Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Linkek

Indította gaben, 2024 április 10, 13:42

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Szóba került a mikrokátor, itt egy érdekes videórészlet

fpd0kbd4

Köszi az okosságot. Bár be voltam sz@rva, hogy az adok-veszek be merészeltem off-olni.

Csuhás

Nem volt annyira off hiszen egy hirdetett áru tulajdonságairól beszélgettünk.
Nagyon ötletes, és precíz műszer, de legalább egy nagyságrenddel pontosabb mérésekhez való mint ami előfordulhat a műhelyemben. Fiókba, műtárgyként pedig drága egy kicsit.

fpd0kbd4

A megfelelő állványzattal, hobbyCNC-s körben, el tudnám képzelni csapágygolyó válogatásra. Vagy tévedek?

Csuhás

Ha nem elég századra válogatni akkor igen, egyébként egy jobb tolómérő, mikrométer, vagy hagyományos mérőóra is alkalmas. Ha mégis pontosabb mérés kell akkor is inkább egy digit mikrót választanék a feladatra.

svejk

Az adok-veszek-beli MAHR-ból nekem is van egy de úgy emlékszem az nem feszített szálas, hanem hagyományos fogasléces elven működik.

Golyóválogatás...
Sokszor ki akartam már próbálni, hogy enyhe lejtős, kissé széttartó rudakon legörgetve valyon milyen pontosan lehetne válogatni a golyókat?

Motoros

Golyóválogatáshoz ha nem sok van akkor jó még a passzaméter is. 1 mikront már bőven kimutat, és pár ezer forintért már működő példányt találni. Ha viszont javításra szorul akkor az nem kis gond, pedig csak fogasléces.

Szalai György

Csapágyban gördüléskor a csapágygolyó összes létező irányú átmérője dolgozik. Nem mind egyformán kopik.
De ,,enyhe lejtős, kissé széttartó rudakon legörgetve" csak az egyik átmérőjén fog lepottyanni.
A lejtőn gördülése úgy a legkönnyebb, ha a leghosszabb átmérőt használja forgástengelynek.
Elég hosszú pályán a legnagyobb átmérőt meghaladó résen esik le.
Egy sör nem sör, egy mérés sem mérés. Csapágygolyónál.
Szerintem. [#nemtudom]

svejk

Egy Lengyel példányt és is csak szinte erre használok, szerintem gyorsabb mint állványos óra alá rakosgatni.
Bár ha csinálna az ember hozzá egy "etetőt"... node mindig gyorsan kell.

svejk

Új golyókat szoktam válogatni...amiket a mezei csapágyboltokban kapni.
Egyébként meg ha gyors és könnyű a válogatás akkor többször is ismételhető, mint a sörivás. :)

vadember

Bíró Lászlóék amikor a golyóstollal kísérleteztek rájöttek, hogy azért szakadozik időnként a tintavonal mert nem elég gömbölyű a golyó. Az SKF szállított nekik akik mentegetőztek, hogy ilyen kis méretben elég nehéz elérni a kívánt pontosságot.
A golyó válogatására akkor is a lejtős módszert választották. Amelyik nem volt megfelelően gömbölyű az a középvonaltól távolabbi rekeszben gyűlt össze a lejtő végén.

vjanos

Már hogy veszel egy marék névlegesen egyformát és azokat válogatod szét?
Mekkora szórás szokott lenni? Vagy mekkora toleranciát vállalhat a gyártó egy adott méretre?

Mostanában én is golyózgattam több cuccot is 1/8"-osokkal, de eszembe sem jutott egyenként méregetni őket :)

svejk

Az olcsó, pár forintos csapágyboltosnak meglehet még adatlapot sem tudnának adni. :)
 1-2 század előfordul és érdekes hogy általában két-három méret körül csoportosul mundjuk 500 db közül.

Arról nem is beszélve hogy néha szerintem összekeverik a 4 mm-est az 5/32"-ossal  vagy durvább esetben a 3 mm-est az 1/8"-ossal.

No persze ezek nem fordulhatnak elő, ha mondjuk pl. az Exist-nél vásárol az ember.

svejk

Ez érdekes, olyan pici, és főleg kis súlyú golyónál úgy gondoltam volna nem is működne a dolog.

Motoros

Ez hihetetlen, jó hogy mondod. kb fél órája volt nálam valaki, hogy mérjem meg a golyóját. 3.972-t mértem...mondom ez biztos 4-es csak nem igazán sikerült.
Akkor az 5/32-es volt[#heureka]