Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

hduf42fua

Egészen belekékültem a sok adatba !!!!!

Béni

PSoft

Csak azért írtam...

Nehogy a "sárga irigység" emésszen benneteket!!!
[#nevetes1]

PSoft

Bocsánat...

Bennünket!
[#vigyor2]

mex

Még egy macs:

http://cnctar.hobbycnc.hu/B%C3%A9n%C3%A1z%C3%B3k%20k%C3%A9pei/v2IuOGYJE.jpg" border=0>

Az égetési beállítások azonosak az előzővel.

svager

Sziasztok !

Lassan elkészül a gépem,tegnap kipróbáltam,kíváncsi voltam mennyire pontos.
 Az első teszt biztató: https://youtu.be/vuSzacSPrb8

Alapanyag:  
10mm vastaglemez,8mm maró sebesség 450  ford. kb.1800 ,fogásmélység 0.5mm

vjanos

svager

A főorsó morse4. Egy hagyományos marógép vertikál fej volt,az orsó házat átalakítottam,hogy a szíjtárcsát rá tudjam tenni az orsó végére. Az orsó végére meg egy olyan anyát,hogy a behúzó szár kitolja a kúpból a szerszám befogót, így nem kell kiütni.  

Szalai György

Szóval akkor menyire pontos a munkadarab, a programozott mérethez képest?

svager

H7  [#vigyor5]

http://www.imgserv.com/MCh" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2015/12/27/DCNITh.th.jpg" border=0>

Azért 1-2 századdal lehetne kisebb,a két darab kivágás között nincs méretben eltérés pedig az első 300-al készült míg a második 450-el.  
A pontosság a pontos szerszámbemérésen,és az optimális szerszám kinyúláson is múlik.

Mivel nem tudtam eldönteni,hogy a marószár 7.48 vagy 7.49,ezért csak próba után tudom eldönteni,hogy megfelelő lesz majd vagy sem.  

Jelen felállásban a főorsóban egy mt4-mt3 szűkítő van ebbe van a morse3 befogó,így 110mm a szerszém kinyílás ami sokat ront a merevségen ha ezt kicserélném,máris kb.80mm-rel rövidebb lenne a szerszám kinyúlása,igy talán pontosabb lenne.

Ezeken még csiszolnom kell,azután lehet pontos választ kapni a kérdésre.

svejk

A kérdésedre a válasz leginkább a korrekciótól függ.

De egyáltalán azt kellene definiálni mit jelent a pontos.
Ezzel azért nagyon sokan nem vagyunk itt teljesen tisztában.
Hobbi gépeknél általában már eleve a megmunkált felületi érdesség miatt nem lehet "pontos" a méret.

Egyébként talán még az iparban is sokkal fontosabb az ismétlési pontosság, mint az abszolute érték. És ha tudja a gép az ismétlési pontosságot akkor megint csak a korrekciótól függnek a végtermék rajzhoz képesti méretpontosságai.
Lehet sokan nem is gondolnák, hogy általában milyen vacak 20-30 éves CNC gépekkel dolgoznak a kis és közepes üzemek.
No és itt is igaz az, hogy ilyenkor derül ki ki a jó szaki(gépbeállító).
Mert a CNC kezelői gyorstalpalló után könnyen megírják a kezdők is az adott alkatrészre a programot, csak az adott gépen lehet hogy nem fog működni rendesen.

2dbfy8y

[#eljen]
Meg ugye még amit érdemes észbentartani, amivel nagyolunk azzal sose lesz tökéletes a simítás.
Egy csapágy illesztés pontosságához meg érdemes végére hagyni egy pár százados fogású simítást hagyni, akkor tuti jobb lesz a felület és a méretpontosság is.
Meg ipari gépeken mi legalábbis jobban szeretjük csapágy illesztésre a kiesztergálást alkalmazni váltólapkás fejjel.
Maró jobban szórja a méretet.
30 éves gépen is csináltunk 800mm-es csapágy illesztést ütőkéses módszerrel, na de ott tényleg művészet beállítani egy méretet, de mérőóra segítségével bármi lehetséges.
Na meg ahogy írtad ez igaz, leleményesség is kell hozzá.

sanyi84

Azért a megfogástól is függ az alkatrész mérete. Nagy tanulópénz volt (munkahelyemnek) egy rossz megfogásom. Bár a gép tudja a H7 furatmarást de a megfogás miatt tojás lett a darab. Amúgy kiesztergáló fejjel is lehet dolgozni. Lehet mindenféle lapkát bele kapni. Bár elképzelhető eset hogy azzal sem sikerül, mert azért az is sokmindentől függ . A kis nem fejlesztő rossz gépekkel felszerelt üzem fajlagos gyártási költsége magasabb mint egy kicsi de jó gépekkel felszerelt üzemé, már csak a ráfordított idő miatt is.  

Szalai György

A „pontos” most csak azt jelentené, hogy az elvárt tűrésen belül van. Az „elvárt” az egyénileg és esetenként szabadon meghatározható.
(Estemben az „elvárt pontosság” Hobbyban +-0,05mm-en belüli, megismételhetően, az összes kiterjedésre vonatkozóan.)

De itt svager volt kíváncsi, hogy menyire pontos a gépe és ezt a videón egy csapággyal vizsgálta.  
Ki is próbálta, hogy menyire az, de számomra a videójából ez nem derült ki.
Ezért kérdeztem rá.

Konkrétan az érdekelt, hogy egy a géptől független mérőeszközzel (elektronikus tolómérő) megmérve a lyukak méreteit és pozícióját, menyi lett a tervezetthez képesti eltérés.
Pl: központ pozíció Xmm, Ymm és átmérő Xmm és Ymm.
Ebből akár meghatározható a nemzetközi rendszerbeni IT tűrésmező, de inkább szolgálhat a további korrekciókhoz összehasonlításul.
A videón látható „csapágy átesik vagy beszorul” próba erre nem ad nekem információt.

etc77f5nr

H7-es furathoz marón szerintem mindenképpen szükséges nagyolás majd simítás. Mi a marókon 3-4 simításból illesztjük a H7-es csapokat. Huzalszikra gép is nagyol majd simít és szinte mindig kell második simítás, ami már 0.01-on belül van.