Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Ez csak megtévesztés !! Valodi cél : Pénzverés !!

9b6n3fn2n

Szép munka, kíváncsi lennék majd a a szerszám által gyártott termékre is! Mindig is érdekelt a kovács mesterség. Egyébként az előzőekhez még annyit egy pár gondolat:
A régi mesterek és kézművesek is a saját koruk legmodernebb technikáit alkalmazták. Nem voltak ők sem bolondok. Már 100 évvel ezelőtt is használtak gépeket a famegmunkáláshoz. Nagyapám kerékgyártó volt és a 30-as években már szalagfűrészt és egyéb gépeket használtak.  
A fa díszítésére is használt a bútoripar présszerszámokat, sőt biztosan hallottatok már a gépi faragásról is.  
Nemrégiben pont egy restaurátor barátommal tárgyaltuk, hogy a kézi faragások  néha sokkal kevésbé mutatósak és pontosak.  De hát végül is nem az esztétikai élmény a díszítések igazi funkciója?
Én biztos vagyok benne ha eleink rendelkezésére álltak volna ezek az eszközök és tudás akkor biztosan nem kalapáccsal és vésővel faragtak volna.  
A kézi faragásnak is megvan a maga szépsége és a kalapomat megemelem némelyik fafaragó előtt, de mint ahogy tisztelem az ő tudásukat és tapasztalatukat, legalább annyira értékelem a gépekkel végzett munkát is, s talán a kettőt teljesen különválasztani egymástól 2010-ben már nem is érdemes.

7vpav5d32

Nagyon csini! Biztos, hogy tudjátok használni. Ezek a díszek nem szoktak 0,75mm-nél vastagabb anyagból lenni manapság azt meg simán lehet sajtolgatni(tapasztalat).
 Igen egy kicsit ez hamis kovácsolás és nem a bélyeg miatt, hanem, hogy nem magának csinálja a szaki. A kovácsok mindent maguknak készítettek még  a menetmetszőket is. Nagyon ritka mikor két kovács műhelyből kikerült csavar egyezik. A mai "kovácsolt" cuccok nagy része sima lakatos munka. Vett alkatrészek összehegesztése és nem több. A kerítés gyártók nagy részének még kovácstüze sincs nem, hogy kovácsolni tudna. Persze ez a rohanó világunk hozománya. Képzeljétek el, hogy egy igazi békebeli kovács mit tudott volna alkotni azzal a tudással a mai teknikával. Szerintem a fél életét odaadta volna bármelyik egy "flex"-ért vagy egy CO-ért, de azzal rögtön a butulás útjára is lépett volna mint mi.    

Motoros

Igaz. A tömeggyártás elhülyít. A csepeli műdíszkovács üzletbe a teljes kínai választékot fillérekér megkapod, csak össze kell heggeszteni. Még valami szoftver is van hogy az ügyfélnek bemutasd a "látványtervet" Aztán elmondhatod hogy: én csináltam. Én is martam már hamiskovács szikrabélyeget ahol imitálni kellett mintha kézi lenne. Az ügyfél talán még el is hiszi hogy neki készült egyedileg.

7vpav5d32

Sokan kérdezték a háttérben, hogy mit értek trükkös viaszon. Hagy válaszoljak itt. Gyakorlatilag amivel magamat össze tudom kenni azzal a fát is! [#vigyor2] Nagyon sok minden használható a fa szinezésére a környezetünkben. A csokitól a vörösborig mindent lehet és szoktam is használni erre (persze csak benti dísztárgyakra) Lehet a fát savazni, lúgozni festeni, összekenni, pirítani, stb attól függően, hogy mit akarunk elérni. Minden eljárásnak van valami sajátos gyönyöre. El lehet szinte teljesen fehéríteni az eredeti mintát vagy átfordítani vagy tömíteni a pólusokat. Nem kell tőle félni! kisérletezgessetek és pár próba után lesz mindenkinek saját teknikája ami egyben védjegy is lehet.  
 Ezekkel a képekkel semmi különös nem történt csak a még meg nem száradt méhviaszt keféltem egy picit koromba mártott fényező kefével addig amig nem tetszett. A mélyedések egy kicsit több pigmentet szednek le a keféről és ettől konturosabbnak tünik.  (többen kívánták , hogy keféljek lovat [#wave]) Azért szeretem őket!  

