Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

w9rn9a2ej

2vkx6unz

Törekedj a 299-ben mutatott kontraszt minőségű kalibráló ábrára.
É közelebb vinném a kamerát az ábrához, legalább annyira, hogy a pólólag felragasztott lapon ne legyenek a képben.
Nálam ez így néz ki webkamerán keresztül:  
http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/kalibralo.JPG" border=0>
A kamera egy 5 Euros 1,3Mp kamera egy 8mm-es infrára is alkalmas objektívvel.
A képftissítés miről Józsi ír nem lényeges mert az a DAVID képfeldolgozó képességét mutatja. Szkenneléskor lesetk 15-19 fps-re 640x480 felbontás esetén és 5-7 fps-re 1280x960 estén.
Íme egy teszteredmény képe:  
http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/Teszt_1.JPG" border=0>
Ez egy 48mm magas figura 640x480 felbontással szkennelve, a file mérete 16MB a háromszögek száma >436000.  
Ha valkit érdekel akkor feltöltöm a CNC-tárba.
Csináltam egy mások tesztet is egy egyszerúbb felülettel, de nagyobb felbontásban ott a háromszögek száma ~250000, egy szkennelésnél.

dg8n4i8x

Ez az amit még nem tudtam eldönteni 100%-ig! Azt mondják tök mindegy, mindkettőhöz lenne itthon cuccom, lehet kipróbálom mindkettőt majd... A vonal tulajdonképpen nem folyamatos de ez csak nagy távolságnál látszik és főleg a vonal végein... Ha jó a fókusztávolság akkor olyan 0.1mm (de a vonal vastagsága a megvilágított felülettől függ leginkább!)... Nekem a legnagyobb gondot a tárgyak felülete okozza! Tibornak szerencséje van mert ha minden igaz gipsz mintákat scannel, ez ugye matt fehér és nem hatol bele a laser. Egy darab danamidot már nem nagyon tudsz bescannelni, mert kicsit magába engedi a fényt és így a vonalból egy fénysáv lesz... Ha tükröződős a felület az is hasonló jelenséget mutat... Szóval ezért nem eröltetem egyenlőre az egészet... Valami statikus por lenne jó amit felvinne az ember a scannelés erejéig azután egyszerűen lefújná a tárgyról...

dg8n4i8x

Hol vettél 5 ojróért 1,3-as kamerát??? A nagyfelbontású mennyivel jobb?

2vkx6unz

Én fehér vízfestéket használok. A tempera feltehetően jobb, de az nem volt a lányaimnak...
Még én is kísérletezek. Tibortól kapott mintán enyvvel felvitt fehér por volt, szintén elég jó volt.

dg8n4i8x

Hány poroltót kiürítettem kompresszortartálynak... A sok fehér por meg ment a levesbe, pedig az aztán rárakodik mindenre...

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/m-20.jpg" border=0>
Hát még a felbontás összefügéseit nem értem , de ezzel mártudok dolgozni és van kb ezer ijen mintám amit szeretnék bevinni .

2vkx6unz

E-bay Hong-Kong. A szállítás több volt mint a kamera.
Ez pl olyan mint az enyém: http://cgi.ebay.de/USB-Webcam-1300k-Pixel-PC-Kamera-2-Glass-Objektiv-Mic_W0QQitemZ220187275426QQihZ012QQcategoryZ139549QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
A nagyfelbontás elvileg azért lenne jobb mert 30 mm osztású kalibráló ábránál 640x480 felbontásnál kb. 0,3 mm átmérőjű tárgyfelület alkot egy pixelt míg 1280x960 esetén ez 0,15-re módosul. Szerettem volna finomabb részleteket ezért vettem ilyen kamerát. Sajnos a "tökéletes" kamerára nincs pénzem.
Nagy felbontás esetén viszont a szkennelési idő jelentősen megnő becslésem szerint 10-20x és sokkal érzékenyebb a zajra. Kézből nem is lehet megelelő eredményt elérni. Ami még rontja a helyzetet, hogy ilyen felbontás mellett már számit, hogy milyen minőségű a lézer vonal.

3vv2btrhv

az enyves jehér por azért jo mert azt le lehet mosni langyos vizzel de kiprobálok egy másik dolgot is . csak az a kérdés hogy a minta károsodhat e a festéskor , mert ha nem számit hogy fehér marad akkor máe az ábra .

dg8n4i8x

Gondolom nagyobb felbontásnál jobb felületet kell kapni... Gondolj pl. a mechanikus digitalizálásra, milyen sűrűn veszed fel a pontokat egymás mellett... Próbálj egyet a legnagyobb felbontással! Rögtön kiderül a külömbség...

3vv2btrhv

Igen a lézer Vastagsága !! hogyan tudod megmérni ??

3vv2btrhv

Mivel világitod meg hogy nincs árnyék ??,

000000000

Sanyi, te milyen lasert hasznalsz a megvilagitasra?

3vv2btrhv

Csak szerdán tudok nyomtatni uj kalibrálo ábrát és akkor felkasirozom fehér paszpartura a melo hejemen , az összes variáciot .

2vkx6unz

Ha a kalibráló ábrára gondolsz akkor azt egy 20W-os halogén asztali lámpával kb. 1,5m távolságról és felülről kb. 45 fokban.