Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Linkek

Indította gaben, 2024 április 10, 13:42

Előző téma - Következő téma

VighLajos

A gyermekeink életéből kimaradt a videó... A fiunk idén volt 30 éves...
Diafilm volt helyette.
...túlélték, és nem lettek hátrányos helyzetűek...

PSoft

http://koma-retro.blogspot.hu/2012/05/lemezarugyari-diavetito.html" TARGET=_fnew>Az én szüleim, egy ilyen géppel vetítették a szebbnél szebb filmeket.

Anyám volt a felolvasó...
Hangulatos, meghitt családi esték voltak.

000000000

Pont ugyan ez a típus lapul itthon a szekrényben.Kis kölyök koromban, nagyszüleim is ilyennel vetítettek nékem.

Kisamotors

PSoft

Én, még annyit hozzátennék, érdekes,és régi trükk.
40 éve is így fúrta öreg mesterem a "vékony" lemezeket.

Csuhás

Nem ismertem, szóval köszi! Hogyan működik? Egyenletesen ken, vagy rezgést csillapít?

PSoft

Nem ismerem pontosan a mechanizmusát, de én úgy gondolom, hogy a rezgés csillapításban van a titok.
Nem emlékszem, hogy öreg mesterem kente volna a csiszolóvászon darabkát, amit a fúró,és a lemez közé szokott tenni.

VighLajos

http://retronom.hu/node/4476" TARGET=_fnew>Nekünk már a "korszerűbb" volt.
Kivezettem belőle a 12 V-ot, erről ment a forrasztópákám.

VighLajos

Kisamotors

És az az összetéveszthetetlen illat, ami vetítés közben párolgott ki a filmből...

PSoft

Sosem értettem, hogy pld. Karácsony szenteste...

Miért kellett a húgommal átmenni a négy házzal arrébb lakó nagybátyámékhoz, és az unokatesókkal együtt(akik pár évvel "nagyobbak" voltak nálunk), Őnáluk diafilmeket nézni.
Ráadásul, őnáluk is ugyanolyan vetítő volt, mint nálunk.
Az ő filmjeik is szinte, ugyanazok voltak, mint az otthoniak.

Aztán, mire végignéztük egykét filmet, és hazaértünk a hugival....

Addigra mindig megjött(meg már, el is ment) a Jézuska, ott állt a szobaasztalon a gyönyörűen feldíszített fenyőfa, alatta az ajándékokkal.
(mindig volt egykét új diafilm is az ajándékok között):))  

Devecz Miklós

Nálunk nagyon érdekesen alakult az első diafilm élmény.
Karácsonyi ajándéknak indult, összejöttek a szomszéd gyerekek is. (valahogyan kitudódott :-))
Első film be, a következő pillanatban lerepült a trafó az asztalról, magával rántva a vetitőt is. A nagy izgalomban valaki nekiment a vezetéknek.
Apámnak volt egy kis dolga a szent estén.
Végül is néhány alkatrész kimaradása utábn ujra üzemképes lett a készülék.
Most sem értem miért pakolták ezeket bele?

Kisamotors

Kicsit elkalandoztam a retroban, nagyon jó látni ezeket a gyerekkori játékokat.

Már nem tudom hol hallottam, de érdekes, hogy a Lemezáru gyár, ami az akkori játékok nagy részét is gyártotta, mind lendkerekes volt.
Persze a 80-as években már kulcsos, felhúzós játék is volt, de ezek nyomába sem értek, a nyugati, akkoriban népszerű "hátrahúzós" autóknak.

egyszerű az oka, nem volt jó minőségű rugóacélunk.
Drága, nyugati import áruból nem jutott a játékokba, így maradt a lendkerék.  

Talán valaki jobban ismeri ezt a történetet, kiegészíti, kijavítja :)

Béni

Szerintem támaszt.
Léteznek kétélű csigafúrók, amelyeken az ilyen hibák elkerülésére ki van alakítva támasztó él(szalag).

000000000

Udvözlöm az Urakat!
Látom többen is töltögetik a dolgokat, ezért innen is lehet őket egyben, nem darabolva.

http://osztott.com/LNcn/" TARGET=_fnew>Letöltések

Üdv
Karcsi