Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm!

Ááá, nem viselte meg annyira mint számítottam rá. De, jobban mint a Pl. fa.

Hol van az az írásod?
Nekem kimaradt.

Hogy milyen grafitot használtam? Feketét:)))
Amit adtak.Nem értek hozzá.

Miki2

Valahol itt a fórumon.
Lehet talán pár hónapja, hogy másodjára foglalkoztunk ezzel a témával ebben a topikban.
A honlapomon is van pár grafit alkatrész fényképe.

Miki2

000000000

A panel szélein azok a furatok pozicionálják gondolom a két oldalt. Mennyire sikerül szinkronba hozni?
A szegecselés jó ötlet, mekkora furatokat használsz most a viákhoz? És a THT alkatrészeket mindkét oldalon forrasztod?
Ha szabad még kérdezni: egy ilyen panel egy oldalát mennyi idő alatt marod le?
A 'bolti' ónozófolyadékot használod?

000000000

Gratulálok, szép lett a grafitod!  
Csak én a grafitról szóllő írásaidat kerestem volna.  

Motoros

Szép lett! Hagyományos gépen vagy a cnc-vel (Cortini? :)) ) készült? Ha hagyományosan akkor érdemes lenne leírnod a művelettervet is mert sokan nem is gondolják hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő  alkatrészt hányszor kell kézbevenni, de még a megmunkálások sorrendje sem mindegy. De a cnc megmunkálás leírása is érdekes és tanulságos. A megmunkálási nyomokból én a kézi letekerésre tippelek.

000000000

Motoros, kérésedre megírom a történetet. Egyben köszönöm elismerő pillantásod a munkámra.

Az alábbi írás elolvasását nem ajánlom, olyan, mint Laslie, Motoros, Lakatos, Kola és más hasonló kaliberű szakembereknek.
Egészségi állapotuk védelmében. Gondolok itt, infarktus, gutaütés, rángásos idegbaj és más hasonló életveszélyes problémák elkerülésére. Tehát, olvasni csak saját felelősségre:)))
Esetleg érdekes lehet anak az 5-6 fórumolvasónak, aki még a CNC vel alkatrész gyártásában nem ért odáig, mint én.  
Tudni kell, hogy én soha nem tanultam semijen gépi megmunkálást csak bele kontárkodom egy ideje.
Azt a címet adnám eme írásomnak: Egy hobbista tévelygéseinek egyike)))  

.................................................

Igen CNC –vel készült. Amit csak lehet a Cortini CNC marógéppel gyártok. Meg kell tanulni a CNC -vel való alkatrészgyártást, ha már meg van. A hagyományos marógépem egyre többet kénytelen pihenni:))  
Ez egy teljesen más világ, mint a hagyományos gyártás. A gondolkodást is át kell állítani hozzá.

Kezdődik a tervezéssel, amiben minden méretet, fúratok, helyét stb. pontosan meg kell határozni.
Megtervezem a megmunkálási sorrendet.  
Megírom a műveletek programjait. Egyben kitalálom a megfelelő sebességeket is. Szerszámok és megfogások szerint.
Ezután, levágtam az anyagot, valamivel nagyobbra, mint a végső méret. Legyen anyag a méretre, munkálásra. Kifűrészelem kb. méretre az-az ráhagyással, a kétoldali fül fölötti részt.  
Első menetben, körbe marom, hogy legyenek derékszögek, párhuzamok, külső befoglaló méretek. Ezekből már ki lehet indulni a gyártás során.  
Meghatározom, kijelölöm a nulla pontokat.
Ezután, ki martam a marómotor megfogó furatot. Szerszám csere következik.
Átfúrtam a szorítócsavar helyét teljes hosszban hosszú elő fúróval. Valamint, a két felfogó fül, csavar helyét is.  
Következik a méretre fúrás, jelen esetben 8 mm re felfúrom a füleken lévő csavarhelyet. A szorítócsavar helyén szerszámcsere után, menet előfúratott készítek a várható szorító hézagon túl kicsivel, megyek. Ezek a fúrások talp felől vannak.
Az anyag megfordítása után, meg fúrom a szorítócsavar helyét is (8 mm) méretre, sliccelési mélységig.  
Megint szerszám csere, az imbus csavar sülyestékéhez, és annak megfúrása maróval.
CNC ből ki.
Átfűrészeltem a oldalt a szorító hézagot.
Ezután, meg fúrtam a menetet, a talp felől a szorítócsavarnak.
Vissza a CNC re. Érintő fogással mindkét oldalon végig martam, a megmunkálási, és oxidációs nyomok eltüntetésére, valamint esztétikai szempont miatt.  
Ezután az eddig el nem végezhető sorjázásokat is megcsinálom.  

A végén, nagy boldogsággal tekerem bele a szorítócsavart, mint utolsó műveletet.  
Ha ez is sikerül, meg ígérek jutalmul magamnak egy féldeci Geforg féle szilvapálinkát.  
Azért a Geforg félét mert még abból van egy kevés, de a Nádházié rég elfogyott.:))))  

Talán ennyi "röviden".  

Nem igazán illik ebbe a topikba ez az írás, de talán 1 –L töb már nem nagy gond.

tfpk6pks3

http://cnctar.hobbycnc.hu/%cdj%e1sz/K%e9pek/California%20Hussars4.JPG" border=0>

Ahogy igértem...

000000000

Szépen sikerült ez is!
Kár, hogy csikk kiégette az U betű felett:))  

tfpk6pks3

Hát Dani bátyám..... akácból kérték....
Akác pedig nincs csomó nélkül..... sajna.
Dehát végül is ez fa...
Szerencsére, fel lesz ragasztva és utána kezelve, így nem fog láttszani

me3ua0a6

000000000

Hársfa:

http://cnctar.hobbycnc.hu/ALFA_GRAVIR/3dgrav/motoros%20plaket/P8300005.JPG" border=0>

000000000

Lithophane!

A kész darab:
http://cnctar.hobbycnc.hu/ALFA_GRAVIR/3dgrav/lithophane/P9220006.JPG

...ha hátulról megvilágítod, akkor történik a csoda!;

http://cnctar.hobbycnc.hu/ALFA_GRAVIR/3dgrav/lithophane/P9220002.JPG" border=0>

ugye-ugye?

000000000

..hmm, tehát ez van megvilágítva:

http://cnctar.hobbycnc.hu/ALFA_GRAVIR/3dgrav/lithophane/P9220006.JPG" border=0>