelne a filléres megoldásról néhány konkrétum.
Ha tudsz valamit ne fogd vissza magad.
Üdv

vadember

És esetleg ha ezen fordulaszámok alatt marad, akkor is van lépésvesztés? Te tudod mekkora gyorsulásokra van szüksége?

jh45ebsf2

Sziasztok!

AZ lenne a kérdésem hogy milyen programmal lenne érdemes arcképet szerkeszteni maráshoz? artcammal probáltam de az nemtetszett az aspirével már jobb let a dolog de még mindig messze vagyok az elvárt látványtól.

kbsnemh57

Sziasztok! Kis kék lézerrel szeretnék a fórumtársak álltal feltöltött .dxf makettekből megcsinálni valamit. Kérdés milyen progival lehet ezeket kivágni. Próbáltam átkonvertálni g code-nak de nem megy. Grbl progin kívül mit tudok használni.Még annyi hogy az anyagvastagság milyen ezeken a makettekben. Full kezdő vagyok. Köszönöm!

RJancsi

Szia! Sok ingyenes program létezik, én az Inkscape-et  használom, a szintén ingyen rátelepíthető J Tech plugin -nal ami a lézeres g kódot állítja elő. Elsőre talán bonyolultnak tűnik a használata de csak ezért mert nagyon sokat "tud". Eddig mindent meg tudtam oldani vele.
A cnchuszár könyvtárában levő rétegelt lemez modellek nagy része 3 mm-es anyagvastagságra készült. Ha nem egyértelmű az anyagvastagság, miután megnyitod egy programmal az állományt, mérd meg egy illesztő fül vagy kivágás szélességét és egyből kiderül mire tervezték.

kbsnemh57

Remek és milyen progival vágod?

RJancsi

Planet CNCUSB MK1 vezérlőm van, a hozzá adott/tartozó programmal. Az előző válaszom a DXF-ből G kód generálására vonatkozott.

kaqkk007

RJancsi

Inkább breeze-nek címezd, nekem nincs gondom a konvertálással. [#wave]