Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

D.Laci

[#82@keri]

Vannak már elég jó photogrammetry szoftverek telefonra is, ezek viszonylag gyorsak, de a pont sűrűség nem túl nagy, többnyire fizetős.
Pc változatok megint csak a fizetösek a jobbak, de van már egész jó ingyenes is.
pl.: https://www.capturingreality.com/
Hátrányuk, hogy méretre kel igazitani a modelt, meg elégé hardver igényes.

SLS technologia:
A régi David Laser SLS-t megvette a HP, de most ingyenessé tete: https://support.hp.com/us-en/drivers/hp-3d-structured-light-scanner/14169438

A Polyga Flexscan3D  is ingyenes lett: https://support.hp.com/us-en/drivers/hp-3d-structured-light-scanner/14169438

Ha kevés a támogattot hardver akkor van egy csoport némi adományért csinálnak neked hozzá bármilyen drivert :)  https://web.telegram.org/k/#@DIY_3D_Scanner

Kézzi szkenner ami elérhető áron van az a Creality Ferret Pro https://store.creality.com/eu/collections/scanners?spm=..product_7b72d3bc-850a-4742-ac23-e7a5246a4d88.breadcrumbs_1.1

Van magyar forgalmazó is.

Még a Revopoint szkennerek amik esetleg szóba jöhetnek neked.

keri

Üdv az új helyen. Meglepődve tapasztaltam, hogy ebben a téma körben én voltam az utolsó :D

Megvettem végül egy Creality Raptor 3D scannert. Gondoltam nem aprózom el. Ez kb. mindent tud amit el tudok képzelni, legalább is a leírásokban, és kb. ezért a pénzért ez tűnik a legjobb vételnek a piacon.
Hááát vegyesek az érzéseim.

Scennelési pontosság és tudás terén sokkal többet tud mint amire számítottam, vártam. Emiatt megérte az árát.
Nagyon jó, és igényes mechanikai minőségű.
A szoftver viszont fájdalmasan befejezetlen félkész, és macerás működésre bírni. Emiatt lehet hogy vártam volna még a vétellel amíg kiforrja magát. Sok még a fejlődési potenciál benne :D

Viszont ha összeáll akkor lehet vele jó dolgokat csinálni.
Pozitívum hogy elképesztően pontos. Oké nem annyira mint reklámozzák, közelében sincs a 10mikronos pontosságnak (nem is vártam), de a 100, esetleg 50mikron azért közel megvan. pl. egy 100forintoson nem sikerült kihozni a relief rajzolatot sehogy sem, ez már a képességek alatt volt egy paraszt hajszállal, de az eredeti céljaimra jobb mint számítottam, lehet vele méréseket végezni, valamint a formákat is kellő méret pontossággal szkenneli, nem torzít az eredmény, ami a mérési elvet ismerve egy csoda.

Ez egy barátom kocsiján egy reflektor mosó fedél. Még nem próbáltuk ki, hogy mutat a helyén, és kicsit lesimítottam a felületeket Meshmixerben hogy erősebb és szebb legyen, de gyakorlatilag közvetlen szkennelést nyomtattam ki és pontosnak tűnik. Bambulab P1S nyomtatóval 0.08mm rétegvastagsággal nyomtattam ABS-ből.

keri

Na megdöglött a laptopom, vettem egy újat, ami sokkal alkalmasabb a 3D scannelésre.
Ahhoz képest hogy azt írják nem lehet a Creality Raptorral érmét szkennelni, ezt sikerült összehoznom.
Határozottan jót tesz a használhatóságnak ha mögé teszem a teljesítményt.

Szedlay Pál

Ha vékonyan lefújod AESUB spray-jal, szerintem még ennél is jobb lehet.
Sokat segít a fémek scannelésekor,

keri

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 július 25, 01:05Ha vékonyan lefújod AESUB spray-jal, szerintem még ennél is jobb lehet.
Sokat segít a fémek scannelésekor,

Igen vettem is....a legolcsóbbat. Néztem hogy dejó, ezek szublimálnak, kivétel az amit vettem   :D
Ez ilyen nagyon finom krétapor szerű bevonatot hagy maga után. Tárgyról könnyű lemosni, csak ahol ráfújom ott törölgethetem ezt a finom port utána. Szóval ha nem muszáj nem használom, ez pedig egy teszt volt. Majd ha kell valamire lehet mellékesen lefújom az érmét is hogy lássam mit hoz ki.

Különben tényleg jól kezeli a fémes felületet, csak a nagyon tükröződő és átlátszó amivel nem tud mit kezdeni, de akkor be sem olvassa, ha nincs elég lézer visszaverődés. De értem mit mondasz, a kopott felületen a becsillanások is el tudják csalni a felületkövetést, jobb a homogén egyszínű, diffúz.

Egy plexi fedelet már szkenneltem ezzel a festékkel. Tényleg sokkal jobban kezelte.

Szedlay Pál

Idézetet írta: keri Dátum 2025 július 25, 19:05Igen vettem is....a legolcsóbbat. Néztem hogy dejó, ezek szublimálnak, kivétel az amit vettem  :D
Ez ilyen nagyon finom krétapor szerű bevonatot hagy maga után. Tárgyról könnyű lemosni, csak ahol ráfújom ott törölgethetem ezt a finom port utána. Szóval ha nem muszáj nem használom, ez pedig egy teszt volt. Majd ha kell valamire lehet mellékesen lefújom az érmét is hogy lássam mit hoz ki.

Különben tényleg jól kezeli a fémes felületet, csak a nagyon tükröződő és átlátszó amivel nem tud mit kezdeni, de akkor be sem olvassa, ha nincs elég lézer visszaverődés. De értem mit mondasz, a kopott felületen a becsillanások is el tudják csalni a felületkövetést, jobb a homogén egyszínű, diffúz.

Egy plexi fedelet már szkenneltem ezzel a festékkel. Tényleg sokkal jobban kezelte.
Igen kámfor van oldva bennük , és az szublimál érzed is a szagán.
Amit én vettem az nem dezodor azt pisztollyal kell fújni.
Érdekessége volt hogy az etalon csapágygolyót kisebbnek mérte ezzel, ha Tio2 vel fújtam akkor meg nagyobb lett.
G5-ös tűrésű csapágygolyót szoktam venni erre a célra, tesztelni.