Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

keri

Az adott anyag adott hullámhossz elnyelésétől is függ hogy az adott 1W kisugárzott teljesítmény hány százaléka alakul hőenergiává.

000000000

Hétköznapi eszközökkel igen csak nehéz összehozni bármilyen GHz-es frekvenciát, az már biztos.
Például egy 22dB-es antenna plusz egy 100mW-os WiFi eszköz ERP teljesítménye 15.84893 Watt.
Mielőtt ebbe is belekötnének ebbe nincs beleszámolva a csatlakozásokon és a kábelen fellépő csillapítás.
Ez elé beállva semmi különösebbet nem fogsz érezni, max a hipochonderek  [#nevetes1]
De ott a mobiltelefon is 1 watt fütyül 2100MHz-en az ember koponyájától milliméterekre.  
Abban igazad van, kicsit macerásabb a fókuszálása félvezető lézereknek, de hobby szinten ki nem tesz rá magasról, hogy nem tökéletes kör az a fókuszpont.
Aki meg annyira professzionális akar lenni az vegyen magának sok 100 millióért egy ipari gépet. (Fanuc, Trumpf)  
Abban viszont nagyon tévedsz, hogy nem a fókusz miatt lett hullámhossz váltás a DVD és a Blu-Ray között.
Mivel az adathordozó lemez mérete nem lett nagyobb a két technológia között így a beégetett pontok méretét kellet össze szorítani a 4-5x adatsűrűség végett.
Némileg eltér a két technológia , de itt egy kép ami többet ér mint 1000 szó.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/8/8d/Dvd_es_blu-ray_belsejenek_osszehasonlitasa.gif" border=0>

ki005gz70

"a kisebb hullámhosszú fény energiasűrűsége nagyobb"

ez így igaz, de ugyanannyi befektetett energiával miért végezne nagyobb munkát ?

Ezek a hullátermészetű dolgok kicsit inkább olyanok lehetnek, mint a hinta. Mint ahogy különböző hullámhosszú lézer jó különböző anyagokhoz, úgy szerintem ez olyasmi mint amikor valaki ül a hintán. (inga) hogy két lökés között mennyi időnek kell eltelni, függ a hintázó tömegétől, és a felfüggesztés hosszától. A lökő ember ereje adja a teljesítményt, akit meglök az pedig annál "gazdaságosabban" használja fel a lökő ember energiáját, minél jobban szinkronban van az ingázása a lökő ember időbeni lökésétől.

DE ! attól ha nincsenek szinkronban, "egy hullámhosszon", attól még a lökő ember teljesítménye nem fog változni !!!

2vkx6unz

Azért itt van egy kis "csalás" mert a 100mW +22dB antenna az csak azt jelenti, hogy az antenna főnyalábjában akkrora teljesítény mint egy 15W teljesítménnyel sugárzó gömbsugárzónak.

Ami a CD, DVD technológiát illeti kb. ugyanazt mondjuk, csak szerintem először akartak egy nagyobb tároló kapacitást és utána ebből következett, hogy ahhoz kell a kék lézer és nem egy kék lézet csinálat és utána megkeresték mit is kezdhetnének vele...

PSoft

Mint ahogy Balázs is írja,nem én találtam föl a "spanyolviaszt".:)

De az ötlet,saját kútfőből jött,tőlük  függetlenül.
A linket,én most látom először.

Még a kis piros 1W-ossal képet gravírozgatva...
Több anyaggal/adalékanyaggal kísérletezgettem.
Épp fekete akrillal lefújt,írásvetítő fóliára gravírozgattam képeket.
Pld.a Kossuth képet.(akkor mutattam is itt a topic-ban)

Tavaj,Fehérváron volt is nálam pár ilyen kis képecske,egy darab plexilemezre felragasztva.
Ott,akkor többen csodálkozva nézegették,hogy..."ilyet is lehet az 1W-ossal???"
Svejk,akkor,ott,meg is kapta a "róla" készült kis képecskét.:))

Már a kis 1W-os piros is frankón leégette az akrilt az írásvetítő fóliáról.

Innen az ötlet.:)

keri

Bocs hogy beleugatok, de Pál te a kvantum energiáról beszélsz.
Azaz ahogy mondod, egy darab foton energiája kizárólag a frekvenciájától függ.

De ha fogok két darab fele akkora energiájú, alacsonyabb frekvenciájú fotont az pontosan ugyan annyi termikus munkát végez egy őt tökéletesen elnyelő anyagban elnyelődve.

Egy fénynyalábba tetszőleges mennyiségű energiát lehet belepumpálni, legfeljebb a használt frekvencia miatt nem lehet olyan kicsi területre koncentrálni, azaz kisebb lesz az energia sűrűsége. De ha a hullámhossznál lényegesen nagyobb és egyforma méretű felületre fókuszáljuk, akkor munkavégzés szempontjából teljesen mindegy a frekvencia.

000000000

És nem teljesen mindegy a besugárzás szempontjából, hogy egy irányított antenna és előtte áll az ember vagy egy körsugárzó mellet állva kap ugyanakkora dózist?  
Csak a két antennára becsatolt teljesítmény között 150 szerese a különbség.  
Mellesleg egy szóval se mondtam, hogy előbb volt a tojás aztán a tyúk.  [#nevetes1]
De az evidens ha a fókusz pontot akarják csökkenteni akkor a hullámhosszal tehetik meg.  
Magyarán az energiasűrűség sokszorosa lesz a fókuszpontban minél kisebbre lehet azt összehozni.  
Példa erre ha egy kartondobozt szeretnél átszúrni, egy bottal megszenvedsz, míg egy szöggel röhögve sikerül.  
A végeredmény ugyanaz csak a befektetett energia a töredéke.  

000000000

Akkor miért van az, hogy tőlünk nagyobb koponyák azt mondják.

Piros fény 650 – 750 nm frekvenciája 462 – 400 THz Energia fotononként 1,91 – 1,65 eV  

Kék fény 420 – 490 nm Frekvenciája 714 – 612 THz Energia fotononként 2,95 – 2,53 eV

Ha van két fény nyalábod ugyanannyi fotonból csak a színei másik ( piros kék ) akkor ez alapján melyik generál nagyobb energiát ?    
Mert ez szerint már a fotonnak is nagyobb az energiája.

keri

Nem ugyan ezt mondtam én is? [#wink]

000000000

Akkor nézzük józan paraszti szemlélettel.  
Eleve valaminek nagyobb a frekvenciája azaz a rezgése, az több energiát is tud leadni.  
Mert itt a foton jóval nagyobb frekvencián rezeg.  

000000000

s7manbs8

Én is feltaláltam az encodert pl. az inkrementálist, akkoriban azt se tudtam mi a cnc ... örültem is neki, mondom egész jó ötlet, aztán később valamikor megláttam, hogy pont ilyet használnak az iparban stb. :) A tudati mezőből későn csatoltam ki az infót. :)

ANTAL GÁBOR

Amikor a Gábor beírást olvastam egy kicsit megdobogott a szívem de azután lelohadtam . No nem baj de ha Pabló olvassa talán hozzászól...

000000000

Az emberek párhuzamosan is újra és újra feltalálják ugyanazt a találmányt egymástól függetlenül.
Sőt van olyan aki abban a tudatban hal meg, hogy az ő fedezet fel  [#nevetes1]

PSoft

Úgy van basszus!!![#falbav][#falbav][#falbav]

Neked "ajándékoztam" a kis,Kossuth képet(képeket?),mikor nálam jártál.:)

Fogadjatok meg,egy jó tanácsot!!!
Soha,ne lépjétek át az....ötvenötöt!:)))