Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Linkek

Indította gaben, 2024 április 10, 13:42

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Átnéztem a könyveket, és daraboltam ami nagy volt.Jelenleg minden file kevesebb mint 100 mega.

A teljes lista:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/szakirodalom_linkek.txt

000000000

Figyelemre melto polimerbeton hobby?? cnc gep

http://www.youtube.com/watch?v=DdsfQpghgos

vajon a "kenyes" feluletek ontes elott vagy utan lettek megmunkalva?

000000000

A felületeket mindig utána érdemes lemunkálni, mivel száradás kiöntés közben is lehet némi elmozdulás vetemedés.  
A gép nem lenne rossz, de a dinamikáját nagyon elszúrták az AC szervők direkt a golyós orsók összekötésével.
Mivel a mozgatott tömeg nem kicsi és gondolom nem levegőt szeretnének szántani vele 20,000mm/perc sebességgel.
Legalább 1:2 1:2.5 áttétellel sokkal jobb gyorsulásokat tudna a masina.
Hiába tud egy gép 20 méter/perces gyorsjáratot is, ha azt nem tudja elérni a munkaút végéig.
Például van két gép egyik 20,000mm/min és 500mm/s2 gyorsulással bír, míg a másik csak 4000mm/min és 5000mm/s2-et tud.
Mind a kettő ugyanazt az erősen tagolt 3D-s felületet csinálja melyik fog előbb végezni?  
Természetesen a lassabb gép, már el is felejtette mire a másik végez vele.

svejk

Első ránézésre illeszkedik.
Másodikra láttam a video alatt az adatokat, 750W 25x5-ös orsó. Ez alapján a többi adatot saccolni lehet, szólj ha végeztél a számolással, én most nem érek rá.
Az más kérdés, hogy lehet már az orsó választás nem ideális, de gondolom ez volt.

svejk

25x5-ös orsó, a többi saccolva: 700 mm hosszú orsó, 30 kg tömeg, 100 N lineáris forgácsolóerő.  

Így direktben, alu kuplunggal: 15000 mm/perc kb. 6 m/s2 gyorsulás

Gyorsulásra optimalizálva alu kerekekkel:
1:1,7 áttétel, 8820 mm/perc kb. 7 m/s2 gyorsulás.

No akkor mi a jobb, olcsóbb, egyszerűbb, pontosabb, szárazabb tisztább érzés?

000000000

Te is tudod jól hogy egy áttétel az orsó inerciáját nagyban csökkenti.
Nekem a kommentek nem jelennek meg mivel a yuhtúkra is ráküldtem egy reklám irtót és csak maga a videót látom.
Ezért az adatokat csak sacc/kb lőttem be.  
Lusta vagyok éhgyomorra számításokat végezni, aki épített pár gépet az már szemre is látja hogy nem ok a gyorsulás.
Annak a gépnek 750 Wattos szervókkal le kéne ugornia az asztalról ha ki van élezve a hajtás rendszer.
De pont jónak mondom ezeket, nemde mester úr ?  [#wave]

000000000

Én csak 400 wattra tippeltem a motorokat, lehet hogy ezért nem jött be a tipp  [#idiota]

svejk

A videók sokszor csalókák, az is lehet hogy a szoftverben van visszavéve a gyorsulás, mert leugrik az asztalról. :)
Egyébként kellemes gépnek tűnik, sokan közülünk eufóriába kerülnének ha ilyet tudnának építeni. :(

svejk

Te Palim, nálunk a hülyék a szomszédba laknak, úgy hogy ne vegyél palira :))

000000000

Inkabb szerintem a szerkezeti felepiteset fejtegessuk mert az miat erdekes a gep:). Az igazan jo az lenne ha el lehetne kerulni a megmunkalast. Pl mi lenne ha eloszor raszerelnenk a sineket egy gyenge vazra kiorazas utan pedig korulontenenk?

000000000

Tudhatnád hogy ez meg se fordult a fejemben.

000000000

Mikor deszkából összerakod az öntő kerete az ugyebár nem lesz egy nagy pontosságú valami.
Ezért kell az utólagos megmunkálás.
Sajnos azt nem lehet megúszni.

000000000

Ezért se szeretem az ilyen videókat vagy képeket mert nincs mihez viszonyítani.  
Csak emlékezz mikor feltettem a cnc esztergát hogy eladom.
A kötözködők egyből megtaláltak, de nem is ez a fontos.
Múltkor mikor már nem volt aktuális a dolog volt itt valaki akinek csináltam egy kis marást, ö mondta.
Hogy a képen fele akkorának se látszott a masina.
Hiába hogy 200-as tokmány van rajta és oda tettem a 300-as acél vonalzót, annyira arányos hogy nem látszik a valós mérete.
Te is láthattad futólag a masinát.

svejk

Ez így van, én ma már a szememnek sem hiszek nem hogy egy képnek, videónak, netán elmesélésnek. :(
Meglásd előbb-utóbb én veszem meg azt a masinát!

000000000

Na igen , ha eladom. [#papakacsint]
Már csak az a gránit lap megéri az árát amit alátettek rezgés elnyelőnek.
De ezt olyan úgyse fogja megérteni aki még életébe nem épített vagy javított illetve dolgozott gépen.
Annak egy ilyen gép ugyanolyan mint hipermarketes ceruzahegyező.