7vpav5d32

Az "Arteferro" elárasztotta a világot. Nagyon szép dolgaik vannak tényleg és nem kell hozzá csak egy kis akarat és egy hegesztő.

000000000

A 0.75mm-es lemez alá mit tettél, amikor sajtoltad a mintát?

7vpav5d32

Kell készítened negatívot hozzá. Ha nem ütititek csak hidegen sajtoljátok sokáig fogja bírni persze közben úszik minden az olajban.

KoLa

Csiki!Előljárójában, először is [#worship]
Mindenben igaz, amit írtál de az iparban más a tendencia mint ahogyan nekem is nehéz volt váltani a redszerváltáskor, kapitalizmusra!
Nem az számít már hogy, hogyan! hanem az eredmény!és hogy mennyiből jön ki!Sajnos ez a tendencia!ez viszont előtérbe hozott egy újabb generációt akik nem 'vésőt meg kalapácsot'hanem számítógépet és technológiát alkalmaznak!
Lehet hogy egy kovácsmester 1 fél óra alatt kikalapál egy gyönyörű díszes formát ami vagy levél vagy rózsa vagy dárdahegy , de neki minden darabhoz ennyi időre lesz szüksége - nem piacképes (sajnos)
Jön egy másik mester, aki még kalapácsot nem igazán használt életében , és megalkotja 3D-ben a számítógépén a legújabb díszítő elemet, amit a más mesterek által készített programmal végez el!
A technológia fejlődése fontos dolog, és mindíg a régi szakemberek BEZZEG-eznek mikor látják hogy a 'pállottseggű" számítógép 'buzik' csak ott nyomogatják a gombokat és kész, azt hiszik hogy ezt a számítógép tudja ! pedig NEM !
Na én is a két tűz között vagyok ! és próbálok  felzárkózni az internet segítségével a mások tudásszintje alá!
Tegnap szembesültem vele hogy Tibor45-nek 20 évvel ezelőtti cnc gépei vannak [#wow1]
Én a Magi Istvánnak és fórumozóknak köszönhetem hogy megismerhettem a cnc világát, úgy lassacskán 5 év alatt!és így az esztergagép mellől bevallom, elég kemény dió!
Mindíg szidom eztb a Bill Gates-t mert a sokat adott, és sokat vett el az én életemből! de a fiaimnak sajnos már csak adott!

keri

Azért az előgyártmányokat szerintem felesleges régi technológiával előállítani. Meg a fújtatós szénfűtés is hülyeség lenne amikor egy gázégővel is fel lehet melegíteni sokkal jobban azt a vasat. Aztán meg a régi kovácsok is használtak gépi kalapácsot, csak nem villanymotor, hanem vízkerék forgatta.

Személy szerint engem nem izgat hogy készült. Ha jó és jól néz ki akkor betölti a funkcióját dísztárgyként is a sajtolt termék is.

Amúgy meg nagyapám antik műbútor asztalos volt.
Nehogy azt hidd hogy kézzel faragta a deszkát.
MEgvette a deszkát, kézi szerszámokkal kicsit meghullámosította, és 1 hét múlva a körúton eladta az öreg Kohn mint eredeti 100éves bútor a burzsujoknak...persze nem nagyapám kaszált ezen sem.

7vpav5d32

Persze ez ok is, de az nagyon rossz irány, hogy akik ontják ki a "kovácsolt" kerítéseket és egyebeket nem tudnak pótolni, kijavítani egy régi míves munkát.  Talán éppen Kisújszáláson van a megyében még olyan kovács aki tud ráfot húzni pedig az sem ördöngőség. Azok a bútorasztalosok akik lamellóval meg csavarral építenek "gyönyörű" bútorokat nem tudnak hozzányúlni a természetes fához.  

KoLa

Ismerem az öreget! tök süket!a ráfot 'mán csak húzni tudja!és nincs is utódja a szakmában.
Az egyedüli munkája a lópatkolás! de a nyers patkót is készen veszi és a patkószeget is!mert olcsóbb a gyári előgyártmány!Neki már csak finomítani kell rajta kicsit és kész!
Na ebben az 'és kész'-ben van a tudása legjava!

000000000

"Meg a fújtatós szénfűtés is hülyeség lenne amikor egy gázégővel is fel lehet melegíteni sokkal jobban azt a vasat."

Melegíteni "aztat a naponnis" lehet ám!
Mi is történik a vasban lévő szénnel akkor?

keri

Semmi. A gázztal való melegyítés is inert folyamat.