Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Mindkét variációt használják az órások, mindegyik elfogadott.

8uz6e0bca

KBalázs

[#taps] Nagyon frankó!
Én a ketyegést ki nem állom, a lakásból kidobáltam minden hangot is adó órát, de egy ilyennek a látványa azért tompítana a dolgon.

VighLajos

VighLajos

Mint mondtam (írtam), szenzációs!
[#taps][#taps]

Dakota25

Szép munka. És jár!! :-))
A római számokhoz:
Az eredeti írásmódban nem voltak használatosak a csökkentő prefixek, ez modernkori találmány.
Ma már így is jó, úgy is jó. A kétféle írásmód keveredése viszont kerülendő. Ha IIII, akkor VIIII és ha IV, akkor IX.
Ez persze mit sem von le a produktum értékéből.

keri

Tradicionálisan a régi órákon IIII-val jelölik a 4-est

D.Laci

b4nm7gjvr

Pedig-pedig furcsa de igaz: http://videkielet.hu/blog/videki_elet/dedpapa-oroksege" TARGET=_fnew> Lechner József féle óra , és itt is megfigyelhető a kétféle írásmód keveredése (IIII a IX)

b4nm7gjvr

[#taps] Gratulálok én is! Nagyon szép munka! [#taps]

000000000

Szia, én is. A gátkerék is fából van?  Vagy miért ilyen magas a hangja?

4ybj8h3c8

A számlapon megjelenített vonások egyik szempontja a szimmetria, a négy vonással "szebb", harmonikusabb a számlap.
Plusz nem elfeledni azt az apróságot, hogy a IV anno Jupiter (IUpiter) rövidítése volt, ezért használtak helyette IIII jelölést a rómaiak már akkor, amikor számukra a IX is létező szám volt...

bznc93pf5

ügyes szép munka! [#eljen]
jó látni így készen is, én már kb 4éve kezdtem bele az elsőbe de még mindig csak darabokban van.

8uz6e0bca

Még egyszer köszönöm a dokumentációt !